Bloggerne booster salget av proteinpulver

TRENDSETTER: Kristine Økern lager både proteinsjokoladekake og -kaffe. FOTO: Dedication.blogg.no

  • Det er en del som har likt å spise sjokoladekake med proteinpulver til middag, sier Dedication-blogger Kristine Økern.

Gjennom bloggen Disciplin Your Dedication har hun ifølge blogglisten.no mellom fire og fem tusen unike treff daglig. Der legger hun blant annet ut oppskrifter på sunne varianter av kaker, kaffe mocca og annet søtt tilsatt proteinpulver.

— Jeg er veldig glad i søte ting, og med sunne alternativer blir søtt mer hverdagslig, sier Økern.

- Unngår raske karbohydrater

Bloggeren mener kostholdet fremdeles bør bestå av variert mat med mye frukt og grønt, men hun synes det er fint at man får muligheten til å unne seg mer søtt.

— Vanligvis baker man med hvetemel og sukker, og da får man i seg mange raske karbohydrater. Men det går an å bytte ut en del av melet med proteinpulver, slik at man balanserer næringsstoffene bedre, forteller hun.

Les også

Dette pulveret går unna i bøtter og spann

Økern holder på å utdanne seg til ernæringsfysiolog, og hun synes det er gøy å dele interessen sin med andre gjennom bloggen. Hun får mange forespørsler fra jenter som ønsker at hun skal hjelpe dem med trening og kosthold.— Jeg skulle ønske jeg hadde kapasitet til å svare alle.

Blogglesere handler protein-produkter

— Kundenes kjønnsfordeling har endret seg drastisk de siste årene, og antall kvinner har fordoblet seg, sier salgssjef i Proteinfabrikken, Egil Berli-Johnsen.

I fjor var selskapets salgsinntekter rekordhøye 68,5 millioner kroner, noe som ga et overskudd før skatt på rundt 4,2 millioner kroner.

Det er ikke uvanlig at kvinner som blogger om produktene deres slår kraftig ut i dagsomsetningen.

— Dagen etter blogginnlegget kan det være opp mot 90 prosent kvinner som har handlet i nettbutikken, sier Berli-Johnsen, som mener proteinpulveret har blitt mer folkelig enn noen gang.

— Vi har beveget oss bort fra råvarene med merkelige navn, og barrieren mellom tradisjonell mat og næringskonsentrat er også nærmest borte, sier Berli-Johnsen.

Jentene tar over guttearenaer

Etter at Dedication-blogger Kristine Økern startet opp bloggen sin i 2009, har hun gradvis merket økt respons.

Det siste året har hun imidlertid merket mye mer oppmerksomhet rundt proteinkostholdet enn før.

— Det henger nok en del sammen med at lavkarbo har kommet i vinden. Det er mange som kombinerer lavkarbo med proteinbakst, sier Økern.

Hun tror også at noe av veksten kommer av at jenter har begynt å komme inn i treningsmiljøet.

— Det å løfte vekter og ta proteintilskudd var stort sett forbeholdt menn før, men nå er det flere og flere jenter som begynner med det, forteller bloggeren.

— Ja, det har blitt mer og mer. Jeg ser at responsen er helt annerledes nå, enn da jeg begynte å blogge. Det er flere og flere jenter som kommer inn i det miljøet, sier Økern.

- Spis heller fisk

Men proteintilskudd er ikke noe vidundermiddel, ifølge den fagmedisinske kompetansen.

— Slike tilskudd har ingen plass i kostholdet til normalbefolkningen, og det gir ingen ekstra kroppslige gevinster i forhold til vanlig mat, sier Mette Helvik Morken, doktor i ernæring ved Haukeland Universitetssykehus.

Førsteamanuensis Sissel Erland Tomten ved Norges idrettshøgskole, deler Morkens syn.

— Hvis man har et mangelfullt kosthold, kan det gi effekt, men jeg anbefaler heller å spise mer fisk og drikke mer melk. Fisk er den beste proteinkilden vi har, sier Tomten, som frykter helsemessige skader.

— Det kan belaste nyrene å spise mye mer protein enn man trenger, sier Tomten.

- Økende trend

Maren Kruger Erdvik driver bloggen Fitliving og er utdannet trenings- og kostholdsveileder ved Norges Idrettshøgskole

Til høsten begynner hun å jobbe som personlig trener i Oslo, og på bloggen sin skriver hun blant annet om trening og kosthold.

- Hvorfor har du proteinpulver i is og kaffe?

— For å få litt smak, og for å gjøre matvarer som ikke i utgangspunktet ikke inneholder proteiner mer proteinrike.

Selv bruker hun bare proteinpulver fire til fem ganger i uken, ettersom hun har mer tro på at man bør få i seg nok protein gjennom et sunt og variert kosthold.

Men hun har definitivt merket at proteinpulver blandet i mat og drikke har blitt populært.

— Det er en veldig økende trend, og man ser det blant annet blant hos dem som driver fitness-blogger. Der går det mye i sunne alternativer til vafler, boller og andre bakervarer med tilsatte proteiner, sier Erdvik.

Menn vil ha Birken-proteiner

Typen 40 år gammel mann som vil sykle Birken neste år, er også en ivrig bruker av protein-baserte produkter.

— Mosjonist pluss, kaller vi dem. Og disse har blitt flere og flere. Før var det gjerne den 18 år gamle gutten på gymmen som økte kundemassen, men slik er det ikke i dag, sier Berli-Johnsen fra Proteinfabrikken.

Mennesker med ernæringsmessige behov utgjør også en voksende kundegruppe.

— Slankeopererte eller personer med glutenallergi, laktoseintoleranse eller diabetikere, øker også stadig, forteller salgssjefen.