Anmeldelse: Lofoten Food Studio

Lofoten Food Studio i Ballstad er en restaurant du virkelig bør få med deg hvis du tenker deg en tur til Nord-Norge.

Publisert: Publisert:

Kjøkkensjef Roy Magne Berglund har bygd om garasjen sin til et kjøkken med bardisk og leverer en restaurantopplevelse i verdensklasse fra sitt eget hjem.

I denne kulinariske lekegrinden skaper han smaksmenyer inspirert av de fire årstidene, med lokale ingredienser fra Lofoten. Fem dager i uken (tirsdag til lørdag) fylles de tolv sitteplassene rundt kjøkkenbaren med en god miks av lokale og tilreisende foodies fra hele verden.

Lofoten Food Studio har vært åpent i rundt fire år, men etter vår mening har det ikke fått den anerkjennelsen det fortjener.

Dette er et av de beste måltidene vi har spist i Norge.

Sitron eller smør? Les videre, så får du svaret.

Fine dining i Lofoten

I fjor sommer reiste vi rundt i Norge i to uker, fra Oslo til Ålesund til Trondheim til Lofoten.

Som på alle turene våre var det maten som var viktigst. De to anbefalingene vi fikk gang på gang mens vi var i Lofoten, var Kvitnes Gård og Lofoten Food Studio.

Selv om Kvitnes Gård er en yngre restaurant (den åpnet i februar 2020), har vi sett langt flere presseoppslag om Halvar Ellingsens gårdsrestaurant enn om Lofoten Food Studio.

Vi visste derfor ikke helt hva vi skulle forvente av sistnevnte – men av og til er det like greit om man ikke har så høye forventninger.

Rugchips, bottarga og bottargamajones.

Et kulinarisk one-man-show

Berglund tilbereder alle retter, vasker alle tallerkener, skjenker i alle vinglass og mikser alle cocktailer.

Det er bokstavelig talt ingen andre medhjelpere, og det gir en unik opplevelse av å spise hjemme hos noen, heller enn på en restaurant.

Som et erfarent one-man-show, så hadde Roy Magne selvsagt forberedt en god del ting på forhånd, men han fikk det hele til å virke så uanstrengt – servicen gled sømløst.

Kjøkkensjef Roy Magne Berglund bygde om garasjen sin til et kjøkken og restaurantlokale.

Noe lang ventetid mellom rettene var det iblant, men det tilgis lett når man med egne øyne kan se arbeidet som legges ned i hver presentasjon.

Sittende rundt fellesbordet blir man nærmest tvunget til å snakke med de andre gjestene mens man venter. Det er da også en del av sjarmen med et slikt konsept. Samtidig var det umulig å ikke følge med på kokkeleringen til Berglund – han leverer både middag og et show!

Kongekrabbe, sprøtt brød, tindved, andeegg, eple, persille og estragonemulsjon. Steinsopp, karamellisert løk, tørket lammelår og kastanje.

Det beste av lokale råvarer

Smaksmenyen på Lofoten Food Studio hyller det fantastiske utvalget av råvarer i denne landsdelen.

Berglund har noen av verdens beste ingredienser rett utenfor stuedøren og presenterer disse lokale delikatessene på kjøkkenet sitt når de er på topp i hver sesong.

Da vi besøkte var det blant annet kongekrabbe, sjøkreps, kamskjell og Lofotlam på menyen.

Kongekrabbebein, sellerirotolje og kjeks farget med blekksprutblekk.

Det føltes som hver eneste rett smakte bedre enn den forrige, og det er vanskelig å velge ut en yndlingsrett. Noen av dem som skilte seg spesielt ut, var breiflabb med nype og røkt soyasaus, kongekrabbebein med sellerirotolje og kveite med eple- og sellerirotgelé.

Den siste ble servert med en varm saus av blåskjell, persille og purreolje.

Berglund er en sann sausemester: For hver eneste rett slikket vi tallerken ren.

Lam fra Lofoten, kantareller, mikrokoriander, rødkløver og en saus av kantarell og lammekraft.

Å la hovedråvaren spille hovedrollen i sin egen rett, samtidig som saus og tilbehør komplementerer og løfter smaken til nye høyder, det er en kunstform som Roy Magne behersker så til de grader.

Måltidet vårt på Lofoten Food Studio var uten tvil det mest utsøkte vi spiste i løpet av den to uker lange rundturen vår i Norge.

Vi vil gå så langt som å si at stedet hadde fortjent en Michelin-stjerne dersom den franske guiden hadde våget å tenke litt nytt. Dette er virkelig kokkekunst på høyt nivå, og det finner du altså i en garasje i Ballstad.

Har du vært på Lofoten Food Studio? Fortell oss om besøket ditt i kommentarfeltet.

Publisert: