Vedum varsler stortingsmelding om avgifter

Dersom Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum får regjeringsmakt etter høstens stortingsvalg, vil han legge fram en egen stortingsmelding om avgifter.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha en egen stortingsmelding om avgifter.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Vedum mener mange avgifter rammer sosialt ulikt fordi de er flate, i motsetning til skatteprosenten som stiger med inntekten, skriver Aftenposten.

Dette gjelder bant annet elavgiften, avgifter på transport, moms på mat og egenandeler for offentlige tjenester.

– Det er hardere med økte strømavgifter for en som tjener 300.000, enn en som tjener 3 millioner. For begge trenger strøm, og derfor er det en tøffere avgiftsøkning for den som tjener lite, enn den som tjener mye, sier Sp-lederen.

Vedum ser for seg å senke avgiften på ting han mener er mer miljøvennlige, som biodiesel, snarere enn å øke den for ting man ikke ønsker.

I en mulig avgiftsmelding vil Senterpartiet også se på hvordan avgifter påvirker norsk næringsliv, blant annet hvordan CO2-avgiften slår ut for mindre bedrifter.

– Over tid vil vi få færre folk som lever av olje- og gassnæringen. Da må vi se på hvordan vi kan skape nye industrier i Norge, og da er avgiftspolitikken en del av det, sier Vedum.

Publisert