— Vi ser tydelig hvordan avfallet har gått opp og ned og opp igjen i forbindelse med finanskrisen. Nå ser vi at folk kjøper mye, og mye av det går i bosset, sier Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i BIR AS.

Vi må kjøpe mindre og bruke det vi har

Per Egelandsdal hos Fretex

Tall fra renovasjonsselskapet BIR viser at innbyggerne i Bergen og kommunene rundt kastet langt mindre boss etter finanskrisen i 2008. Etter et par år krøp tallene oppover igjen. Og i år kommer et hopp på nesten 30 kilo mer enn i fjor.

I 2012 samlet selskapet inn 398,5 kilo pr. innbygger. I år ligger dette tallet an til å bli 428 kilo pr. innbygger.

— Nå som vi går inn i førjulstid hvor folk har litt mer åpen lommebok, bør vi være mer bevisste. Hver enkelt av oss kan påvirke avfallsmengden, sier Havre.

- Forbrukersamfunnet

Ved Universitetsbiblioteket på Nygårdshøyden kjører Per Egelandsdal Fretex-varebilen opp foran inngangen. Han skal hente dokumenter som makuleres og gjøres om til returpapir.

Sjåføren forteller at han får mye boss inn på kjøreturene sine.

— Mye boss settes på siden av konteinerne våre. Folk tror kanskje vi har bruk for flekkete og klissvåte madrasser, sier han.

Egelandsdal er ikke overrasket over at vi kaster mer i gode tider.

— Det har med forbrukssamfunnet å gjøre. Vi har for mye penger.

Løsningen er enkel, tror han:

— Vi må kjøpe mindre og bruke det vi har. Men jeg er akkurat som alle andre vanlig mennesker, som skal ha masse variasjon. Jeg er ikke bevisst nok i det hele tatt.

Speilbilde av innkjøp

Professor i samfunnsøkonomi, Steinar Vagstad, mener sammenhengen mellom gode økonomiske tider og mer avfall er opplagt.

— Kasting er et speilbilde av innkjøp, og innkjøp følger konjunkturene. Jeg tror ikke folks miljøbevissthet svinger slik, sier han.

Vagstad understreker at han ikke har forsket på avfallsmengder i forbindelse med finanskrisen, men sier den var knyttet til om folk er optimistiske eller pessimistiske.

— Når folk er optimistiske, skaffer de seg nye ting og kaster det gamle, sier han.

Som en hovedregel gir høyere inntekt, høyere forbruk.

— Det som skulle gi mindre kasting må i så fall være at folk kjøper mer tjenester i stedet for ting. Folk reiser jo mye mer nå, uten at det dermed er spesielt miljøvennlig.

Kaster riktig

Den gode nyheten er at folk er blitt flinkere til å sortere. Både papir, glass, metall, plast og farlig avfall havner i større grad i riktig bosspann og kan dermed gjenvinnes.

— Folk er blitt veldig flinke til å sortere både hjemme og på gjenvinningsstasjonene. De kaster riktig, og det er positivt. Det viser at folk har en mer miljøholdning i dag enn for noen år siden, sier Mette Nygård Havre i BIR.

I restavfallet er det mye mat, og Havre frykter matavfallet øker i julen. Selskapet venter at folk kommer til å bruke mer penger på julegaver dette året - og da fylles bosspannene også fort opp.

— Jeg vil ikke gå ut med en pekefinger, men vi kan være litt bevisste selv om det er høytid og vi skal kose oss, sier Havre.

— Mantraet hos oss er at du må spise opp maten din. Det er absolutt mulig å redusere matavfallet.

Kaster du for mye? Diskuter under!

Avfall nov2013.pdf
Kristine Lindebø