Onsdag hisset olje— og energiministeren på seg regjeringspartner SV og hele miljøbevegelsen da han tok til orde for oljeboring helt nord i Arktis.

- Det er ingen grunn til å stoppe nå. Norges grenser slutter nesten helt opp mot Nordpolen, sa Borten Moe under oljemessen i Stavanger.

Nå får den rødgrønne statsråden ros fra den andre enden av den politiske skalaen.

— Ola Borten Moe er en Frp-er i Olje- og energidepartementet. Den politikken han fører har Frp argumentert for i syv år. De første fem årene med rødgrønn regjering fikk vi mye kjeft, men de siste to årene har de ført samme politikk selv, sier Solvik-Olsen.

Ufattelig

Han mener det er "ufattelig" at tidligere olje— og energiminister Åslaug Haga og den nåværende statsråden tilhører samme parti og styrer på samme regjeringsplattform. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) tok i Aftenposten i går kraftig avstand fra Borten Moes uttalelser. Solvik-Olsen synes miljøvernministeren bør gå stillere i dørene og ta inn over seg hvilken politikk regjeringen faktisk fører.

- Å overta regjeringsmakten i 2013 skal bli en fryd. Borten Moes linjeskift har gjort at vi kan videreføre olje- og energipolitikken. I Frp liker vi lange linjer, poengterer Solvik-Olsen.

Han inviterer Borten Moe til å bytte parti.

- Det er ikke mye han og jeg er uenige i. Han vil ha for kort partihistorikk til å overta som statsråd, men ville blitt en utmerket statssekretær, sier Solvik-Olsen spøkefullt.

Langt frem

I går slo statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fast at boring etter olje ved Nordpolen ikke er Regjeringens politikk. Sentrale SV-kilder som Aftenposten var i kontakt med i går mener ordskiftet mellom Borten Moe og Solhjell endte med "1-0 til SV", fordi statsministeren var så klar.

Borten Moes politiske rådgiver, Ivar Vigdenes, understreker at statsråden stiller seg bak vedtakene om hvilke petroleumsområder som skal åpnes i denne perioden.

- Olje- og energiministeren har aldri uttalt seg mot regjeringens politikk, og har heller ikke gjort det nå, sier Vigdenes.

Våren 2013 legger regjeringen frem en stortingsmelding om oljeboring ved Jan Mayen og Barentshavet sørøst. Etter det

Aftenposten forstår, mener departementet det ikke er aktuelt å bevege seg lenger nord enn dette før om 10 til 15 år.