I dag ble det presentert ferske tall fra den såkalte innkjøpssjefindeksen, eller PMI-indeksen, i en rekke land.

Resultatene viser hvordan innkjøpssjefene i industrien vurderer varebehovet, og et forholdstall på over 50 viser økt etterspørsel. Alt under 50 betyr at etterspørselen faller.

Kraftigste fallet på to år

For norsk industri kom den nye undersøkelsen med alt annet enn gode nyheter. Indeksen ligger på 46,6 poeng ved utgangen av desember, ned fra 48,5 i november.

Det er det kraftigste fallet på to år, noe som får norske industritopper til å nærmest sette kaffen i halsen.

— Dette er kraftig kost. Utslaget i ordretilgangen er nok sterkere enn vi hadde sett for oss, sier bransje- og industripolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til Aftenposten.no.

Holm, Morten/SCANPIX

Han forteller at aktivitetsøkningen i oljeindustrien var ventet å begrense nedgangen. Mye tyder nå på at eksportindustrien blir rammet hardere av eurokrisen enn det mange først hadde trodd.

70 prosent av eksportindustrien selger til Europa, så dette er nok bare et forvarsel på det som venter oss. Det er et illevarslende tegn på hvordan eurokrisen slår inn, sier Sunde.

Tømmer lagrene

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Markets Norge utarbeider den norske PMI-indeksen sammen med innkjøperforbundet NIMA.

Fallet i Norge kommer senere enn i andre europeiske land, og Jullum tror årsaken kan være at deler av industrien reduserer lagerbeholdningen. Han viser til at produksjonen har falt mer enn etterspørselen.

- Dette påvirker etterspørselen av innsatsvarer (råvarer og utstyr som brukes til fremstilling av ferdige produkter, red. anm) som norsk eksportindustri i stor grad leverer, sier han.

Det har i dag også kommet PMI-tall fra Asia som var bedre enn ventet. Jullum mener det kan være et godt tegn.

— Når det gjelder den tradisjonelle eksportindustrien vil den nok fremdeles bli påvirket av fallet i etterspørselen i Europa, men samtidig ser vi at det er tegn til bedring i Kina og USA. Det kan gjøre at aktiviteten i Norge kan stabilisere seg på sikt, mener Jullum.