Truer med skyhøyt lønnskrav etter strømkrisen: – Kan bli tidenes streikevår
Rekorddyr strøm og prisstigning på andre varer gjør at YS med sine 230.000 medlemmer krever et kraftig lønnshopp.

Regjeringen kan få tidenes streikevår i fanget hvis strømprisen ikke kompenseres ytterligere, advarer YS-nestleder Hans-Erik Skjæggerud.
I lønnsoppgjøret ble det lagt til grunn at en prisvekst i 2021 på 2,8 prosent.
Det endte med en ramme på 2,7 i lønnstillegg.
Men siden har forutsetningene blitt kraftig endret.
– De skyhøye strøm- og drivstoffprisene har sprengt anslaget på prisveksten. Konsumprisindeksen steg hele 5,1 prosent fra november 2020 til november 2021, sier YS-nestlederen til VG.
Han sier at de ble enige med arbeidsgiverne om å bevare kjøpekraften i 2021, altså at antatt prisvekst og lønnsvekst skulle ende omtrent likt.
– I realiteten får vi den største nedgangen i kjøpekraften på mange år, fordi prisene steg mye mer enn antatt, sier Skjæggerud.
Fem prosent
Han sier dette er penger som skal finne tilbake til medlemmenes lommebøker.
– Dette vil vi selvsagt ha kompensert. Hvis ikke regjeringen kommer på banen med en enda bedre pakke, kan vi risikere lønnskrav fra vanlige arbeidstagere på over fem prosent lønnsvekst.
– Sier du at dere vil kreve fem prosent lønnsøkning i vårens lønnsoppgjør?
– Det er for tidlig å tallfeste lønnskravene vi skal fremme i vår. Det vil være opp til medlemmene og forbundene som representerer disse, men med enkle regnestykker som tar utgangspunkt i mindrelønnsutviklingen vi fikk i 2021, forventet prisvekst i 2022 og tilbakemeldingene fra vårt grunnplan, er ikke krav på over fem prosent et unaturlig nivå, sier 1. nestlederen i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), som har 229 000 medlemmer.
LO har til sammenligning nesten en million medlemmer.
Han sier det ikke bare er energiprisene som vil bidra til ekstra høye krav i år.
– I tillegg går rentene opp, og prisene på en del importvarer øker.
Han sier at Støre-regjeringen kan bidra før oppgjøret begynner.
– Regjeringen bør kompensere prisveksten fra 2020-2021, spesielt for dem med lavere inntekt. Det bør skje raskt. Dette bør skje gjennom en kraftig forbedret strømpakke.
– Tidenes streikevår
Regjeringen la før jul frem sin strømpakke hvor hovedgrepet var å dekke 55 prosent av folks strømregning over 70 øre pr. kilowattime.
– Hvis det ikke skjer har vi ikke annet valg enn å skyve kostnaden ved prisveksten over på partene i oppgjøret i alle sektorer. Da risikerer vi tidenes streikevår, sier Skjæggerud.
Han sier at strømsjokket spesielt går utover medlemmer med lave og middels inntekter.
– Altså vanlige folk. Vi har fått et ras av tilbakemeldinger fra våre medlemmer i dette lønnssjiktet som sier at regjeringens strømpakke ikke er nok og at de sliter med betalingene.
Avventer
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHOs største forening, Norsk Industri, som er YS sin motpart i sentrale bransjer i privat sektor, sier det er for tidlig å tallfeste eller å gå i detalj om det kommende lønnsoppgjør.
– Vi avventer TBU før vi vil si noe mer konkret, sier Lier-Hansen med henvisning til Det tekniske beregningsutvalget (TBU), som snart skal legge frem tall for lønnsutviklingen.
– Vi vil imidlertid uansett prioritere det å sikre industriens konkurranseevne, noe TBU vil si noe om i forhold til utviklingen i industrien i land vi konkurrerer med.
Han legger til:
– Så er det alltid slik at forventet prisstigning vil påvirke oppgjøret, samt eventuelle tiltak fra regjeringen i forhold til strømpriser og tiltak knyttet til arbeidslivet i forbindelse med pandemien og dermed situasjonen generelt i arbeidslivet.