Trump varsler søksmål mot tek-giganter

USAs tidligere president Donald Trump kunngjør onsdag at han går til gruppesøksmål mot IT-giganter som Facebook, Twitter og Google.

UT MOT SOSIALE MEDIER: Donald Trump, her på et valgmøte i Florida 3. juli.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Kilder oppga også dette til nyhetsbyrået AP tidligere onsdag.

På en pressekonferanse klokken 11 lokal tid onsdag sa Trump at han vil lede an i søksmålet som blir innlevert i Florida.

Han saksøker Facebook-toppsjef Mark Zuckerberg, Twitter-toppsjef Jack Dorsey and Googles Sundar Pichai, ifølge Axios.

Axios skriver at Trump i søksmålet krever at hans kontoer på de sosiale mediene gjenopprettes umiddelbart. Han krever også at gigantene må betale straffeerstatning.

Ifølge Axisos har Facebook og Twitter avslått å kommentere saken.

Suspendert fra sosiale medier

Trump ble suspendert fra Twitter i januar og deretter utestengt fra Facebook for to år i juni, på grunn av sine kommentarer etter stormingen av USAs kongressbygning 6. januar.

Han er også blitt utestengt fra Instagram og YouTube.

Trump har selv kalt disse handlingene sensur.

– Det Facebook, Twitter og Google har gjort er fullstendig skammelig og en skam for vårt land, skrev han i en pressemelding i mai.

Opprettholdt utestengelse

Et tilsynsråd gjennomgikk Facebooks utestengelse, og opprettholdt denne. De viser til at Trump brukte sine kontoer til gjentatte ganger å hevde at valget ble stjålet, samme dag som stormingen av Kongressen fant sted.

Tilsynsrådet peker også på at noen av personene som tok del i stormingen i ettertid uttalte at de gjorde det på befaling fra Trump.

– Rådet har kommet frem til at ved å hevde et ubegrunnet narrativ om valgfusk og gjentatte oppfordringer til handling, skapte Trump et miljø hvor det oppsto en alvorlig voldsrisiko, skrev tilsynsrådet i begrunnelsen.

Trumps søksmål er støttet av America First Policy Institute (AFPI), en veldedig organisasjon som kjemper for Trumps politikk.

I sitt presidentskap truet Trump med å kontrollere eller stenge sosiale medier dersom de fortsatte med det han kalte sensur av konservative stemmer.

Etter at to av hans Twitter-meldinger ble merket med faktasjekking i 2020, underskrev han en presidentordre som skulle begrense tek-selskapenes juridiske beskyttelse mot brukerne. President Joe Biden opphevet denne i mai.

Publisert: