— Mitt aller beste råd er: Spis opp maten din, så har du ikke noe rotteproblem, sier Geir Jæger, daglig leder i Skadedyrbutikken.

Han er selv autorisert skadedyrbekjemper, og vet hva som fungerer best. Jo mindre mat som kommer i søppeldunkene, desto smalere tider blir det for rottene. Men siden mange avfallsdunker er fulle, er det nå mange som er bekymret for rotteplager.

— Vi merker stor pågang fra vår nettbuttikk. Salget tok av i helgen. Egentlig er det maurprodukter vi selger mest av, for det er sesong for det nå. Vanligvis selger vi mest til private, men nå kommer bedriftene etter, forteller Jæger.

Vil ha feller og gift

Det folk vil ha nå er åtestasjoner og rottegift. Blant kundene er det også flere borettslag.

Selv om rottene nå har mer tilgang på mat enn tidligere, kan det ta litt tid før de faktisk blir flere.

— Det går nok noen måneder før det kommer kull av nye rotter. Men nå legges grunnlaget for å fø dem opp. De har gode dager, det er sommer, sol og varme.

Hvis det er slik at det ikke er mulig å spise opp matavfallet, så anbefaler skadedyrbekjemperen å gjøre følgende.

— Skill vått og tørt avfall. Du trenger ikke fylle alt i en pose. Vask emballasjen, lagre matavfallet på en kjølig plass.

Kan ta lang tid før søppelet fjernes

— Rotter kan spre alt mulig av sykdommer, men i Norge er det mest diarefremkallende bakterier man er redd for. Ser du at du har rotter, så er det smart å bekjempe dem, gjerne før de kommer inn og lager bol, sier Soleng.

Årsaken til at det er mye søppel i gatene, er at det er streik ved forbrenningsanleggene i Oslo. Det har ført til at Renovasjonsetaten ikke henter søppel hos husholdningene. Partene i Oslo kommune er enige om å starte frivillig mekling hos Riksmekleren kl. 15.15, melder NTB.

Hvis det skulle bli en løsning på konflikten kan det ta litt tid før søppelet blir borte.

Det tar ett døgn før forbrenningsovnene er varme nok til å brenne bort søppelet. Samtidig produserer Oslo store mengder søppel. Det 360 tonn kun fra husholdningene i løpet av en dag. I tillegg kommer avfall fra industri, institusjoner, parker og lignende.

— Fordelen er at gammelt søppel inneholder mye energi. Dermed gir det stabil og god varme, fortalte Thor Arne Osrønningen i går til Aftenposten.no, Han er streikevakt ved Klemestrud forbrenningsanlegg i Oslo.

Blir synligere - ikke flere

Folkehelseinstituttet gir følgende beskrivelser av rotta:

Brunrotter kan gjøre stor materiell skade, og har potensial til å spre sykdom. Den beste forebyggingen mot brunrotter er å fjerne tilgang på mat, samt sikre bygningen slik at ikke dyrene kommer inn. Dyr som kommer inn i hus kan ofte bekjempes med klappfeller. Den lever omtrent et år, men kan leve lenger under optimale forhold. Den føder fire til syv ganger per år og føder 8-12 unger per kull.

Arnulf Soleng er forsker ved av deling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet.

— Flere rotter blir nok synlig når det er mat tilgjengelig. Men jeg tror ikke det fører til at det blir flere rotter i byen. Om sommeren finner rottene mat uansett, sier Soleng.

Når det gjelder spredning av smittefarlige sykdommer er det grunn til å bekjempe rotter uansett.