Tre komitéledere i dumaen, den russiske nasjonalforsamlingen, ber nå om at både statsminister Dmitrij Medvedev og riksadvokaten tar affære overfor Telenor.

Det kommer frem i brev som Aftenposten sitter på.

«Ved å vise systematisk respektløshet overfor det russiske lovverket og kravene fra regulerende myndigheter i Den russiske føderasjonen, svekker Telenor tilliten til det russiske rettsvesenet og generelt sett skaper de betydelig skade på investeringsklimaet i landet», heter det i et brev som Sergej Gavrilov, lederen av eiendomskomiteen i Dumaen, sendte til Medvedev torsdag i forrige uke.

Han er en av tre komitéledere i den russiske dumaen som i slutten av forrige uke involverte seg direkte i den nye striden mellom Telenor og den russiske oligarken Mikhail Fridham, ved å sende brev blant annet til både Medvedev og den russiske riksadvokaten.

Tordner mot Telenor

Brevene viser nå at presset mot Telenor øker og at de er involvert i en beinhard kamp om hvem som skal være den største, og dermed mest innflytelsesrike, aksjonæren i den internasjonale mobilgiganten VimpelCom.

Siste etappe i denne elleville maktkampen, som har vart i rundt åtte år, startet i vinter.Da kjøpte den norske telegiganten en aksjepost på rundt 14,5 prosent i VimpelCom fra den egyptiske milliardæren Naguib Sawiris.

Det brakte Telenors eierandel, målt i stemmerett, opp i 39,5 prosent. Før transaksjonen hadde både Telenor og russiske Altimo, med Fridman i spissen, begge rundt 25 prosents stemmeandel.

Fridman likte særs dårlig at Telenor med det ble VimpelComs førende aksjonær.

Han klaget kjøpet inn for det russiske konkurransetilsynet, med henvisning til at utledninger ikke uten videre har lov til å kontrollere strategisk viktige selskaper.

Til tross for at Telenor også tidligere har kontrollert rundt 39,5 prosent av VimpelCom, at aksjene ble kjøpt av en annen utlending og at aksjer i VimpelCom er fritt omsettelige på New York-børsen, fikk han foreløpig medhold.

Kjøper mer av egypteren

Konkurransemyndighetene har saksøkt Telenor i en rettssak som kommer opp i Moskva i oktober.

Dessuten har de også fått gjennomslag i rettssystemet for at russiske VimpelCom, som er 100 prosent eid av det nederlandske morselskapet, ikke kan utbetale utbytte.I mellomtiden har også Fridman kjøpt en større aksjepost av egypteren, og kontroller nå 40,5 prosent. Dermed kontroller de flere aksjer enn Telenor, og en skulle tro at konflikten med det er over.

Men så enkelt er det ikke. For Telenor er i ferd med å kjøpe ytterligere 3,5 prosent av VimpelCom fra den samme egypteren.

Russiske konkurransemyndigheter har lagt ned forbud mot aksjekjøpet, noe Telenor ikke har tenkt å etterkomme. Det er den beslutningen som har fått lederne for henholdsvis justis, eiendoms— og telekomkomiteen til å kaste seg over PC-en.

Zuccas viseformann

Den mest kjente av de tre er nok Pavel Krasjeninnikov, lederen av justiskomiteen. Har er utdannet jurist og har tidligere vært justisminister.

Han har også et visepresidentverv i ishockeyklubben Metallurg Magnitogorsk, som i sommer hentet norske Mats Zuccarello Aasen.

I tillegg til å skrive til statsminister Medvedev og riksadvokaten, har også lederen av det russiske konkurransetilsynet, den norske ambassadøren og Telenors styreformann Svein Aaser fått brev.

Det russiske rettsvesenet og landets myndighetsorganer har rykte på seg, spesielt i utlandet, for ofte å være kjøpt og betalt og/eller under politisk innflytelse. En av grunnene til dette er nettopp denne maktkampen, ikke minst grunnet at en mikroaksjonær klarte å ta arrest i aksjene Telenor eide i VimpelCom i en rettssal i Sibir. (Se faktaboks).

Klager over drittslenging

Spesielt brevet til Aaser er krass i språkbruken, og anklager Telenor for drittslenging i mediene om det russiske rettssystemet. Både brevet til Medevev og riksadvokaten avsluttes omtrent slik:

«Jeg ber om du gir instruks om en fornyet gjennomgang av situasjonen og iverksetter tiltak overfor Telenor for å sikre at de retter seg etter rettsavgjørelser og pålegg fra russiske konkurransemyndigheter».

Telenors informasjonsdirektør i Russland, Anna Galitsina, ønsker ikke å kommentere brevene direkte.

- Vi mener vi har kjøpt aksjene i henhold til russisk lov og vi er i en konstruktiv dialog med konkurransetilsynet, sier Galtsina til Aftenposten.