Mobilen er viktigst for Google

«Det selges flere Android-telefoner hver dag enn det fødes barn».

Publisert Publisert

Det konstaterer en stolt Google-topp Matt Brittin. Det er nemlig hans selskap som har utviklet Android, den grunnleggende programvaren som er lastet på de avanserte telefonene fra selskaper som Samsung, HTC, Sony Ericsson og ZTE.

Han mener det også illustrerer de to viktigste teknologidriverne i verden akkurat nå:

***** Den eksplosive revolusjonen innen smarttelefoner som vi er midt oppe i. ***** At "alle" på hele kloden snart vil eie en mobiltelefon og ha tilgang til Internett.

— Det fører også til at Internett får en sterkere demokratiserende effekt. Vi så det ikke minst under opprørene i land som Egypt og Libya, sier Brittin til Aftenposten.

- Næringslivet henger ikke med

Som Googles sjef for Nord- og Sentral-Europa og spesielt ansvarlig for tjenester rettet mot næringslivet, har han ansvar for rundt en tredjedel av Googles omsetning. Brittin holdt foredrag på et Google-seminar i Oslo denne uken.

Her var hans viktigste budskap at næringslivet både i Norge og andre land ikke henger med på mobilrevolusjonen, og at altfor få har utviklet tjenester tilpasset smarttelefonen. - Kundene bruker stadig mer av tiden sin på mobiltelefonen. Er du ikke der, så sliter du, sier han.

Les også

- Næringslivet henger ikke med på mobilrevolusjonen

Mektig selskap

Google er blitt en sentral del av livet til mennesker over hele verden.

***** Mange av oss går inn på google.com eller google.no flere ganger hver dag for å søke etter informasjon. ***** De som har Android-telefon, kommer også i nærkontakt med Google hele dagen.

***** Mange liker å slappe av med en musikkvideo på YouTube, som også eies av Google.

***** Atter andre har gmail-konto og er på nettsamfunnet Google+.

***** Og nå kommer Google-TV, men trolig ikke til Europa før neste år.

— Telefonene blir billigere

Men smarttelefonen er viktigst, og her hardner konkurransen til. Nå har også Microsoft/Nokias samarbeid resultert i de første produktene. På spørsmål om hvilke selskaper han tror blir de hardeste konkurrentene, svarer Brittin:

— Vi har flere konkurrenter – som Apple, Nokia/Microsoft og RIM. Vi tenker ikke så mye på dem, men er mest opptatt av at vi selv klarer å være innovative. Men vi ser at det blir mer konkurranse, og at prisene vil falle. Dette er godt nytt for forbrukerne.

Les også

Elektronikkbransjen flater ut

Kanonresultat, men børsfall

Google la frem resultatene for fjerde kvartal sent torsdag kveld norsk tid. IT-giganten økte inntektene i forhold til samme kvartal i fjor med 25 prosent og med 30 prosent for året som helhet. Bunnlinjen ville også fått de fleste toppsjefer til å juble hemningsløst.

Driftsmarginen (driftsresultatet i prosent av omsetningen) for fjerde kvartal var på 33 prosent og 31 prosent for året som helhet. Men finansfolkene på Wall Street hadde forventet enda bedre tall, så Google-aksjen falt kraftig i etterhandelen på børsen, og var ned nesten 10 prosent på det meste, ifølge Forbes.

Les også

Milliardresultater for Google og Microsoft

Optimist på medienes vegne

Og mens Google håver inn enorme summer på nettannonser, sliter mediehusene tungt med å tjene penger på nett. Brittin har selv tidligere jobbet i avis og sier han skjønner hvor skoen trykker.

— Alt dette er nytt, og det er nok tøft nå. Men på lengre sikt er jeg optimist. Jeg tror Internett vil være en stor mulighet for mediene. Kvalitetsjournalistikk vil overleve. Internett gjør at hvem som helst kan publisere, mediene må finne det som gjør dem unike, sier Brittin.

Han vil ikke gå med på at Googles suksess kan bli medienes bane.

— Google hjelper til med å spre nyhetene, det klikkes 4 milliarder ganger på mediesaker via Googles tjenester hver måned. Vi har også tjenester som kan hjelpe mediene å få etablert betalingstjenester, og annonseverktøy.

Konflikt med Apple

Forholdet mellom Apple og Google har ikke vært det aller beste den siste tiden. Apple mener Google med Android har "stjålet" ideer og teknologi fra Apples iPhone, noe som har resultert i flere patentsøksmål.

Matt Brittin bedyrer at Android, i motsetning til iPhone iOS, er åpent slik at hvem som helst kan utvikle programvare for plattformen.

Mange brukere er frustrert over er at det er så å si umulig å overføre data fra en Android-telefon til en iPhone og omvendt.

-Snakker dere med Apple om å gjøre det mulig å overføre data mellom plattformene?

-Vi har et forhold til Apple, sier Brittin - uten å ville utdype dette forholdet nærmere.

Les også

Apple-rekord gir milliarder til Oljefondet

Etterforskes av EU

EU-kommisjonen har de siste månedene etterforsket Google for mulig brudd på monopolstillingen – som følge av klager fra konkurrenter. De mener Google favoriserer egne tjenester gjennom søkemotoren.

Før jul var Googles arbeidende styreleder, Eric Schmidt, i møte med en EU-kommissær om dette. Det er ventet en avgjørelse fra EU i løpet av våren.

Les også

Google og Apple risikerer gigantiske bøter

-Google er blitt veldig populær, og det har ført til granskninger. Vi bistår EU gjerne med å finne ut av dette og forklare bedre hvordan ting henger sammen. Vår søkemotor er åpen, og folk kan fritt velge en annen hvis de ikke er fornøyd, sier Matt Brittin.

-Kan ikke være nettpoliti

Internett-brukere har uttrykt bekymring for personvernet og stilt spørsmål om hva Google gjør med de personlige søk-loggene, hvor lengre de lagres. Det har blitt stilt kritiske spørsmål ved StreetView og ved hvordan man blir kvitt uønsket informasjon på nett.

-Vi er veldig opptatt av i alle våre tjenester å forklare hvordan brukerne skal forholde for å unngå overtramp når det gjelder personvern og hvordan de beskytter seg. Men vi kan ikke være politi på Internett, sier han.

Som et eksempel nevner han selskapets ganske nye sosiale nettverk Google+, hvor man kan sortere sin "venner" i ulike sirkler som familie, nære venner, kolleger med mere. Informasjonen man legger i en sirkel blir ikke synlig for andre.

Brittin benekter at Google+, som nå har passert 90 millioner brukere, ble utviklet for å ta opp konkurransen mot Facebook.

-Vi liker Facebook, og for oss er Google+ et bidrag til å gi brukerne en bedre en bedre totalopplevelse, sier han.

SOPA-protest

I likhet med det meste av Internett-bransjen forøvrig har Google denne uken demonstrert for å stoppe et direktiv ved navnet SOPA som kan bli vedtatt i kongressen i USA i nær fremtid. Nettselskapene mener SOPA vil knuse det åpen og frie Internettet.

Les også

Obama-administrasjonen er kritisk til SOPA-forslaget

Les også

USA-lovforslag kan nekte deg YouTube, og amerikanere å se Aftenposten.no

-Det vil blant annet kunne bety at man ikke kan laste ned YouTube-videoer eller poste noe på Twitter og Facebook. Vi er opptatt av at kopirettighetene skal overholdes, men denne loven er ikke måten å gjøre det på, sier Brittin.

Les også

Mediemogul i Twitterkrig mot Obama og Google

Medimoguel Rupert Murdoch har gjennom sin ferske Twitter-konto skjelt ut Google, Obama og andre som er kritiske til SOPA. Brittin ønsker ikke kommentere Murdochs utsagn men viser til Googles bloggpost.

Publisert