Fant 200.000 kilo sølv på havbunnen

Vraket av det britiske handelsskipet SS Gairsoppa er funnet i Atlanterhavet. Om bord befinner det seg en sølvskatt på 200 tonn til en verdi av 1,3 milliard kroner.

Publisert Publisert

SKATT: Dette kompasset er montert på dekket av «Gairsoppa». Foto: MARINE ODYSSEY EXPLORATION

  • Aftenposten
  • Arve Henriksen

SS Gairsoppa var på vei fra Calcutta i India til Storbritannia med råjern, te og store mengder sølv, da det nesten 7000 tonn store fartøyet ble torpedert og senket av den tyske ubåten U–101 i Atlanterhavet i 1941., skriver aftenposten.

Nå er vraket gjenfunnet på 4700 meters dyp utenfor irskekysten. Vraket ble lokalisert av det amerikanske ekspedisjonsskipet Odyssey Marine, melder BBC.

Den enorme sølvskatten på 200 tonn, til en verdi av 150 millioner pund, eller over 1,3 milliarder norske kroner, er det største funnet av edle metaller som noensinne er gjort til havs.

En overlevde

Det britiske handelsskipet tilhørte det britiske India Steam Navigation Company. Av de 32 besetningsmedlemmene som entret livbåtene etter angrepet, omkom alle unntatt én. Second offiser Richard Ayres nådde land ved Lizard fyr i Cornwall 13 dager etter senkingen.

Han ble senere æret for sin innsats i å prøve å redde andre seilere, og levde til 1992.

Finnerlønn

— Vi har gjennomført første fase av dette prosjektet – plassering og identifisering av vraket. Nå jobber vi hardt med planleggingen av selve redningsoperasjonen. Gitt tilstanden til skipet, er vi veldig sikre på at vi kommer til å lykkes med hevingen av sølvlasten, sier prosjektleder Andrew Craig om bord i Odyssey Marine til BBC.

Mesteparten av sølvskatten vil tilfalle det amerikanske redningsselskapet Odyssey, etter at de vant anbudskonkurransen som den britiske regjeringen utlyste i 2010.

Hyllest

Etter planen skal arbeidet med å hente opp den enorme sølvskatten starte andre halvdel av 2012.

— Selv om historien viser at livbåtene ble låret før skipet sank, så overlevde dessverre ikke de fleste av mannskapet den lange reisen til land. Dette funnet og ved å fortelle denne historien hyller vi de modige sjøfolkene som mistet livet, sier marinearkelogen Neil Dobson på Odysse Marine.

TRAPPER: Milliardskatten lå skjult i et av lasterommene under dekket på «Gairsoppa».

SØLV: SS Gairsoppa, som ble torpedert i 1941, fraktet jern, te og store mengder sølv.

Publisert