Storeier Arne Fredly om strømsjefens avgang: – Ville vokse for fort og for kraftig

Toppsjef August Baumann forlater GNP Energy, samtidig som de største aksjonærene vil bytte ut styrelederen. Storeier Arne Fredly varsler et mer aksjonærstyrt selskap fremover.

VIL FOKUSERE PÅ INNTJENING: Investor Arne Fredly.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg har vært informert hele veien om det som nå skjer i selskapet, både på ledelses- og styrenivå, og støtter det fullt ut, sier investor Arne Fredly til E24.

Strømselskapet GNP Energy, notert på Euronext Growth, varslet onsdag morgen at toppsjef August Baumann har sagt opp etter kun et halvt år i stillingen.

Samtidig har selskapets største aksjonærer sendt en henvendelse til styret der de ber om at styreleder byttes ut. Styrevalget skal skje på en ekstraordinær generalforsamling 11. oktober.

Gjennom sitt investeringsselskap AF Capital Management eier Fredly ti prosent av GNP Energy, og er dermed nest største aksjonær bak gründer Glenn Nøstdahl.

Varsler mer aksjonærstyrt selskap

Fredly sier følgende om bakgrunnen for Baumanns avgang:

– Det har vært en uenighet om strategi, der ledelsen har ønsket å vokse for fort og for kraftig, på bekostning av selskapets inntjening. Vi er inne i en utfordrende tid med høye energipriser, og da er det ikke riktig tidspunkt for å bruke opp alle pengene man tjener på markedsføring og tilbudskampanjer, sier Fredly.

Les også

Bjellesau Arne Fredly advarer mot å følge bjellesauer

Han varsler et mer aksjonærstyrt GNP Energy fremover, etter at gründer Glenn Nøstdahl er på vei inn i styret. Nøstdahl sitter med drøyt 69 prosent av aksjene gjennom selskapet GN Power Holding.

GNP Energy

Samtidig går Gisle Sveva, sjef for GN Power Holding, inn som midlertidig sjef i GNP Energy, og er foreslått som ny styreleder.

– Fremover ønsker vi å ta ned risikoen og konsolidere selskapets posisjon. Vi setter en aggressiv vekststrategi på hold en periode, og konsentrerer oss om å levere en grei inntjening og dele ut utbytte til eierne, sier Fredly, og legger til:

– Fortsatt skal vi selvfølgelig vokse, men da mest organisk.

Les også

Strømsjokk for strømaksjer

Sveva skriver i en tekstmelding til E24 at det er «viktig for alle selskaper å holde fokus på bunnlinjen», og at dette «blir ikke mindre viktig i et så anstrengt marked som strøm-markedet er akkurat nå».

«Denne situasjonen må håndteres. Styret, aksjonærer og ledelsen i selskapet er enige i hvor vi mener dette markedet beveger seg. Hvilke utviklingsgrep selskapet skal ta, prioriteringen og tempoet i disse vil alltid være til diskusjon, slik skal det være, men hovedretningen og strategien for GNP Energy ligger fast», skriver Sveva.

«Administrerende direktør har selv valgt å gå videre, det beklager vi. De andre utskiftningene er en naturlig konsekvens av disse prosessene», legger han til.

Vil «se på andre muligheter»

August Baumann, som har bakgrunn som sjef for Netcom og Tele2, sier at beslutningen om å si opp skyldes at han vil «se på andre muligheter».

Han understreker at oppsigelsen og endringene i styret er «to separate ting».

– Man kan alltid ha forskjellige syn på ting underveis, men jeg ønsker å forfølge andre muligheter, sier han til E24.

Etter publisering av denne saken skriver Baumann til E24 at det ikke har vært «uenighet om strategien som har vært lagt.»

– Denne har styret stilt seg 100 prosent bak, skriver Baumann som understreker at den største eieren er representert i styret.

– Ledelsen har en fremlagt en strategi som skal skape lønnsom vekst. Det innebærer en vridning av selskapet til en langt mer kostnadseffektiv modell, samt stort fokus på det digitale. Vi har ønsket å vokse kontrollert, fortsetter han.

Baumann understreker også at hans avgang kun skyldes at han vil forfølge «en konkret mulighet utenfor bransjen».

«FORSKJELLIG SYN»: August Baumann er ferdig i GNP Energy.

Dagens styreleder Ketil Sundal, som er foreslått byttet ut, ønsker ikke å kommentere Fredlys uttalelser om uenighetene om strategi og prioriteringer fremover.

Sundal skriver i en tekstmelding at han vil understreke at Baumann «ble ansatt i mai og var fremdeles i prøvetid da han besluttet å si opp stillingen», og at den avtroppende toppsjefen «har gjort en veldig god jobb med å skape en ny strategisk retning som styret slutter opp om».

– Med hensyn til styreendringen har dette vært planlagt over en lengre tid», skriver Sundal.

Kursras

Til tross for skyhøye strømpriser om dagen har det gått trått for strømaksjer på børsen.

GNP Energy og andre norske strømleverandører driver utelukkende med videresalg av strøm, og dermed fører høyere strømpriser både til høyere råvarekostnader og økte utsalgspriser til kundene.

Les også

Strømsjokk for strømaksjer

– Vi skulle gjerne sett at strømprisene lå på et mer normalt nivå for årstiden. Det gir lavere strømregninger, mer fornøyde kunder, og mindre trafikk til kundesenteret, uttalte Jeanne Tjomsland, kommunikasjonsdirektør i strømgiganten Fjordkraft, til E24 nylig.

GNP Energy ble notert med en kurs på 16 kroner på Euronext Growth i desember i fjor og nådde en topp på 58 kroner i januar.

Deretter har kursen rast, og er blitt omsatt til et bunnivå på 24 kroner denne uken.

Onsdag gjør imidlertid aksjen et hopp på over 28 prosent etter nyhetene om utskiftingene, og tar dermed igjen litt av det tapte.

Publisert: