Røkkes Aker Horizons selger seg ut av Rec Silicon for milliardbeløp

Kjell Inge Røkkes grønne investeringsselskap kvitter seg med aksjene i solenergiselskapet Rec Silicon for drøye 1,4 milliarder kroner.

Kjell Inge Røkke.
Publisert: Publisert:

I en melding grytidlig onsdag morgen melder Aker Horizons at det har inngått en avtale samme dag om å selge alle sine aksjer i Rec Silicon til sørkoreanske Hanwha.

I alt over 70,1 millioner aksjer i Rec Silicon selges til 20 kroner per stykk.

Rec Silicon-aksjen stengte til kurs 16,39 kroner på Oslo Børs tirsdag, noe som betyr at salget gjøres til en premie på 22 prosent fra forrige sluttkurs.

Salget gir Aker Horizons totalt rundt 1,4 milliarder kroner i proveny. Etter sluttføringen av dagens transaksjon vil ikke Aker Horizons eie noen aksjer eller ha stemmerettigheter i Rec Silicon.

Aker Horizons er investeringsselskapet som forvalter Kjell Inge Røkkes grønne satsinger. Investeringsselskapet har vært største aksjonær i Rec Silicon. Andelen som nå selges er på 16,67 prosent.

Gevinst på halvannen milliard

Rec Silicon eier en avansert silisiumfabrikk i Moses Lake i USA. Det er ingen produksjon på fabrikken, noe som i hovedsak skyldes handelskrigen mellom USA og Kina. Handelsbarrierene har utestengt produktene laget i USA fra det kinesiske markedet.

Kjell Inge Røkke gjorde sin entré i solbransjen på tampen av 2019, da Jens Ulltveit-Moe kastet kortene. I desember det året kjøpte Aker-systemet drøyt 64,2 millioner aksjer i Rec Silicon for 85 millioner kroner. Aksjene ble kjøpt for 1,325 kroner per stykk. Senere deltok Aker-systemet også i en emisjon i Rec Silicon.

Hanwha Solutions kom i november inn som ny industriell eier, da Aker Horizons solgte seg ned. Den nye storaksjonæren tilførte nær en milliard kroner i frisk kapital. Den gangen ble handelen gjort til 20 kroner per aksje, altså samme kurs som transaksjonen offentliggjort gjennom dagens melding.

Det betyr at Røkke og Aker har fått en stor gevinst på investeringen i Rec Silicon. Sistnevntes aksjekurs har steget kraftig på børs siden Røkkes inntog.

Ifølge E24s beregninger er gevinsten på 1,45 milliarder kroner.

– Viktig steg

– Dette er et viktig steg i gjenoppbyggingen av leverandørkjeden for solenergiindustrien i USA. Hanwha er en ledende produsent globalt og driver den største modulfabrikken i USA, mens Rec Silicon er den polysilisiumprodusenten i verden med lavest CO2-avtrykk, sier Aker Horizons-sjef Kristian Røkke i en børsmelding.

Kristian Røkke vil i forbindelse med salget gå av som styreleder i Rec Silicon. Det vil bli innkalt til en ny ekstraordinær generalforsamling for å peke ut nye styremedlemmer.

Salget er ventet å være sluttført før den årlige generalforsamlingen til Rec Silicon som er planlagt i mai 2022. Salget til Hanwha må godkjennes av amerikanske konkurransemyndigheter.

Advokatfirmaet Bahr er hyret som juridisk rådgiver for Aker Horizons.

Hanwha er et konglomerat med interesser i alt fra luftfart og kjemikalier til finans, solenergi, bygg og anlegg. I USA selger Hanwha Solutions solpaneler gjennom merket Q Cell, som har en markedsandel på 25 prosent. Selskapet har også en av de største solpanel-fabrikkene i USA.

I forbindelse med nedsalget i november valgte Kjell Inge Røkke å trekke seg som styreleder. Sønnen Kristian Røkke overtok rollen.

Kristian Røkke tjente 24 mill. som Aker Horizons-sjef i fjor
Publisert: