Slik blir jobbmulighetene dine i 2013

Lav arbeidsledighet vil prege Oslo-regionen også i 2013. Det er gode nyheter for jobbsøkere, men skaper utfordringer i enkelte bransjer.

Publisert Publisert
  • Redaksjon
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

«Silvia» Glonczi Dezson fra Ungarn og Aomar Zoulali fra Marokko er to av 14 utenlandske kokker som jobber ved Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo sentrum.

Av tilsammen 19 kokker, er bare fem norske. Hele hotellstaben representerer til sammen nærmere 40 nasjonaliteter. Det er ikke et uvanlig bilde i hotell— og restaurantbransjen. Arbeidsledigheten i Oslo og Akershus er så lav at bransjer med behov for fagarbeidere sliter med å lokke til seg norske jobbsøkere.

— Vi er veldig glad for at utenlandske arbeidere vil komme hit og jobbe. Uten dem hadde det ikke gått rundt, sier hotelldirektør Knut Berg ved Clarion Hotel Royal Christiania.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Minimalt opp

Aftenposten har fått arbeidsmarkedsprognosene for 2013 fra Nav i Oslo og Akershus. Arbeidsledigheten vil bare bevege seg minimalt opp i 2013, viser Navs prognoser: For Oslo betyr det en ledighet på 3,3 prosent av arbeidsstyrken, mot 3,2 i 2012. I Akershus vil ledigheten i snitt bare ligge på 2,1 prosent neste år.

Les også

71-åring headhuntet til nattklubb

Det setter Norges arbeidsmarked i en særklasse i Europa. Nav-direktør i Oslo Ole-Wilhelm Meyer sier til Aftenposten at det store bildet viser et stabilt arbeidsmarked neste år.— Til tross for at deler av USA og Europa sliter med etterdønninger av finanskrisen og statsfinansielle problemer, vil norske husholdninger bruke flere penger neste år, viser våre prognoser. Forklaringen ligger i lav rente, økt boligformue og høy realinntektsvekst, sier Meyer.

Trenger du råd om jobb og karriere? Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål!

Trenger flere ansatte

Navs prognoser viser også en høy befolkningsvekst, og en sysselsettingsvekst på 1,6 prosent i Oslo. Arbeidsplassene i Oslo og Akershus vil ha behov for til sammen 14.000 flere ansatte i 2013.

  • I overnattings- og serveringsbransjen vil behovet imidlertid være større: Sysselsettingen på hoteller og restauranter vil øke med fire prosent.
  • Det er kun i to andre bransjer at sysselsettingen vil øke like mye: I bygg- og anlegg (6 prosent) og industri (4,4 prosent).
  • I den andre enden av skalaen vil sysselsettingen gå ned i bransjer som transport og lagring (-4 prosent) og i varehandelen (-1 prosent).

Rekrutterer fra utlandet

Nav-direktør i Akershus Oddvar Paulsen sier at Nav jobber med å endre misforholdet mellom behovet for ansatte i bransjene som etterspør arbeidskraft, og den manglende interessen blant norske jobbsøkere.

Les også

Jennie Wallin og Stig Eriksson klatret til topps i ung alder

— For Nav er det viktig at de som er arbeidsledige får hjelp til å jobbe der det trengs. Viljen til å ta disse jobbene er ofte større blant personer med utenlandsk opprinnelse, og Nav jobber tett med andre europeiske land for å rekruttere den kompetansen vi trenger, sier Meyer.

Utfordrende

I hotell- og restaurantnæringen er det påtagelig få norske søkere til de ubesatte stillingene. Navs bedriftsundersøkelse fra i vår viser at tre av ti bedrifter i overnattings- og serveringsbransjen har hatt problemer med å rekruttere kvalifiserte ansatte. Ni av ti oppgir som årsak at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ansatte.

For hotelldirektør Knut Berg er ikke rekruttering fra utlandet noe nytt, men av og til utfordrende.

— Det er særlig vanskelig å få tak i kvalifiserte kokker. Derfor må vi rekruttere så mange fra utlandet, sier Berg.

Strømmer til fra Sverige

Blant renholderne ved hotellet er også de fleste av utenlandsk opprinnelse, og mange av servitørene og resepsjonistene er fra Sverige.

— Ansatte som er mye i kontakt med gjestene, må snakke et skandinavisk språk. Det er ikke mange nordmenn som søker stillinger, men vi får inn bunkevis med søknader fra svenske jobbsøkere hver uke, forteller Berg.

Publisert