Banken valgte først å pryde seddelen med et bilde av en sørasiatisk kvinne som ser inn i et mikroskop. Dette var for å markere Canadas bidrag til medisinsk forskning, hvor insulin til diabetikere er blant de mest kjente gjennombruddene.

— Hundredollarseddelen markerer canadisk medisinsk innovasjon. På et tidlig stadium i utviklingen av seddelseriens tema ble fokusgrupper benyttet. Gruppene kom med synspunkter på hva slags bilder som best beskrev temaene. Ett av disse var et redigert bilde basert på et fotografi av en sørasiatisk kvinne som så inn i et mikroskop, melder Bank of Canada i en pressemelding.

- Stereotyp

Men fokusgruppene var kritiske til bruken av en asiat på den største valøren i seddelserien, skriver Finacial Post.

- Noen var betenkt over at forskeren så ut til å være asiatisk. Noen syntes det presenterer en stereotypisk holdning til asiater som fremtredende innenfor teknologi og/eller naturvitenskap. Andre følte at en asiat ikke bør være den eneste etnisiteten representert på sedlene. Andre etniske grupper burde også vært brukt, ifølge en rapport avisen viser til.

Bank of Canada beordret umiddelbart at bildet av den asiatiske kvinnen skulle forkastes, og at kvinnen skulle være det en talsmann kalte «etnisk nøytral». Dermed mistet den kvinnelige skikkelsen sine asiatiske trekk. Hun fremstår i stedet som kaukasisk hvit, ifølge avisen.

Men i et forsøk på å unngå en rasismedebatt, var det nettopp dét Bank of Canada startet.

Kritikk for å ha bøyet seg

En representant for kinesisk-canadisk råd langet i midten av august ut mot sentralbanken, og mente den hadde bøyet seg for rasistiske ytringer.

— Bank of Canada har tydeligvis tatt rasistiske kommentarer og tilbakemeldinger fra fokusgruppene på alvor, sier May Lui i rådets Toronto-avdeling, ifølge Finacial Post.

Dermed måtte sjefen i sentralbanken ut med en beklagelse.

— Dette var ikke bankens intensjon, og jeg beklager overfor dem som føler seg støtt. Bankens måte å takle dette på er ikke i tråd med de forventninger canadiere har til oss. Vi vil evaluere vår designprosess i lys av disse hendelsene. Våre pengesedler tilhører alle canadiere, og arbeidet vi gjør i banken er for alle canadiere, uttaler sentralbanksjef Mark Carney i en pressemelding.