Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Ved bruk at hacking av online bankkontoer skal 78 millioner dollar, eller 450 millioner kroner, ha forsvunnet fra kunder i Europa, Latin-Amerika og USA.

En nordisk bank skal være angrepet, skriver den svenske avisen Expressen.se.

Rettet mot rike

— Det unike er at dette er rettet direkte mot rike personer og at det er en hundre prosent automatisk prosess, sier Fredrik Möller, administrerende direktør for datasikkerhetsselskapet McAfee i Norden, som har publisert en rapport om angrepene.

Totalt 168 privatpersoner i 60 banker verden over er blitt angrepet av hackerne. Hvem eller hva som står bak angrepene, er foreløpig uvisst.

Angrepene begynte i Italia i januar og spredde seg til Tyskland mot slutten av måneden. I mars vendte hackerne blikket mot Nederland, der de angrep 5000 bedriftskontoer i to banker. Kampanjen fortsatte i Latin-Amerika, der mer enn et dusin selskaper ble angrepet i samme bank den 3. mars.

I USA har 109 bedrifter vært angrepet, og angrepene pågår fortsatt.

— I dette tilfellet har man identifisert rike mennesker og sendt e-poster der man har oppgitt å være banken. Når folk har klikket på en lenke i e-posten, har de fått en trojansk hest inn i pc-en, sier Möller.

Har du tips om denne saken? Send en epost til oss!

Umulig å se forskjell

Den trojanske hesten kopierer det du skriver. Når de angrepne personene så har brukt banktjenester på internett, har hackerne fått tak i påloggingsinformasjonen og tømt bankkontoene deres. I stedet for å tømme kontoene med en gang, tappes kontoene langsomt for å unngå at hackeangrepet blir oppdaget.

- Politi verden over har forsøkt å stenge ned servere, men nye servere har dukket opp. Angrepene startet i Europa, men har så spredt seg til bankkunder i USA og Sør-Amerika.

De fleste serverne befinner seg i Russland, viser rapporten til sikkerhetsselskapet.

— De falske bankhjemmesidene er veldig fint laget. Man kan ikke se forskjell på dem og de virkelige. Som kunde må man forsikre seg om at man er inne på rett webadresse, sier Möller.

Det er en videreutvikling av de trojanske hestene Zeus og SpyEye som nå gjør ugagn.

DnB har ikke merket noen økning i hackerangrep. Det har heller ikke Nordea, ifølge e24.no.

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon sier til Aftenposten.no at organisasjonen ikke har registert at angrepene involverer norske banker. Heller ikke Finanstilsynet har registrert noe unormalt.