Britisk ambassadør om ny handelsavtale: Mener det ble for mye fokus på ost og fisk i debatten

Etter nesten et år er med forhandlinger er frihandelsavtalen klar. Den britiske ambassadøren tror ikke nordmenn forstår hvor viktig avtalen er for Storbritannia.

FORNØYD: Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood, mener avtalen mellom Norge og Storbritannia er bredere og inneholder mer enn det debatten skulle tilsi.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Frihandelsavtalen mellom Norges regjering og Storbritannia er ferdigstilt.

Like etter at regjeringen presenterte resultatet fredag inviterte den britiske ambassaden i Oslo til pressemøte der de skjenket te og svarte på spørsmål om den nye avtalen.

– Fordelen nå er at frihandelsavtalen dekker en lang rekke økonomiske tjenester og ikke bare utveksling av varer, sier den britiske ambassadøren til Norge, Richard Wood.

Han legger spesielt fokus på at Norge ligger veldig nærme Storbritannia, både geografisk og at Norge er deres 13. største handelspartner i verden.

– Det er ut av proporsjon sammenlignet med størrelsen deres. Avtalen er nok viktigere for oss enn mange nordmenn ser for seg, sier ambassadør Wood.

Ifølge regjeringen gir den nye frihandelsavtalen et viktig rammeverk for å «støtte opp under og videreutvikle et økonomisk samarbeid» til en samlet verdi av over 500 milliarder kroner.

Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood.

Mer enn ost og fisk

Forhandlingene har foregått siden sist sommer, og konfliktlinjene har blant annet dreid seg om import av landbruksvarer som kjøtt og ost til Norge, og eksport av fisk til Storbritannia.

Ambassadøren synes det er naturlig at disse temaene skaper diskusjon som følge av at det er sensitive politiske temaer både i Norge og i Storbritannia. Wood mener likevel disse varene stjal for mye av showet i innspurten av forhandlingene.

– Det ble mye fokus på ost og fisk. Det er et litt feilslått debatt siden avtalen er så utrolig bred og inneholder så mye mer enn bare det, sier han.

Spesielt mener han at det som skiller den nye avtalen er muligheter som gjør det lettere å jobbe på tvers av grensene. I avtalen har de blant annet blitt enige om at:

  • Nordmenn skal kunne dra på jobbreise med 90 visumfrie jobbdager, innenfor en periode på 180 dager.
  • Nordmenn og briter skal få godkjent profesjonell kreditering fra arbeidsliv og utdanning på tvers av grensene. Det betyr at yrkesutøvere som søker godkjenning til det samme yrket i vertsstaten som de er kvalifisert for i hjemlandet, skal kunne få dette godkjent.
  • Studenter skal få kreditering for studiene sine
  • Nordmenn og briter vil kunne bruke dataroaming på mobilene sine på tvers av grensene uten ekstra kostnader.

– Bare se på det norske Vestlandet og Skottland. Folk reiser jo frem og tilbake. Nå kan jobbreiser mellom Aberdeen og Stavanger gjennomføres med et minimumsnivå av byråkrati, sier den britiske ambassadøren i Norge.

Teknologi og klima

Til tross for at næringsminister Iselin Nybøs opprinnelige mål var å få avtalen på plass allerede i oktober, skryter ambassadøren av forhandlingene underveis.

Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood.

– Folk har snakket om hvor tregt forhandlingene har gått, men det var jo egentlig en fenomenalt rask handelsavtale å få på plass. Jeg overdriver ikke når jeg sier at slike avtaler fort kan ta mellom åtte og ti år, sier han.

Noe av årsaken mener han ligger i at Norge og England deler både ambisjoner og verdier. Spesielt innenfor klima. Han mener frihandelsavtalen vil gjøre det lettere å få norsk innovasjon inn i britiske markeder. Teknologi innen karbonfangst og hydrogenteknologi var blant temaene Iselin Nybø skal ha rettet oppmerksomheten hans mot.

– Klima er virkelig viktig for oss. Vi hadde ikke fått til det vi har i kampen mot klimaendringer og kuttene våre i klimautslipp, hvis det ikke var for Norge.

Håper å få Stortinget med laget

Lovendringene om frihandelsavtalen med Storbritannia skal nå videre fra regjeringen til Stortinget. Der må den få flertall før den kan godkjennes.

Det legger tidspress på politikerne siden vårsesjonen er over om under to uker. Det gjør at sesjonen potensielt må forlenges for å få ferdig frihandelsavtalen før sommeren.

Statsminister Erna Solberg under presentasjon av frihandelsavtalen fredag.

Dette har blant annet NHOs leder Ole Erik Almelid advart mot. Han uttrykte fredag et ønske om at stortingsrepresentantene vil «banket den på plass» før de tar ferie i sommer.

Statsminister Erna Solberg sa fredag seg enig i at «det er kort tid» for å få avtalen godkjent. Hun sa også at hun ser frem til godt samarbeid med Stortinget om behandlingen.

Publisert: