Kontakt mellom partene etter varsel om lockout

Lockout er et sjeldent, men lovlig virkemiddel som NHO bruker for å få frem alvoret i situasjonen, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO på et pressemøte etter at NHO varslet lockout i flytekniker-streiken.
  • NTB
Publisert Publisert

Tirsdag varslet NHO og NHO Luftfart lockout for flyteknikerne for å tvinge motparten tilbake til forhandlingsbordet. Fra søndag vil totalt 421 flyteknikere være ute i streik og lockout om ikke partene kommer til enighet før den tid.

– Dette er et sjeldent virkemiddel, men det er et lovlig virkemiddel som vi bruker for få frem alvoret i situasjonen, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid da han møtte pressen til et hasteinnkalt pressetreff utenfor NHOs lokaler i Oslo tirsdag kveld.

Ikke kontakt mellom partene tirsdag

Petter Wettre, som er tariffleder i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), sa til NRK kort tid etter at de ikke hadde fått vurdert hvordan de skulle reagere på meldingen om lockout. Han understreket at de stadig har kontakt med NHO Luftfart.

Sent tirsdag kveld sier Wettre til NRK at de har tatt kontakt med NHO.

– Vi håper på en rask oppstart med videre forhandlinger, sier Wettre.

Overfor TV 2 kalte leder i NFO Jan Skogseth varselet om lockout grotesk.

– Det er spesielt å kontre med en lockout på denne måten her. Det er grotesk å gamble på menneskeliv på denne måten, sier Skogseth.

Vil ikke svare på tvungen lønnsnemnd

Blant flyteknikerne som fra søndag omfattes av streik og lockout, er det 20 fra Babcock som drifter ambulanseflyene i Norge. En lockout hindrer flyteknikere som ikke alt er tatt ut i streik, å gå på jobb.

Almlid avviser at de spekulerer i at det nå skal bli tvungen lønnsnemnd fordi det er fare for liv og helse.

– Vi ønsker å møtes til nye forhandlinger så fort som mulig, og den eneste betingelsen er at NFO kommer med krav som er edruelige, sier Almlid til NTB.

NHO-sjefen understreker at de ikke kan stå og se på at noen ikke forholder seg til frontfagsmodellen, og forteller at de ikke har opplevd noen reell forhandlingsvilje.

En lockout vil få store konsekvenser

En lockout av flyteknikerne vil kjapt få store konsekvenser for nær samtlige av Widerøes flyginger. SAS jobber nå med å kartlegge potensielle konsekvenser.

– Det er ingen tvil om at dersom en lockout blir et faktum, så tar det vel ikke lang tid før de fleste av våre fly står på bakken, sier pressesjef for Widerøe, Catharina Solli, til NTB.

Widerøe måtte tirsdag kansellere 42 flyginger som følge av den pågående flytekniker-streiken. Norwegian har kansellert 17 av onsdagens avganger.

SAS har hittil ikke måttet kansellere avganger som følge av streiken, og flyselskapet jobber nå med å kartlegge konsekvensene av situasjonen og hva dette kan bety for SAS-flyginger fra helgen og utover.

Mener NFO må følge spille reglene

– Pr. nå er det ingen dialog, og det kan vi ikke leve med. Det torpederer spillereglene som gjelder i slike forhandlinger, sier NHO Luftfart-sjef Torbjørn Lothe til NTB.

Han forteller at det ikke har vært noe kontakt mellom NHO og NFO etter at det ble brudd mellom partene søndag. Ifølge Lothe ligger nå ballen hos flyteknikerne.

– Kjernen i problemstillingen er at de kommer med helt urealistiske krav. NFO er et frittstående forbund, men vi forventer at de følger spillereglene som gjelder. Vi er klare til samtaler når som helst, men det må være realistiske krav, sier Lothe.

NHO viser til at rammen for årets lønnsoppgjør er på 3,7 prosent, og at flyteknikernes krav er milevis over alle andre.

Publisert
  1. Reisesommeren 2022
  2. Streik
  3. Lønnsoppgjør
BT anbefaler

«Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning på Bergens største konsertarena enn hva Imagine Dragons klarte…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Slik slo kollegene ring om Charles etter Oslo-skytingen: – Jeg er skikkelig rørt

  2. – Det vil ta tid før trafikken går som normalt

  3. «Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

  4. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  5. Spesielt én spiller utmerker seg på spillerbørsen

  6. Her ligger stjernen «hardt skadet» i TV-dramaet fra Hardanger