Google endrer nå sin søkealgoritme, det vil si de matematiske «reglene» som bestemmer hvor høyt et nettsted kommer i søkeresultatet ditt. Fra nå av vil varslinger om brudd på opphavsretten føre til at nettsiden havner lenger ned.

Endringen kommer etter lang tids press fra film— og mediebransjen i USA.

I en bloggpost skriver Googles søkesjef Amit Singhal at «dette vil hjelpe våre brukere med å finne legitime kvalitetskilder lettere - enten det er en sang som legges ut på NPRs musikkwebside, et TV-program på Hulueller ny musikk fra strømmetjenesten Spotify

Singhal legger til at nettsteder som bryter opphavretten ikke vil forsvinne helt:

«Google kan ikke avgjøre om et nettsted bryter opphavsretten eller ikke. Så selv om dette betyr at rangeringen endres for noen nettsteder, vil vi ikke fjerne dem».

— Fornuftig

I en pressemelding fra musikkbransjeorganisasjonen Recording Industry Association of America (RIAA) heter det at endringen er «et fornuftig skritt». RIAA har lenge vært kritiske til Googles søkepolicy på grunn av det de mener er opphavsrettsbrudd.

«Endringen er et viktig skritt i riktig retning, og noe vi har oppfordret Google til å gjøre for lenge siden», uttaler RIAA-sjef Cary Sherman i pressemeldingen.

Internettaktivister mener derimot endringen er problematisk, og mener det gir opphavsrettshavere for stor makt.

«Å si til den som utfører søket at dette ikke er nettsider du leter etter - basert på anklager alene - gir opphavrettshavere enda mer kontroll over hva vi skal høre, se og lese», uttaler Electronic Frontier Foundation (EFF) (som har sitt norske motstykke i Elektronisk Forpost Norge).

Ifølge Wall Street Journal mottar Google nå mer enn en million henvendelser om opphavsrettsbrudd hver uke.

Langvarig kamp

Å få fjernet nettsteder som publiserer eller tillater brukerne å dele opphavsrettsbeskyttet materiale, slik som Pirate Bay, har lenge vært film— musikk- og mediebransjens kampsak nummer en. En lang rekke rettssaker og lobbykampanjer har økt presset mot slike aktører, uten at nettpirater eller deling ser ut til å la seg stanse.