• Tiden for snakk er forbi, sier presidenten. I dag avgjør Senatet om krisepakken til 900 milliarder dollar skal gjennomføres.

Senatet skulle egentlig stemme over redningspakken torsdag kveld, men saken ble utsatt til fredag for at politikerne skulle forhandle videre om hvordan pengene skulle brukes. President Obama gjorde det samtidig helt klart hvor viktig denne krisepakken er for landet. — Dersom vi ikke vedtar den, vil en økonomi som allerede er i krise bli møtt med katastrofe, sa Obama, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Obamas krisepakke har foreløpig en prislapp på 937 milliarder dollar (nesten 6.500 milliarder kroner), men den må trolig bli strammet inn for å bli vedtatt i Kongressens øverste kammer.

«Dette er ikke en konkurranse over hvem som har makten»
Barack Obama Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, gikk med på å utsette voteringen i håp om at han skulle få med seg flere republikanske senatorer. Demokratene har flertall i senatet, men det er ikke stort nok til at partiet kan presse gjennom lover uten at minst to republikanere stemmer på tvers av partilinjen.

Kondom-kritikk

Derfor ble demokrat-lederne sittende og diskutere langt inn i natten for å finne ut av hvordan de kunne gjøre krisepakken mindre omfattende – og dermed billigere. Ifølge avisen Chicago Tribune forsøker politikerne nå å skrelle vekk hele 100 milliarder dollar for å gjøre krisepakken attraktiv nok for de republikanske senatorene. Republikanerne mener at Obamas kriseplan ikke er den riktige for å få USAs økonomi ut av krisen den er midt inne i. Da en rimeligere versjon av pakken ble godkjent av Huset (Kongressens nedre kammer, red.anm) i januar, var det uten en eneste republikansk stemme.

«Akkurat nå tror jeg at vi skal få det til»
Susan Collins, republikansk senator Problemet, hevder de republikanske politikerne, er at pakken inneholder alt for mange elementer som ikke kommer til å skape arbeidsplasser. Statlig er blant tiltakene i Obama-pakken som møter sterk motstand fra det republikanske partiet.

Prestisje

For Obama er dette en prestisjesak. Den demokratiske presidentkandidaten baserte mye av valgkampen sin på at han skulle samarbeide med republikanerne, og har også utnevnt to republikanere i ledende statsrådsposter. Dersom han skulle oppleve det samme i Senatet som i Huset – at samtlige republikanere stemmer mot krisepakken hans – blir det et alvorlig prestisjenederlag for den ferske presidenten. - Tiden for snakk er forbi. Tiden for handling er kommet, sa Obama i en kommentar torsdag. Artikkelen fortsetter under bildet. Demokrat-leder Harry Reid var «forsiktig optimistisk» da han ble spurt om saken av nettstedet Politico torsdag kveld. Det var også republikanersenatoren Susan Collins. - Akkurat nå tror jeg at vi skal få det til, sa hun i Washington før senatorene tok kvelden.

«Dette er ikke et spill»

Republikanerne har presentert sine egne krisepakker, men disse har møtt stor motstand fra demokratene i Senatet. Tidligere denne uken sa senatorene «nei» til et forslag på en pakke til en verdi av 421 milliarder dollar, der hovedvekten av tiltakene dreide seg om skatteletter. Et annet forslag ble også nedstemt. Obama blir pent nødt til å vente tålmodig mens Senatet avgjør hvilken krisepakke som skal vedtas. Men presidenten har begynt å vise tydelige tegn til irritasjon over at det tar så lang tid å få gjennomført tiltakene han mener er nødvendige – og at enkelte kritiserer kriseløsningen for å satse penger på de gale stedene. - Dette er ikke et spill. Dette er ikke en konkurranse over hvem som har makten, over hvem som er opp, hvem som er ned. Dette handler om folk i deres valgkretser. Dette handler om familier som dere kjenner og som dere bryr dere om. Det er på tide å sette til side maktkampene i denne byen slik at vi får gjort noe fornuftig, sa Obama til en gruppe ledende demokrater torsdag kveld, skriver avisen New York Times.