Bjørn Sellæg erklærte seg ikke skyldig på alle punkter da tiltalen ble lest opp for ham. Aktor, politiadvokat Ragnvald Brekke, brukte dagen til å redegjøre for bruk av penger han mener det burde vært betalt skatt av.

Sellæg er tiltalt for grovt skattesvik av inntekter på over 40 millioner kroner, og grov utroskap på 11 millioner.

Mye handler om en påstått deling av fortjeneste han skal ha hatt med investor Lars Ditlevsen, som tidligere er dømt for medvirkning i denne saken. De to har to helt ulike versjoner av historien. Tirsdag skal Sellæg forklare seg for retten.

En IKEA-kasse

Aktor presenterte saken i sitt innledningsforedrag som en IKEA-pakke med masse skruer som skulle settes sammen til en helhet. Så er spørsmålet om pakken inneholder alle skruene.

Brekke gikk systematisk til verks for å gi en oversikt over den dokumentasjon påtalemyndigheten sitter med i saken.

Svært mye handlet om at Sellæg skal ha fått dekket store utgifter til oppussing av Eilert Sundts gate 33 av investor Ditlevsen. Huset er en 775 kvadratmeter stor praktvilla på Uranienborg som for et par år siden ble solgt for nærmere 40 millioner kroner.

Dekket oppussing

Før det var villaen åsted for Sellægs svært påkostede fester for finanseliten med folk som Christen Sveaas, Arne Fredly og Kjell Inge Røkke i spissen. Verdensstjerner som Gypsy Kings ble fløyet inn ved én slik anledning, og politiet måtte sperre av gatene.

Ifølge aktor hadde Sellæg kostet på huset minst 30 millioner kroner. Brekke brukte mye tid på å vise at utgifter til blant annet oppussingen var betalt av investor Ditlevsen. Sellæg har tidligere hevdet at dette er private lån, mens politi og skatteetat hevder dette er betaling for tjenester som burde vært beskattet.

Reise i rikdom

Dokumentasjon var også en reise i de rikes pengebruk da aktor la ut om hvilke andre av Sellægs utgifter investoren skal ha dekket. Dette omfatter blant annet en 70-årsfeiring for Sellæg senior til over 800 000 kroner hvor Lill-Babs ble innleid som artist.

Likeså skal han ha betalt for en Audi A4 cabriolet som Sellæg ga sin kjæreste i julepresang.

I tillegg ramset Brekke opp mer prosaiske utgifter som restskatt og dekning av kredittkortgjeld. Alt sammen skal ha blitt overført via en såkalt byggekonto for oppussing.

For øvrig skal den tiltalte ha fått dekket utgifter til en diamantring til én million kroner fra selskaper i skatteparadiser.

Panikk i meglerhus

Saken sprakk da Kapital skrev om Sellægs pengebruk i 2004. Samtidig kom det inn tips til Kredittilsynet. Situasjon utløste øyeblikkelig panikk og krisemøter i meglerhuset Enskilda, som gjennomførte en granskning av sin tidligere megler.

De fant ingen feil i forhold til kunder.

I RETTEN: Politiadvokat Ragnvald Brekke er aktor i saken mot eksmegler Bjørn Sellæg.
INGAR STORFJELL