Ingen minstekrav til kirkens valgdeltakelse

  • Vi håper vi slår svenskene, der deltakelsen ved kirkevalget er 12-14 prosent. Men vi setter ingen minstekrav for at kirken skal bli selvstendig, sier kirkestatsråd Trond Giske.
  • Terje Valestrand
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Den 14 september blir en historisk dag. Da tar Den norske kirke sitt første steg mot selvstendighet. 3,2 millioner nordmenn med stemmerett skal velge tillitsfolk i menigheter og bispedømmeråd. En gigantisk PR— og valgkamp til 73 millioner kroner skal gjøre sitt.

Resten må kirkefolket gjøre selv, for å skape den demokratiske, folkestyrte kirken som er en forutsetning for løsrivelse fra staten.

  • Verken stortinget eller regjeringen vil sette noen tallgrense for hvor stor deltakelse vi bør ha ved dette valget. Vi håper på størst mulig oppslutning, men i nærheten av stortingsvalget på 70-80 prosent kan vi ikke regne med, sier Giske.

Til sammenligning; ved dagens valg til menighetsråd er oppslutningen i folket rundt tre,-3, prosent.

To valg, to lokaler

Selv om kirkevalget skal skje samme dag som stortingsvalget, er både Kirken og staten klar på en ting: Valgene må skje adskilt, i ulike lokaler. For det dreier seg om to helt ulike valg, og kirken er ikke annet enn et hvilken som helst trossamfunn. Om landets muslimer, jøder og humanetikere vil holde valg den 14.september, må de også finne seg egne lokaler.

Samkjøringen med stortingsvalget vil bare skje i år, og de som velges skal bare sitte to år denne gang. Fra 2011 skal kirkevalget samkjøres med kommune- og fylkestingsvalget, med valgperioder på fire år.

Ut av kirken pr. strekkode

Kirkeminister Trond Giske legger tyngde bak dette første demokratiske kirkevalget, som skal bane veien for en uavhengig folkekirke med rett til å peke ut sine egne biskoper.

Derfor er det avsatt 73 millioner kroner, som blant annet skal gå til å sende valgkort til alle kirkemedlemmer over 15 år. Her vil det være mulig å sende en melding tilbake til statskirken om en vil melde seg ut. Det skjer ved avlesing av en strekkode.

Publisert: