Mener Sanner bør oppfordre til tilbakebetaling av coronastøtte
En milliard kroner med coronastøtte kunne blitt tilbakebetalt uten at bedriftene hadde gått med underskudd. SV mener finansministeren burde mane til tilbakebetaling. Det sier Jan Tore Sanner (H) er «uaktuelt».

– Han burde oppfordre de som har fått støtte og gjort det bra, til å betale tilbake, sier SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes om finansminister Sanner.
Stortingsrepresentanten har lest E24s siste sak om at stadig flere av mottagerne av coronastøtten for bedrifter, ender opp med å gå med store overskudd.
Store nok til at de kunne tilbakebetalt støtten, uten å gå med underskudd.
Regjeringen har ikke oppfordret bedriftene til å betale tilbake støtten. Det vil heller ikke næringslivsorganisasjonene NHO og Virke, men flere av opposisjonspartiene mener dette er det rette å gjøre.
Nå vil Fylkesnes ha hjelp av Sanner. SV-nestlederen mener en oppfordring fra finansministeren kunne fått mange bedriftseiere til å tilbakebetale støtte.
– Ja, jeg tror det hadde hatt effekt. Når fellesskapet har stilt så sterkt opp under denne krisen, så tror jeg også at bedriftseiere forstår at de også må bidra, sier Fylkesnes og legger til:
– Sanner bør slutte å si at det er greit å ikke betale tilbake støtte og at det er «all ære» til dem som betaler tilbake.
En milliard av coronastøtten kunne blitt tilbakebetalt uten at selskapene hadde gått med underskudd
– Fortjener ikke SVs moraliserende pekefinger
– Det er selvsagt helt uaktuelt å kreve penger tilbake fra en ordning Stortinget har vedtatt. Det er ikke sånn man operer i en moderne rettsstat, vi kan ikke forandre reglene i etterkant, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).
Også finansministeren har fått med seg at mange av selskapene som fikk støtte har gjort det bra under krisen.
– De tallene som E24 har presentert viser først og fremst at vi har lyktes med å trygge bedrifter og arbeidsplasser. Både bedriftene og de ansatte fortjener ros – ikke SVs moraliserende pekefinger, sier Sanner.
Finansministeren mener det er mange årsaker til at selskaper «har snudd krise til oppgang», og sier han har møtt flere selskaper som har kuttet kostnader og snudd seg rundt under krisen.
– Skal man straffe disse bedriftene som har brukt tiden på å omstille seg?
StøttemottagereTajik etter Louis Vuitton-utbytte: – Jeg vil gjerne vite hva Sanner tenker nå
Anerkjenner skjev krise
Sanner svarte i forrige uke på spørsmål om han hadde ventet at flere betalte tilbake støtten, at man ikke må glemme at det var ventet å bruke hele 50 milliarder kroner på coronastøtten opp mot de 12 som så langt er brukt.
Det får Fylkesnes til å reagere.
– Det er åpenbart at Sanner har et lemfeldig forhold til fellesskapets penger når han ikke er mer opptatt av at store overskudd generert av støttemottagere ikke burde komme tilbake til fellesskapet.
Sanner rister på hodet over Fylkesnes’ utspill.
– Jeg tror det er første gang jeg hører en finansminister beskyldes for å ha et lemfeldig forhold til fellesskapets midler. Jeg kan ikke forholde meg til SVs debattnivå.
Sanner sier videre at støttekronene ikke er «penger som går inn i på eiers konto».
– Vi vet at krisen har rammet skjevt, men kompensasjonsordningen har til syvende og sist som mål å trygge norske arbeidsplasser.
Louis Vuitton fikk 893.091 kroner i statsstøtte – vil sende 40 mill. i utbytte til fransk eier
Vurderte tilbakebetaling
Selv om det ikke ble satt noe krav om tilbakebetaling, ble det vurdert, forklarer Sanner.
– Dersom det skulle stilles krav om tilbakebetaling ved eventuelt overskudd på slutten av året, ville det krevd en helt annen ordning med manuell søknadsbehandling. Vi vurderte dette, men det var ikke gjennomførbart når bedrifter trengte penger raskt og kunne ført til flere tapte jobber.
SV var et av flere partier som ønsket et utbytteforbud for selskaper som mottok støtte, men flertallet på Stortinget gikk bort fra dette.
Fylkesnes mener høyere skatter er veien å gå for å få støttepengene tilbake.
– Når situasjonen er som den er, ønsker vi å øke utbytteskatten. I vårt reviderte budsjett foreslår vi å øke oppjusteringsfaktoren til 1,64 prosent.
Det vil ifølge SV-nestlederen bety 250 millioner kroner i inntekter til staten. Oppjusteringsfaktoren er prosentsatsen som brukes til å beregne utbytteskatten.