Det var knyttet stor spenning til om Mitt Romney i natt ville klare å svare på kritikken rundt hans innsats som leder av finansselskapet Bain Capital og hans skatteforhold.

Nye meningsmålinger viser at det er dødt løp mellom Newt Gingrich og Mitt Romney foran lørdagens nominasjonsvalg i Sør-Carolina. Vinner Gingrich her, vil det ikke bli noen rask avklaring i denne nominasjonsstriden.

Og debatten hardner til.

Det viste også nattens TV-sendte debatt på CNN mellom de fire gjenværende kandidatene, Mitt Romney, Newt Gingrich, Rick Santorum og Ron Paul.

Gingrich i tet

Mitt Romney raser på gallupen foran Republikanernes nominasjonsvalg i delstaten Sør-Carolina. I en

er Newt Gingrich i tet, melder nyhetsbyråene fredag morgen.

Penger og skatt

Romney kom bedre unna diskusjonen rundt Bain Capital enn skatteforholdet sitt. Han forsvarte kapitalismen og at det er lov til å ha suksess i USA. Han viste til at selskaper han var med å starte i dag har 120.000 ansatte, men at noen av selskapene de investerte i endte med nedleggelser og eller redusert arbeidsstokk. Han anslo tapet av arbeidsplasser til 10.000. Newt Gingrich offentliggjorde sine skatteforhold på torsdag. Rick Santorum sa at han vil gjøre dette når han kommer hjem til Pennsylvania. Ron Paul sa lattermildt at han tjente så lite at han følte det pinlig å offentliggjøre sine.

Mens Romney sa han vil offentliggjøre dette når han som andre amerikanske skatteytere skal levere selvangivelsen i april. Han vil da offentliggjøre dette for flere år, men ville ikke si hvor mange.

Det faktum at at Romney bare betalte 15 prosent skatt og har investert i fond i skatteparadis gjør at det knytter seg stor interesse til hans skatteforhold. I tillegger han en av de rikeste som seriøst har forsøkt å bli president i USA.

Ikke som far

I 1967 satte Mitt Romneys far, George Romney, standarden for offentlighet om kandidaters skatteforhold. Han deltok da i den republikanske nominasjonen for å bli presidentkandidat. Han offentliggjorde selvangivelsene for de 12 siste inntektsår. Begrunnelsen var at ett år ikke var nok, fordi en kunne pynte på inntektsforhold i ett år.

Mitt Romney ble spurt om han ville gjøre som faren?

— Kanskje, jeg vet det ennå ikke, sa han.

Et svar som mange kommentatorer etter debatten fant lite tilfredsstillende og målet var å legge denne debatten død.

— De fleste amerikanere har ikke penger på Cayman Island, som Erick Erickson, en konservativ blogger sa på CNN.

Dårlig forberedt

Mange av kommentarene de siste dagene har uttrykt overraskelse over at en person som i realiteten har drevet kampanje i fire år, ikke er bedre forberedt på at disse spørsmålene om hans inntektsforhold dukker opp.

Trolig snart

Etter debatten natt til fredag sa Newt Gingrich at han tror han vil offentliggjøre dem raskt.

— Dersom det er noe der som kan skade Romney som kandidat, bør de som skal nominere ham få vite om det. Dersom det ikke er noe slikt der, kan han vel bare offentliggjøre det, sa Gingrich etter debatten.

Tøffere Santorum

I nattens debatt var det en mye mer aggressiv Rick Santorum som åpenbarte seg. Han gikk til frontalangrep på så vel Gingrich som Romney for at de begge har støttet elementer av det som i dag er den, blant republikanere, forhatte helseplanen til Obama.

Han gikk i strupen på Gingrich og hevdet at han rett og slett var et rotehode som ikke kunne administrere. En oppfatning som en rekke personer som har jobbet tett med Gingrich i hans år som speaker i Representantenes hus deler.

Lørdag er det primærvalg her i Sør-Carolina. Valgkampen fortsetter fredag og alle de fire kandidatene har gjort det klart at de fortsetter i Florida som har primærvalg 31. januar.