Dagligvarer. Fløte til riskrem, i kålrabistappen og i sausen er viktige juletradisjoner rundt om i Norge. Nå frykter Ica Norge at kundene deres ikke skal få fløten de trenger til julemåltidene den siste uken før jul.

I butikkhyllene på Ica Frogner er hyllene fulle av fløte. Utløpsdatoen er 22. og 24. desember, likevel er det i dag startskuddet går for fløten som trengs til jul.

Men nå har Tine uttrykt bekymring overfor en av dagligvarekjedene om at det er en risiko for at meieriet ikke kan oppfylle juleønskene til norske forbrukere før jul.

— Vi har fått en bekymringsmelding fra Tine om at det kan bli et problem å få levert all fløten som trengs til jul, sier kommunikasjonssjef Bjørn Takle Friis i Ica Norge.

Meldingen har kommet fra Tine via logistikkansvarlige i Ica Norge, men butikksjefen på Frogner har ennå ikke fått beskjed.

Som gamle Sovjet

— Jeg er sikker på at jeg har nok fløte til alle mine kunder til jul. Nå håper jeg bare ikke folk får panikk og kjøper mer enn de har bruk for, for da skjer det samme som skjedde med smøret - tomme hyller, sier butikksjef Olga Fjeldskaar.

De tomme smørhyllene minnet henne om da hun vokste opp i Ukraina. Den gangen var det bare mulig å kjøpe smør i butikken en gang i måneden – hvis butikkene hadde.

- Jeg hadde aldri trodd dette om Norge. Hvis mine kunder heller ikke får fløte til julematen, er det ille, sier hun.

Ica Norges konkurrenter, Rema 1000, Coop og NorgesGruppen, har ikke fått samme bekymringsmelding fra Tine og gjør regning med at Tine vil levere fløte som normalt.

Diskutert internt

Etter det Aftenposten kjenner til, har Tine diskutert fløteproblematikken internt. Da ga de uttrykk for bekymring for hvordan de skal klare å få ut nok fløte til alle kjedene før jul.

På spørsmål fra Aftenposten, er Tine ikke bekymret og sier at de garanterer nok fløte til alle i tiden før jul.

- Det er vanligvis et stort forbruk av fløte både før og under julehøytiden her i Norge. Dette forbruket skal vi dekke, sier kommunikasjonsdirektør Elisabeth Morthen i Tine.

Hun kjenner ikke til at Ica Norge skal ha fått en bekymringsmelding fra dem.

- Vi har ikke redusert fløteproduksjonen for å lage ekstra smør. Vi har produsert normalt med fløte, faktisk mer enn det vi produserte i fjor, siden forbruket har økt, sier Morthen.

Tine har importert smør både til forbrukerne og industrien. De har også produsert mer magerost for å frigjøre fett til smørproduksjon.

— Men dette har ikke hatt noe betydning for ferskvarene rømme og fløte, sier Morthen.

Flere varer

Aftenposten skrev på onsdag at eksperter nå antar at vi vil oppleve mangel innen flere varegrupper i tiden fremover. De begrunner dette med at Tines ønske om å tjene penger går ut over meierigigantens pålagte ansvar om å sørge for nok varer i hyllene.

Dette er også Tines eneste konkurrent på fløte, Q-Meieriene, enig i.

- Vi tjener ikke penger på fløte, det er en veldig lav margin på disse fettholdige meieriproduktene, sier administrerende direktør Bent Myrdahl.

Den siste uken før jul selger han 3- 4 ganger så mye fløte som normalt.