Statkraft bygger vindkraftverk til 4,2 mrd. i Brasil

Statkraft skal bruke over fire milliarder kroner på et større vindanlegg i Brasil som dobler selskapets produksjonskapasitet i landet. Prosjektet skal levere om lag 2,3 terawattimer strøm i året.

Dette er Statkrafts vindkraftverk Bahia II.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Statkraft skal bygge ut vindprosjektet Ventos de Santa Eugenia i nordøstlige Brasil til 4,2 milliarder kroner, og venter at prosjektet skal stå ferdig i juni 2023.

Anleggets kapasitet blir på 519 megawatt fordelt på 91 turbiner fra tyske Nordex spredt over ti ulike prosjketer. Turbinene har en kapasitet på 5,7 megawatt hver og en rotordiameter på 163 meter. Dermed vil de sveipe et område på størrelse med nesten tre fotballbaner.

Vindforholdene i området skal være svært gode. Statkraft oppgir en kapasitetsfaktor på 52 prosent, noe som betyr full drift i om lag 4.550 timer i året. Prosjektet skal levere omtrent 2,3 terawattimer (TWh) strøm per år.

Bygges i flere faser

Dette er bare første fase av prosjektet, som totalt skal bli på opp mot 1.100 megawatt. Statkraft kjøpte i 2019 et prosjekt på 660 megawatt fra en lokal utvikler, og har siden lagt til nye arealer som har lagt til mer kapasitet.

– Byggingen av Ventos de Santa Eugenia er et betydelig steg på veien mot målet om å ha utviklet 6 gigawatt vindkraft innen utgangen av 2025 og ambisjonen om å bli et ledende fornybarselskap i verden, sier konserndirektør for Internasjonal kraft i Statkraft, Jürgen Tzschoppe.

Når anlegget står ferdig vil det doble Statkrafts produksjonskapasitet for fornybar energi i Brasil.

Langsiktige kontrakter

De første turbinene fra anlegget skal kunne levere strøm i september 2022.

– En betydelig andel av den fornybare kraften som skal produseres er allerede solgt på langsiktige kontrakter, dels via offentlige auksjoner og dels på kommersielle kraftsalgskontrakter i det åpne brasilianske kraftmarkedet, sier Fernando de Lapuerta, landsjef for Statkraft i Brasil.

Statkraft opplyser at prosjektene vil kreve begrenset kjøp av land, og at ingen mennesker skal flyttes. Prosjektene skal heller ikke ha noen negative effekter på biologisk mangfold, ifølge selskapet.

(+) Guide til grønne investorer: Hvor mye er en megawatt?Stort vindprosjekt dobler kapasiteten for fornybar kraftproduksjon i Brasil
Publisert: