Danmark setter AstraZeneca-vaksine på vent

FHI og Legemiddelverket har nå hastemøte etter at Danmark midlertidig stanset bruk av vaksinen etter dødsfall.

MULIG ALVORLIG BIVIRKNING: Danmark stanser AstraZeneca-vaksinen etter signal om en mulig alvorlig bivirkning i form av dødelige blodpropper.
 • Thea Rosef
 • Line Fausko
 • Martha C. S. Holmes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Danmark slutter midlertidig å vaksinere med AstraZeneca-vaksinen etter dødsfall. Dette skjer med øyeblikkelig virkning, skriver det danske helsedepartementet.

Dette skjer som et føre-var-tiltak etter signal om en mulig alvorlig bivirkning i form av dødelige blodpropper.

Det kan enda ikke slås fast sikkert at det er en sammenheng.

Minst 127.000 doser av AstraZeneca-vaksinen er sendt ut til helseforetak og kommunene.

Les mer om vaksinen ved å trykke her:

Legemiddelverket: – Dramatisk

– Meldingene fra Danmark er dramatisk på den måten at de har hatt dødsfall på grunn av blodpropp. Det er alvorlig, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk til VG.

– Dette er en alvorlig situasjon som vi vil ta veldig alvorlig i Norge.

De møter nå FHI klokken 11 for å diskutere hva de skal gjøre i Norge.

Det vil holdes en pressekonferanse klokken 14.

– Visste dere om dette i Danmark?

–  Nei, dette er helt nytt. Tiltaket i Danmark kommer nå og ikke var kjent. Det kom overraskende, men samtidig så forstår vi jo hvorfor danskene gjør dette. 

FAGDIREKTØR: Steinar Madsen sier de skjønner hvorfor danskene midlertidig stanser bruk av AstraZeneca-vaksinen.

– Det som ofte er vanskelig med bivirkninger, er å vite om det er en sammenheng eller tilfeldig sammenfall i tid. Nå samler all vi dokumentasjon som finnes og ser da på om det er en sammenheng.

– Vurderer dere å stanse midlertidig?

– Jeg kan ikke si noe om det nå, vi må tenke oss om.

– Har dere sett meldinger på dette fra andre land?

-- Det var blant annet to meldinger fra Østerrike for et par dager siden, hvor det var to yngre personer som var vaksinert, en fikk dødelig blodpropp, en annen fikk blodpropp i lungen.

Derimot konkluderte det europeiske legemiddelverket onsdag med at hendelsene i Østerrike ikke ser ut til å ha sammenheng med vaksinen.

Flere norske steder pauser vaksinering

Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø, Fredrikstad, Bodø og Kristiansand setter AstraZeneca-vaksinen på pause til det kommer en konklusjon fra Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket.

Det opplyser byene til VG.

– Både hos fastleger og på vaksinasjonsstasjoner det har vært planlagt vaksineringer i dag, de har fått beskjed om å stoppe det inntil videre, sier medisinsk Trond Egil Hansen  i Bergen til VG.

Også Bærum kommune setter vaksinen på vent.

Det gjør de i Trondheim og:

– Vi avventer det videre inntil vi får nærmere informasjon om ta det er trygt å bruke, sier sjefen for vaksineprogrammet i byen, Helge Garåsen.

– Det var ingen som skulle få vaksinen i dag, men vi gir beskjed til de som skal ta vaksinene de neste dagene.

Også Stavanger pauser inntil videre, opplyser smittevernlegen Runar Johannessen.

Tromsø hadde ingen AstraZeneca-vaksineringer planlagt i dag, så de avventer informasjon fra FHI og Legemiddelverket, opplyser smittevernoverlege Trond Brattland til VG.

Sykehjemsetaten i Oslo stanser også vaksinering inntil videre, opplyser de til VG.

AstraZeneca: Vaksinen er trygg

Vaksineprodusenten AstraZeneca mener deres vaksine er trygg, til tross for at land som Danmark stanser bruken av den av frykt for alvorlige bivirkninger, skriver de i en kommentar til VG.

– Pasientsikkerhet er høyeste prioritet for AstraZeneca. Tilsynsmyndighetene har tydelige og strenge effektivitets- og sikkerhetskrav for godkjenning av alle nye legemidler, og det inkluderer vår vaksine. Vaksinens sikkerhet er blitt studert omfattende i kliniske tredjefasestudier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres bra, skriver selskapet.

Siden AstraZeneca ble tatt i bruk i Norge, har Legemiddelverket fått inn rapporter om 394 mistenkte bivirkninger, 15 av dem alvorlige.

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF), Lill Sverresdatter Larsen, sier SNF avventer FHIs vurdering.

– Dette viser at kvalitetssikringssystemene fungerer. Når det kommer varsler om alvorlige bivirkninger, uansett medikament, så må det avklares om det reelt sett har sammenheng med i dette tilfellet vaksinene eller er tilfeldig.
FHI tar på alvor slike rapporter også fra andre land, og kommer med retningslinjer for Norge ut fra kunnskapsbasert informasjon, sier hun.

– Vondt å få en slik nyhet

– Det stemmer at bruken av vaksinen er stilt i bero inntil myndighetene har fått et overblikk over bivirkningene. Det synes jeg er den riktige måte å gjøre det på, sier statsminister Mette Frederiksen.

– Selvfølgelig er det vondt å få en slik nyhet, men først og fremst er det riktig å undersøke saken, når det er risiko forbundet med en vaksine, sier statsministeren.

STANS: Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier det er riktig å stanse vaksineringen midlertidig nå.

Hun sier det er for tidlig på konkludere om betydningen av de dårlige nyhetene. Det er landets helsedirektorat som har opplyst om de alvorlige tilfellene av blodpropp. Frederiksen henviser til helsemyndighetene for nærmere opplysninger.

Folkehelseinstituttet skriver på Twitter at de har mottatt melding om at Danmark har stanset bruk av AstraZeneca-vaksinen.

– FHI er i dialog med Legemiddelverket for å avklare situasjonen, og kommer tilbake når vi har mer informasjon.

Fem andre land har midlertidig stanset en vaksineforsyning med vaksinen, etter meldingene fra Østerrike: Østerrike, Estland, Litauen, Latvia og Luxembourg, Ifølge Euronews.

Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) skrev onsdag i en pressemelding at det ikke er indikasjoner på at hendelsene i Østerrike har sammenheng med vaksinen, og at det så langt ikke er indikasjoner på flere tilfeller av blodpropp blant de som har fått vaksinen enn i resten av befolkingen. De skriver at den aktuelle vaksineforsyningen, og problemstillingen, undersøkes videre.

Saken oppdateres.

Publisert
 1. Coronaviruset
 2. Danmark
 3. Vaksine
 4. Legemiddelverket
 5. Folkehelseinstituttet
BT anbefaler

Strid om skulpturen «Krigsseileren». – Vil ha kvalitet på kunsten i offentlige rom.

«Krigsseileren» er ferdig og fullfinansiert. Men kommunens kunstneriske råd vil ikke at skulpturen settes opp.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. 11-åring på sparkesykkel påkjørt av bil

 2. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

 3. Her er Matapour før angrepet. – Ikke avklart om han har samarbeidet med andre.

 4. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

 5. Tror kriminell pro-russisk gruppering står bak

 6. I februar flyktet Yulia fra krigen. Nå jobber hun selv med å hjelpe flyktninger i Bergen.