EU skjerper importvern av frykt for fugleinfluensa

EU forbyr import av ubehandlet fjær fra seks land nær Tyrkia for å hindre at fugleinfluensaen sprer seg.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Spredningen av fugleinfluensa i Tyrkia gjør at EU nå iverksetter nye tiltak for å forsøke å hindre at viruset finner veien inn i Unionen. EU-landenes representanter i EUs faste komité for matvaretrygghet og dyrehelse gikk mandag enstemmig inn for å innføre et importforbud mot fjær fra Armenia, Aserbajdsjan, Georgia, Iran, Irak og Syria.

— Forbudet vil tre i kraft så raskt som mulig, trolig fra tirsdag av, sa en av EU-kommisjonens talsmenn, Michael Mann, på en pressekonferanse i Brussel.

EU har allerede innført importforbud på fjærfe og fjærfeprodukter, inkludert fjær, fra Tyrkia.

Negative tester EU-talsmannen understreket at rundt 25.000 fugler er blitt testet siden Kommisjonen i fjor høst innførte strengere kontroll for å avdekke en eventuell spredning av fugleinfluensa.

— Alle testene har vært negative og det har ikke vært noen tilfeller av H5N1 i EU til dags dato, sa Michael Mann.

H5N1 er betegnelsen på det fryktede fugleinfluensaviruset som har tatt livet av rundt 70 mennesker i Asia siden 2003 og som nå har krevd sine første ofre i Tyrkia.

Tyrkias helseminister Recep Akdag bekreftet mandag at ytterligere fem personer er smittet av H5N1-viruset. Dermed er det bekreftet at til sammen 14 mennesker er smittet av denne varianten av fugleinfluensa i Tyrkia. Tre av dem er omkommet.

De første tilfellene ble registrert helt øst i Tyrkia, nær grensen til Iran. Så kom det meldinger om tilfeller i hovedstaden Ankara, og mandag meldte tyrkiske medier at 21 personer blir behandlet for symptomer på fugleinfluensa i millionbyen Istanbul vest i landet.

Ikke oppdaget Klaus Stöhr, som er koordinator for Verdens helseorganisasjons (WHO) influensaprogram, antydet mandag at fugleviruset kan ha vært til stede i Tyrkia over lengre tid uten at noen har oppdaget det.

14 personer har testet positivt på fugleinfluensa, som ble offisielt registrert i Tyrkia først i oktober. Til sammenlikning er «bare» rundt 140 personer smittet av fugleinfluensaen som har vært til stede i Sørøst-Asia i et par år. Stöhr mener det relativt sett høye antallet tilfeller i Tyrkia kan tyde på at viruset har vært i området lenger enn oppgitt, og at overvåkingssystemet derfor ikke har vært godt nok.

Fugleinfluensaviruset av typen H5N1 smitter først og fremst mellom fugler, men det kan også smitte fra fugl til menneske. Det man derimot frykter mest, er at viruset skal endre karakter til å kunne smitte mellom mennesker. Det vil kunne utløse en pandemi. Verken i Sørøst-Asia eller i Tyrkia er det noen tegn til at det har oppstått et slikt virus som kan smitte mellom mennesker.

Tyske politimenn og veterinærer undersøker ulovlig importert kjøtt som ble funnet i en koffert på flyplassen i Frankfurt. Tyskland har skjerpet kontrollen med kjøtt fra Øst-Europa etter at flere personer er døde av fugleinfluensa i Tyrkia. Foto: SCANPIX

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Venner om den drapssiktede 20-åringen: Skal ha endret seg den siste tiden

  2. Lege mener korona-glasset på Stortinget ikke hindrer smitte

  3. Tar demonstrasjonene til Bergen

  4. Politiet: – Det haglet inn med meldinger

  5. – Norge har nettopp åpnet en ny næring. Anslått verdi: 1000 milliarder.

  6. Noen år tidligere ville babyen ha blitt lagt i en skoeske