Rema hevder konkurrentene driver søndagsjuks

Rema 1000 mener 120 av konkurrentenes butikker bryter reglene for søndagsåpent. - De har større butikker enn det som er lov, sier Rema-direktør.

ANMELDER: Rema-direktør i Bergen, Christian Eskedal mener flere av konkurrentene bryter reglene for søndagsåpent. - Skal de ha åpent må de følge reglene. Dersom myndighetene ikke vil håndheve dette, må vi vurdere om vi skal starte med søndagsåpne butikker, sier Eskedal.
  • Tor Arne Fanghol
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Selv om Rema ikke ønsker å drive med søndagsåpne butikker vil de nå pusse politiet på konkurrentene for å få stoppet det de hevder er en ulovlig praktisering av regelverket for søndagsåpent. Til sammen anmelder matvarekjeden 120 butikker som i hovedsak tilhører Norgesgruppen i tillegg til andre konkurrenter. Av de anmeldte butikkene er det 21 som tilhører Bunnpris.

Har målt

— De aktuelle butikkene har avsatt et areal som de bruker om søndagene. Vi har gjort målinger i disse butikkene, og mener de bruker mer enn 100 kvadratmeter som er lovens maksimalt tillatte størrelse, sier regiondirektør Christian Eskedal i Rema 1000 i Bergen.

Les også

Frykter prisportal rammer kundene

Av de 120 er fem butikker i Bergen og Hordaland blant dem som anmeldes.

— Vi kan ikke sitte å se på at konkurrenter som har åpent på søndag bryter regelverket. Dette betyr noe i konkurransen om kundene, og da må alle holde seg til de reglene som gjelder, sier Eskedal.

Vil vurdere søndagsåpent

Med anmeldelsen signaliserer Rema 1000 at de tillegger søndagshandelen større vekt enn hva matvarekjeden tidligere har gitt inntrykk av.

Les også

Dette kondomstuntet ga rekordsalg for Rema 1000

— Hvordan vurderer dere søndagshandelen med dagligvarer?

— Vi ønsker fortsatt å bevare søndagsfreden, men dersom det er en slik mangel på håndheving av regelverket som vi er vitne til nå, må vi også vurdere om vi skal starte med søndagsåpne butikker, sier Eskedal.

- Burde stenges

— Hva ønsker dere å oppnå med denne anmeldelsen?

— Vi ønsker selvfølgelig at reglene må overholdes. Og at det tas en kritisk gjennomgang av hvordan søndagshandelen med dagligvarer skal foregå. Egentlig mener vi de som skal ha søndagsåpent må ha butikker med egen adresse og en egen leveringsavtale. Dersom ikke burde disse butikkene vært stengt, sier Christian Eskedal.

Mest menighetsråd

Hos Bunnpris er de vant til at det kommer anmeldelser med tanke på regeleverket for søndagsåpne butikker.

Les også

Maten er blitt enda dyrere

— Vi har vært anmeldt mange ganger før. Som regel kommer det fra menighetsråd, sier kjøpmann Christian Lykke i Bunnpris-kjeden.

— Hva tenker du om påstanden om at butikkene bruker et for stort areal?

— Det er ganske enkelt og bare å holde seg på rett side. Nettopp for de vi har vært i søkelyset tidligere har vi målebrev for de aller fleste butikkene. De kommer fra en fagkyndig tredjepart og viser at vi er innenfor regelverket. Det er noen steder vi ikke har slike, men det er på steder som ikke har vært omstridt, sier Lykke.

Hos Norgesgruppen som eier Kiwi, Meny, Spar og Joker stiller de seg uforstående til at de skal ha brutt regelverket.

— Vi har bestrebet oss på å følge reglene. I den grad det er kritikkverdige forhold rydder vi selvfølgelig i det. Om dette gjelder situasjoner der det blir hentet varer fra et lager, der kundene ikke har tilgang mener vi det er innenfor regelverket, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

— Hvor mye betyr søndagshandelen for Norgesgruppen?

— En liten del, kanskje rundt 4-5 prosent totalt. Men for den enkelte butikk som har søndagspent kan dette utgjøre en stor del av det ukentlige salget, og er slik sett viktig.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kjøpte Ica, men taper likevel til Kiwi og Rema

  2. Hvem tjener på søndagsstengt?

  3. «I kampen mot søndagsåpent løper Ap gigantenes ærend»

  4. 32 mister jobben i dagligvarekamp

  5. - Like priser vil gi dyrere mat

  6. Matgiganter kan hindre nye varer

BT anbefaler

«Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning på Bergens største konsertarena enn hva Imagine Dragons klarte…

LES SAKEN