Spanias påtroppende statsminister opplevde søndag et brakvalg.

Da stemmesedlene fra rundt 40 prosent av valglokalene var talt opp i 22-tiden søndag kveld, lå Det konservative partiet Partido Popular (PP) an til å få 182 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingens andrekammer, eller «underhus». Sosialistpartiet PSOE lå an til å få 111 plasser.

De færreste spanjoler liker egentlig den konservative Mariano Rajoy. Og vinner hun i lotteriet, kan det være det samme, sier Maria Jesus Riguera (26).

Hun har reist 700 kilometer for å kjøpe lodd i verdens eldste, nasjonale lotteri El Gordo – Den tykke.

Klokken seks om morgenen begynner folk å stille seg i kø utenfor Doña Manolita-kiosken i sentrum av Madrid. Da dørene åpner klokken 10 strekker køen seg langt oppover gaten. Snart er den over 500 meter lang. Alle skal kjøpe lodd i det 200 år gamle lotteriet som årlig arrangeres i Spania rundt juletider. I år er premiepotten 20 milliarder kroner.

- I disse nedgangstider hadde det smakt med en premie, sier Maria Jesus Riguera (26).

Hun har ventet fire timer i kø. Fortsatt er hun ikke fremme. Riguera jobber på et apotek, men omsetningen har stupt på grunn av krisen. Hun er redd for å miste jobben.

- Spania har ikke noe annet valg enn å stramme inn livremmen. Derfor støtter jeg Rajoy selv om jeg ikke liker ham.

Valgvinner

Den store valgvinneren i gårsdagens parlamentsvalg var opposisjonslederen Mariano Rajoy. Det konservative Partido Popular (PP) gjorde sitt beste valg noen gang.

- Den økonomiske krisen er så ille at folk velger en statsminister de ikke liker. Selv PPs kjernevelgere misliker Rajoy, sier valgforskeren José Pablo Ferrándiz til Aftenposten.

En undersøkelse fra Metroscopia viser at syv av ti spanjoler har liten eller ingen tillit til Rajoy.

- Spanjolene mener at de ikke velger den beste lederen landet kan ha; de velger det minste ondet blant de kandidatene som finnes, fremholder Ferrándiz.

Han mener at Spania opplever en politisk lederkrise fordi det ikke finnes noen leder av stort format. – Krisen har vist at vi mangler dyktige, handlekraftige ledere. Dette er et problem for Europa.

Rajoy ble valgt med et løfte om å barbere statsbudsjettet og reformere økonomien.

- Med unntak av pensjoner må vi kutte over alt, sa Rajoy til avisen El Pais.

Nødvendig

Professor i statsvitenskap, Fernando Vallespin, fremholder at spanjolene støtter innstramningene.

- Å kutte er upopulært, men tre års krise gjør at befolkningen skjønner at det er nødvendig. Derfor er det så stort flertall for det konservative partiet, sier han til Aftenposten.

Førsteprioritet for den nye regjeringen er å skape nye arbeidsplasser og få fart på økonomien. Rajoy lover pengestøtte for hver ansettelse som små og mellomstore bedrifter gjør. De vil også få lavere skatt. Nok et forslag er at staten betaler arbeidsgiveravgiften for nyansatte en periode.

Den påtroppende statsministeren vil liberalisere arbeidsmarkedet. Han vil ha lokale istedenfor sentrale lønnsforhandlinger. Det skal bli enklere å sparke folk.

- Arbeidsmarkedsreglene er en overlevning fra Franco-tiden, sier Vallespin med henvisning til den fascistiske generalen som styrte Spania med jernhånd frem til sin død i 1975.

Katolsk ekteskap

- Spanske ansettelser er som et katolsk ekteskap; man kommer aldri ut av det igjen. For å få bedrifter til å ansette igjen, må vi gjøre slutt på tradisjonen med livslange ansettelser.

Han sier at resultatet av de rigide reglene er en todeling av arbeidsmarkedet: Den eldre generasjonen er fast ansatt med god lønn og fete pensjonsrettigheter. De yngre er ansatt på dårlig betalte korttidskontrakter uten rettigheter.

- Fagforeningene kommer til å lage mye bråk på grunn av dette fordi alle deres medlemmer er fast ansatte. De ønsker ingen endringer, påpeker Ferrándiz.

Han spår flere streiker, demonstrasjoner og sosial uro fremover.

Vinnerlodd

Etter fem timer i kø kommer Riguera frem til luken og får kjøpt lotterilodd. Ved siden av køen står en gammel kone og selger lodd i det samme lotteriet. Nesten ingen kjøper av henne. Alle vil kjøpe lodd fra Doña Manolita-kiosken som er oppkalt etter damen som startet den i 1904.

I årene etter at Doña Manolita startet var det flere av hennes kunder som fikk storpriser. Kiosken fikk ry på seg for å selge mange vinnerlodd. Frem til i dag har folk fra hele landet strømmet hit for å kjøpe lodd istedenfor å gjøre det på hjemstedet.

Når vinnernumrene i El Gordo-lotteriet trekkes 22. desember skjer det i et direktesendt TV-program som varer i mer enn tre timer. 98 prosent av befolkningen deltar i dette lotteriet, og det er det mest sette TV-programmet i Spania.

- Kanskje jeg vinner. Da gjør det ikke noe hvis den nye regjeringen mislykkes, sier Maria Jesus Riguera.