Det startet som et rykte på rådhuset i Bergen, men endte opp med en stor korrupsjons— etterforskning. Bystyrepolitiker Jan Sverre Stray (H) og to forretningsmenn er nå varetektsfengslet, siktet for grov korrupsjon.

De oppsiktsvekkende opplysningene som startet saken, nådde rådhuset gjennom Tor Woldseth, varaordfører og gruppeleder for Frp i bystyret.

- Underlig det jeg hørte

Woldseth ville først ikke kommentere saken da BT kontaktet ham i går kveld.

- Dette er en sak under etterforskning, og jeg vil ikke si noe om det.

Konfrontert med BTs opplysninger om at han brakte videre informasjonen til byrådsleder Monica Mæland, bekrefter han imidlertid disse.

- Det var en sak som dukket opp. I min rolle som politiker både ser og hører jeg mye, men det er få ting som jeg reagerer på. I dette tilfellet syntes jeg det var underlig det jeg hørte, og jeg diskuterte det med kolleger i forbindelse med et møte, sier Woldseth.

Diskutert på gangen

Woldseth avviser at møtet kom i stand på bakgrunn av informasjonen han hadde.

- Dette diskuterte jeg med noen kolleger på gangen. Så var det noen som plukket det opp og brakte det videre. Deretter hadde vi et møte med Monica Mæland og Robert Rastad.

Varaordføreren sier han ikke kjente til navnet på politikeren det var snakk om den gangen.

Har vært i avhør

- Hvilke ting var det du hørte som fikk deg til å reagere?

- Jeg kan ikke svare på slikt nå. Det er en politietterforskning på gang, og det sitter tre mennesker i varetekt som befinner seg i en svært alvorlig situasjon. Nå er det politiets ansvar å finne ut av denne saken.

Woldseth forteller at han har vært inne til vitneavhør hos politiet. Flere andre politikertopper i Bergen kommune er også kalt inn til vitneavhør, deriblant byrådene Gunnar Bakke (Frp) og Filip Rygg (KrF).

Byrådsleder Monica Mæland har tidligere fortalt at hun fikk informasjon om at penger skulle ha byttet hender og at det var for å oppnå et kommunalt vedtak. Mæland og kommunaldirektør Robert Rastad reagerte begge på opplysningene og valgte å varsle politiet.

Ingen av dem skal på dette tidspunktet ha visst noe om hvem som kunne være involvert i saken.

Monica Mæland ønsker ikke å si noe mer om hvordan saken kom til henne.

- Siden dette nå er en politi-sak, er det heller ikke riktig av meg å si noe om hvem som kom med opplysningene vi gikk videre med, sier Mæland.

Nekter straffskyld

Forrige onsdag ble Mælands partifelle Jan Sverre Stray varetektsfengslet i fire uker. Han er siktet for grov korrupsjon sammen med to forretningsmenn fra Åsane. De to forretningsmennene er også varetektsfengslet. Forholdet de er siktet for, har en strafferamme på inntil ti års fengsel.

Stray vurderer anke

Alle tre nekter straffskyld. De to forretningsmennene har begge anket fengslingskjennelsen fra tingretten.

Jan Sverre Strays forsvarer, Rolf Knudsen, sier til BT at de ikke har besluttet om de vil anke eller ikke.

- Vi tar stilling til anke når vi ser hva politiet gjør de kommende dagene, sier Knudsen.

— Stor belastning

Han sier at medieomtalen er en voldsom tilleggsbelastning for hans klient og familien.

- Vi hadde vel regnet med at saken ville bli omtalt, men håpet at det skulle skje på et senere tidspunkt.

- Er din klient ved godt mot ellers?

- Det er vanskelig å svare ja på. Han var det inntil den voldsomme medieeksponeringen tok til.