Strømsjokk for strømaksjer

Mens strømprisen stiger til rekordnivåer, faller strømaksjene på Oslo Børs. – Vi skulle gjerne sett at prisene lå på et mer normalt nivå, sier Fjordkraft-topp.

SMELLER I SIKRINGSBOKSEN: Rekordhøye strømpriser gjør at flere kunder tar kontakt med Fjordkraft, her ved kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Skyhøye strømpriser vekker oppsikt, både i Norge og resten av Europa, og mange kan få bakoversveis når de sjekker strømregningen for september.

Samtidig er det heller ingen fest å være aksjonær i et børsnotert strømselskap.

På Oslo Børs har Fjordkraft, Norges største strømleverandør, falt 11 prosent siden inngangen til september. Hovedindeksen er ned drøye én prosent i samme periode.

– Vi skulle gjerne sett at strømprisene lå på et mer normalt nivå for årstiden. Det gir lavere strømregninger, mer fornøyde kunder, og mindre trafikk til kundesenteret, sier Jeanne Tjomsland, kommunikasjonsdirektør i Fjordkraft, til E24.

Hun viser til at Fjordkraft, i likhet med andre strømleverandører, ikke produserer strøm selv.

– Så når strømprisen øker, må også vi betale mer for strømmen vi kjøper og videreselger til våre strømkunder, sier Tjomsland.

Kursgraf FKRAFT

– Vil nok merke mer til dette i høst

I strømbransjen er det et kjent fenomen at flere bytter leverandør når spotprisene på strøm er høye.

Etter sterk kundevekst gjennom 2020, et år med svært lave strømpriser, har Fjordkraft rapportert betydelig lavere vekst så langt i 2021.

Tjomsland ønsker ikke å kommentere om Fjordkraft opplever høyere enn normal kundeavgang (såkalt churn) om dagen.

– Normalt går byttefrekvensen opp i perioder med høy strømpris. Det kan gi både økt kundeavgang og kundetilgang, sier Tjomsland.

– Er det mange kunder som tar kontakt om dagen og er bekymret for egne strømutgifter?

– Antallet henvendelser øker alltid i perioder med høye priser, men fakturaen som forfaller i disse dager gjelder for august-forbruket. I august var forbruket lavt og prisene lavere enn det vi ser i dag, så om prisene holder seg på et høyt nivå vil vi nok merke mer til dette senere i høst, sier Tjomsland.

Sparebank 1 analytiker Øyvind Mossige påpekte i et intervju med E24 i mai at en stigende andel Fjordkraft-kunder på såkalte «variabel pris»-kontrakter, kombinert med dyktig prisstyring, har vært en viktig driver bak selskapets inntjeningsvekst historisk.

Slike variable prisavtaler varierer ikke slavisk med spotprisen, slik navnet indikerer. I stedet fungerer de som kortsiktige fastprisavtaler, der Fjordkraft kan sette prisen opp og ned i takt med spotprisutviklingen, men må varsle kundene 14 dager i forveien ved endringer.

Nærmere 50 prosent av Fjordkraft-kundene har slike kontrakter, ifølge Mossige. De gir en positiv effekt for selskapet i perioder med fallende spotpriser, slik situasjonen var i store deler av 2020.

Samtidig gir de en tilsvarende negativ effekt med raskt økende spotpriser, som har vært situasjonen de siste ukene.

Les også

Derfor har vi rekordhøy strømpris

– Vil håndtere dette utmerket

Etter de siste ukenes nedtur har Fjordkraft-aksjen gitt en negativ avkastning på 42 prosent så langt i 2021, mens Hovedindeksen er i pluss med 16 prosent.

Blant aksjonærene som har vært med på nedturen er fondet First Veritas, som eier aksjer verdt rundt 35 millioner med dagens kurs.

– Jeg er mer opptatt av hvordan selskapets faktiske verdiskapning er heller enn aksjekursens bevegelser fra dag til dag. Når det er sagt, kan kortsiktige aksjekursbevegelser være irrasjonelle og utnyttes til å skape merverdier, sier Thomas Nielsen, forvalter av First Veritas, til E24.

FØLGER STRØMMEN: First Veritas og forvalter Thomas Nielsen.

Han påpeker at hvis selskapet har tiltro til egen fremtid, bør tilbakekjøp av egne aksjer stå høyt på agendaen.

– Hvor konkurransedyktig vurderer du at Fjordkraft er i en situasjon med vedvarende høye strømpriser de neste månedene?

– Aner ikke, men gitt deres fremragende historikk er jeg ikke bekymret for at de vil håndtere dette utmerket. For selskaper av høy kvalitet er usikkerhet og uforutsigbarhet typisk positivt på lang sikt. Noen ganger kan litt kortsiktig smerte gi større langsiktig lykke, sier Nielsen.

Les også

Fjordkraft faller videre – her er grafen som viser strømgigantens store problem

Forventer høye priser gjennom vinteren

En annen strømaksje som sliter er GNP Energy, som gikk på Euronext Growth i desember i fjor.

Etter å ha debutert med en kurs på 16 kroner, suste aksjen til en foreløpig topp på 58 kroner 19. januar. Siden har den rast nær 60 prosent til 23,3 kroner.

Kursgraf GNP

GNP Energy-sjef August Baumann skriver i en e-post til E24 at unormalt høye strømpriser «ikke er positivt på enkelte prisplaner».

«På andre prisplaner er dette hverken positivt eller negativt. Dette avhenger helt av type kontrakter, spesielt innen bedriftsmarkedet», skriver Baumann.

KURSFALL: For GNP Energy og ad. dir. August Baumann

Han opplyser videre at nivået på kundeavgang er «mer eller mindre lik som i fjor».

Hverken GNP Energy eller Fjordkraft ønsker å opplyse om hvor stor andel av kundene som har fastpriskontrakter.

– Vi har merket en økende interesse for mer forutsigbare avtaler den siste tiden. I Sverige og Finland har en høyere andel av privatkundene våre fastprisavtaler, men i Norge er dette mindre utbredt, sier Tjomsland i Fjordkraft.

– Når forventer dere at strømprisen igjen vil komme tilbake til historiske normalnivåer?

– Det er det knyttet stor usikkerhet til. Men slik det ser ut nå forventer vi at prisene vil holde seg høye gjennom vinteren, sier Tjomsland.

Heller ikke Baumann vil begi seg ut på noen spådom om dette.

– Det er meget vanskelig å si. Strømmarkedet er som kjent volatilt, og Norden vil ikke lenger være isolert fra prisene i Europa, sier Baumann.

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert: