— Min umiddelbare tanke var at «dette må jeg gjøre», og jeg så på det som en unik mulighet for meg å utvikle meg videre innenfor yrket og samtidig få en fantastisk opplevelse med på kjøpet, sier Bianca Glopholm.

19-åringen er en av tre kokkelærlinger fra Hordaland som nettopp har returnert etter å ha tilbrakt de siste tre månedene av læretiden i utlandet. Som et ledd i utdanningen tilbyr Opplæringskontoret for Hotell- og restaurantfag med hjelp av midler fra Hordaland fylkeskommune via Erasmus+ programmet lærlinger å ta deler av utdanningen i utlandet.

Glopholm ble tipset om opplegget av Christer Økland, som er kjøkkensjef på 1877 hvor hun har jobbet størstedelen av læretiden sin. Valget falt på København, mye på grunn av byens anerkjente restaurant- og kokkemiljø.

Med god hjelp av Opplæringskontoret for Hotell- og restaurantfag og Hordaland fylkeskommune fikk Glopholm ordnet med alt det praktiske rundt oppholdet som leilighet, reise og forsikringer.

Tilbud til de mest motiverte

Åsanejenten fikk napp på søknaden sin hos den kritikerroste restauranten Kadeau i København. Restauranten fokuserer på kortreist mat, masse grønnsaker, tørking, sylting og fermentering. I København ble hun en del av et internasjonalt miljø, og fikk venner fra hele verden.

— I begynnelsen var alt nytt og jeg kjente meg ganske usikker. Men på slutten av oppholdet kunne jeg kjøre en stasjon helt alene. Det ga en helt enorm mestringsfølelse, sier hun.

De siste ti årene har Opplæringskontoret for Hotell- og restaurantfag og Hordaland fylkeskommune sendt ut omtrent ti lærlinger i året. Kontoret har fått finansiering til å sende ut fire nye lærlinger frem til april neste år. Tilbudet er ment for de beste, motiverte og målrettede lærlingene innen kokk, servitør og resepsjonsfaget.

— Lærlinger som er med på programmet må være forberedt på hard jobbing. Samtidig gir det dem en unik mulighet til å utvikle seg selv både faglig og personlig, sier Camilla Rambø, opplæringskonsultent ved Opplæringskontoret for Hotell- og restaurantfag i Hordaland.

Hun tror at kokke- og restaurantmiljøet vil dra nytte av at flere gjør som Glopholm og tar deler av læretiden i utlandet.

Slitt med rekrutteringen

— De kommer tilbake med en ny entusiasme og faglig stolthet. Samtidig tar de med seg nye impulser utenfra som gir positive ringvirkninger for fagmiljøet her hjemme, sier hun.

Kokkeyrket har slitt med rekrutteringen over flere år, og siden 2007 har søkerbunken blitt markant tynnere med en nedgang på omtrent 25 prosent, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet. Samtidig er faglærte kokker et av yrkene det vil bli størst behov for i reiselivsnæringen i årene fremover, viser en rapport fra NHO Reiseliv. Ifølge tall fra NAVs bedriftsundersøkelse 2014, er mangelen på kokker er estimert å være 500 personer.

Glopholm har alltid visst at hun ville bli kokk, og hennes lidenskap til mat begynte i ung alder da hun allerede som 8-åring lagde middag til sin far.

Nå fullfører hun læretiden sin på 1877, og er ferdig utdannet i juli. Drømmen er å få reise rundt i verden, og hun vil mer enn gjerne tilbake til København.

— Det kjennes godt å vite at jeg kan klare å stå på egne bein, selv på et fremmed sted hvor jeg ikke kjenner noen. Det har gjort mye for selvtilliten. Det var en helt fantastisk opplevelse. Jeg vil absolutt anbefale alle lærlinger om å søke utplassering i utlandet. Jeg skulle bare ønske at jeg fikk være der enda lenger, sier hun.