Ser «betydelige» synergier ved fusjon – analytikere er uenige

NTS vil fusjonere Norway Royal Salmon og Salmonor, og ser «betydelig potensial for synergier». Det gjør ikke analytikerne som følger selskapene.

FUSJON PÅ TRAPPENE: NTS vil fusjonere NRS med sin oppdrettsdivisjon Salmonor. Bildet viser sjøsettingen av NRS’ nye offshoreanlegg tidligere i høst.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Et kappløp om kontroll i lakseoppdretteren Norway Royal Salmon (NRS) ble avgjort i slutten av august, da NTS på dramatisk vis sikret seg aksjemajoriteten med et pliktig bud på 10,6 milliarder kroner, rett foran nesen på konkurrenten Salmar.

Torsdag i forrige uke annonserte NTS at det ønsker å fusjonere NRS med sitt heleide oppdrettsselskap Salmonor.

«NTS og ledelsen i NRS ser betydelig potensial for synergier i en sammenslåing av de to selskapene», heter det blant annet i meldingen.

Med synergieffekt menes at to selskaper er mer verdt sammen enn hver for seg, og er ofte et sentralt argument for å slå de sammen i det hele tatt.

SER KUN LAVE SYNERGIER: Kepler Cheuvreux-analytiker Christian Nordby.

Vanlige måter å hente ut slike synergieffekter på er blant annet gjennom realiserte stordriftsfordeler og kostnadskutt.

– Slik jeg ser det per i dag er synergiene lave mellom NRS og Salmonor, ettersom de ikke har overlappende aktiviteter på geografisk nivå, sier Kepler Cheuvreux-analytiker Christian Nordby til E24.

Mens Salmonor produserer laksen sin i Trøndelag, er NRS basert hundrevis av kilometer unna, i Troms og Finnmark.

Les også

Slik bygde Helge Gåsø en ny oppdrettsgigant

Peker på størrelse og diversifisering

Sparebank 1 Markets-analytiker Knut-Ivar Bakken peker også på den geografiske avstanden som et hinder for å realisere synergieffekter.

– Jeg ser ikke så store synergier i en fusjon. Men det er klart at et sammenslått selskap får en størrelse som kan gjøre aksjen mer interessant for investorer, sier Bakken til E24.

STØRRELSE KAN BLI FORDEL: Ifølge Sparebank 1 Markets-analytiker Knut-Ivar Bakken.

Han fremhever samtidig at NTS ifølge hans beregninger ligger an til å kontrollere nærmere 81 prosent av et sammenslått selskap. Dette vil være negativt for minoritetsaksjonærene, siden aksjen vil få begrenset omsetning.

– En fordel ved å fusjonere oppdrettsvirksomhetene er at man oppnår økt diversifisering, siden man ikke er like avhengig av den biologiske statusen i én bestemt region, sier Bakken.

Ifølge NTS vil en kombinasjon av NRS og Salmonor ha et oppdrettspotensial på rundt 100.000 sløyd laks i Norge, samt 24.000 tonn på Island gjennom Arctic Fish.

E24 har tidligere skrevet at raidet på NRS allerede sikrer NTS en syvende plass på listen over verdens største lakseoppdrettere, basert på en forventet produksjon på 88.500 tonn i 2021.

Fremhever god drift i Salmonor, ikke NRS

I den nevnte børsmeldingen fra sist torsdag legges det særlig vekt på at Salmonor er veldrevet, og ligger i et «attraktivt produksjonsområde i Trøndelag med solid driftsmessig og økonomisk merittliste».

For NRS, som har slitt med kraftig økte kostnader de siste årene, blir det bare fremhevet at selskapet har uutnyttet kapasitet på sine lisenser.

«Ledelsen i begge selskapene ser et klart rasjonale for, og verdiskapende potensial i en sammenslåing av Salmonors operasjonelle praksis med NRS sine vekstmuligheter», heter det i meldingen.

En som ikke er en del av NRS-ledelsen lenger er konsernsjef Charles Høstlund, som trakk seg med umiddelbar virkning i forrige uke.

Les også

Bygger ny laksegigant – sjefen trekker seg

«Ettersom selskapet går i gang med en strategisk dialog med NTS angående mulig sammenslåing med Salmonor, er Charles Høstlund og styret enige om at det er et naturlig tidspunkt for å bytte konsernsjef», skrev NRS i en separat børsmelding om avgangen sist torsdag.

MIDLERTIDIG SJEF: NRS-direktør Klaus Hatlebrekke.

Klaus Hatlebrekke, driftsdirektør i NRS, har gått inn i en rolle som midlertidig konsernsjef.

– Kan dere konkretisere hvor synergiene mellom NRS og Salmonor ligger?

– Felles for begge selskapene er at vi opererer langs en av verdens mest ressursrike kystlinjer, med svært høy kompetanse hos de ansatte. Begge selskap er lønnsomme først og fremst fordi våre ansatte hver dag bidrar til høy kvalitet i alle deler av produksjonen, sier Hatlebrekke til E24.

– Skal lære av hverandre

Samtidig understreker han at det i enhver sammenslåing vil være små og store forskjeller selskapene mellom.

– Ut ifra børsmeldingen kan det se ut som dere mener at det er NTS som sitter på driftskompetansen, mens NRS bare kan bidra med ledig lisenskapasitet? Hva tror du dine ansatte tenker om den formuleringen?

– Vi operer i ulike geografier, med litt ulik teknologi og med ulike tradisjoner og erfaringer selv om vi i hovedsak dekker de samme delene av verdikjeden. Nå skal vi finne det beste av det beste i oss alle, sier Hatlebrekke.

I sum tror han Salmonor og NRS vil bli «et meget kompetansedrevet og konkurransedyktig selskap».

– Noen ganger vil det ene selskapet være aller spissest, andre ganger det andre. Ved at alle alltid bruker beste praksis, vil vi i sum bli enda bedre, til glede for ansatte, lokalsamfunn og eiere, sier Hatlebrekke.

NRS og NTS har varslet at flere detaljer rundt en potensiell transaksjonsstruktur og tidspunkt vil bli kunngjort etter hvert.

– En viktig del av den videre prosessen selskapene imellom er nettopp å identifisere helt konkrete synergier og forbedringer. Det er et arbeid alle medarbeidere i ulike faser inviteres inn i, sier NRS-sjefen.

Publisert: