Nå er Joe Biden USAs president

WASHINGTON D.C./OSLO (VG): – Demokratiet er vinneren, sa Joe Biden i sin første tale som USAs president.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Etter at Lady Gaga fremførte nasjonalsangen og Jennifer Lopez sang «This is Your Land», avla Joe Biden klokken 17.47 onsdag eden hvor han lover å trofast utføre presidentembetet og beskytte USAs grunnlov.

Idet Biden la sin høyre hånd på bibelen som har vært i hans families eie siden 1893, jubler de fremmøtte i en sidegate ved Kongressen. De stirrer ned i telefonene sine og ser på livesendingen at USA har fått en ny president.

Nå er Joe Biden USAs 46. president, mens Donald Trump har endret status til «tidligere president».

Ønsker å forene landet

– Dette er Amerikas dag, innledet Biden i sin første tale som president, fra de samme trappene som Trump-tilhengere for to uker siden stormet opp.

«Hurra, hurra», ropes det fra en Biden-tilhenger i en sidegate.

– Vi har lært at demokratiet er verdifullt og at demokratiet er skjørt. I denne timen, mine venner, er demokratiet vinneren, fastslo Biden.

Mens Donald Trump forlot Washington D.C. onsdag morgen, og som første president i moderne tid ikke var til stede under innsettelsen, var tidligere presidenter som Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton på plass.

Se bildegalleri fra innsettelsen her:

– Vi har kommet langt, men vi har mye å reparere. Hele min sjel er i det å føre amerikanerne sammen og å forene denne nasjonen. Jeg ber alle amerikanere om å bli med meg på dette, sa Biden videre i talen.

– De siste månedene har lært oss en smertefull lekse. Det er sannhet og det er løgner, løgner som blir sagt for å få profitt og makt.

– Jeg skal være president for alle amerikanere. Jeg lover at jeg skal kjempe like hardt for dem som ikke stemte på meg, som for dem som gjorde det, lovet han.

Få demonstranter

Noen Trump-supportere og abortmotstandere var samlet i nærheten av innsettelsen. En av dem med en plakat hvor det sto at den 46. presidenten må stilles for riksrett, en annen med et budskap om at aborttilhengere havner i helvete.

Ingen av dem ønsket å snakke med pressen.

Det hele gikk rolig for seg.

Eugene Goodman, politimannen som muligens reddet senatorer fra å bli drept eller overfalt under angrepet på Kongressen 6. januar, fikk æren av å vokte Kamala Harris under innsettelsesseremonien.

VISEPRESIDENTENS VOKTER: Eugene Goodman i beige frakk til venstre for Kamala Harris (i blå kåpe). Foran går USAs 46. president Joe Biden og førstedame Jill Biden.

Biden brukte også deler av talen på å minnes alle dem som har mistet livet som følge av coronaviruset. Over 400.000 amerikanere har gått bort siden pandemien startet for et snaut år siden.

– La oss be en stille bønn for alle som har mistet livet sitt for dette landet.

– Gud velsigne Amerika, sa Biden idet han avsluttet talen klokken 18.14 og overlot scenen til Garth Brooks, som fremførte «Amazing Grace» før poeten Amanda Gorman overtok talerstolen med et budskap om å reparere og gjenbygge landet.

Klokken 18.30 ble seremonien avsluttet av et musikkorps, mens Biden hilste på tidligere presidenter på vei ut. Seks minutter senere sendte han ut sin første Twitter-melding som «POTUS».

Les saken: Alene mot mobben: Én politimann mot rasende Trump-tilhengere

Her blir Goodman jaget av Trump-supportere på innsiden av Capitol Hill:

– Marerittet er endelig over

I butikkene i området rundt hovedstaden finner man nå Trump-effekter på halv pris, og gatene som pleier å være fylt opp av feststemte amerikanere er nærmest folketomme.

– Dette er veldig følelsesladd. Det er en ny dag, en ny æra, sier Carlos Soto fra Texas til VG.

Han er i Washington for å få med seg det historiske øyeblikket. Soto fikk også med seg helikopteret som fraktet Donald Trump fra Det hvite hus.

FORNØYD: Carlos Soto har reist helt fra Texas for å få med seg innsettelsen – så godt det lar seg gjøre med alle sikkerhetstiltak.

– Jeg har ventet i fire på det. Det føltes utrolig. Å se det ... marerittet er endelig over! sier Soto.

Vanligvis kommer flere hundretusener av folk til hovedstaden rundt denne tiden hvert fjerde år. De samles for å feire innsettelsen av en ny, eller gjenvalgt president.

Restaurantene fylles opp. Flaggene heises, bygg pyntes og hotellene har sprengt kapasitet.

Men i år er The National Mall, der de aller fleste samles for å se innsettelsen, avstengt. Mange restauranter holder stengt, og hotell- og butikkvinduer er barrikadert.

I dagene opp mot innsettelsen har det også vært få Biden-supportere i gatene – kanskje ikke så rart siden Biden selv har sagt at han ønsker at folk holder seg hjemme siden corona-tallene i USA aldri har vært høyere.

Cirka 25.000 soldater er utstasjonert i hovedstaden i forbindelse med innsettelsen. Det er politisperringer overalt.

Slik er sikkerheten i hovedstaden: Se bildene

Splittet nasjon

Lisa Fithian og Triciq Cooke har store forventninger til Biden. I dagene før innsettelsen gikk de rundt i hovedstaden og satt opp på plakater.

– Det er viktig å ta helt klart avstand fra rasisme, og som hvite er det viktig at vi er tydelig på dette, sier Lisa.

Hun mener Biden vil få en stor jobb med å samle landet igjen, og at han ikke vil klare det uten støtten fra sitt eget parti. Hun mener også at det republikanske partiet må rydde opp kaoset som Trump etterlater seg.

Da Trumps tilhengere stormet Kongressen den 6. januar satt folkevalgte i bygget for å formelt godkjenne Biden som USAs neste president. På tross av angrepet på det amerikanske demokratiet var det likevel 147 republikanere som stemte nei for å velge en folkevalgt president.

Lisa Fithian og Triciq Cooke henger opp plakater i gatene to dager før innsettelsen.
Publisert: