Selskapene har hentet 25 milliarder i rekordstart på børsåret

Flommen av børsnykommere og selskaper på kapitaljakt har mangedoblet aksjesalget på Børsens markedsplasser. Forvalter Jan Petter Sissener er skeptisk til deler av noteringsboomen.

HØY AKTIVITET: Starten på året er preget av mange nye noteringer og beløpet som er hentet gjennom aksjeemisjoner er rekordhøyt, ifølge kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Siden årets begynnelse har selskapene som allerede er børsnotert, eller på vei mot notering, hentet over 25 milliarder kroner gjennom salg av nye aksjer.

Det viser tall fra Oslo Børs.

Det er en mangedobling fra i fjor, da selskapene hentet inn mer enn fem milliarder i løpet av første kvartal.

– Det har aldri vært en så sterk start på året i førstehåndsmarkedet, forteller kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Nykommere hentet over 14 mrd.

Strømmen av nye selskaper forklarer mye av den kraftige veksten. De henter ofte inn kapital i forkant av noteringen på børs.

Så langt i år har 19 selskaper fått sin børsdebut, og flere er på vei.

De nye selskapene har hentet inn over 14 milliarder i frisk kapital. I tillegg har eierne solgt seg ned for rundt fire milliarder kroner i forbindelse med noteringene.

Samtidig beløper aksjeemisjoner fra allerede noterte selskaper seg til rundt 11 milliarder.

De nye Aker-selskapene Aker Horizons og Aker Clean Hydrogen topper listen over kapitalinnhenting, etter de solgte aksjer for henholdsvis 4,15 og 3 milliarder kroner i forbindelse med notering.

Les også

Ecoonline verdsettes til 4,1 mrd. før notering

– Markedet er fortsatt veldig aktivt. Det har vært nye noteringer ukentlig på tvers av en rekke sektorer, sier Stefan Schander Slemdal, leder for Carnegies egenkapitalaktiviteter i Norge.

– Vi har en betydelig oppdragsmengde og markedet for kapitalinnhentinger er fortsatt meget sterkt. Investorer har stor interesse for å delta, istemmer Peter Behncke, leder for DNBs investeringsbank.

Et rush av kapitalinnhentinger og børsnoteringer gir gode tider for meglerhusene som bistår selskapene med å hente penger.

TRAVLE TIDER: Peter Behncke, leder for DNBs investeringsbank.

Skeptisk til selskaper uten inntjening

Forvalter Jan Petter Sissener er skeptisk til deler av noteringsboomen.

– Vi er veldig opptatt av kontantstrøm hos oss. Jo lengre tid selskapet har til positiv kontantstrøm, jo mer skeptiske blir vi.

– Vi er skeptiske til alle disse grønne nye selskapene som kanskje skal tjene penger i 2025 eller 2030. Det kommer sikkert noen vinnere, men mange blir det ikke noe av, sier han.

Les også

Til tross for fersk børssmell har Røkkes grønne babyer gitt ham over 10 milliarder kroner i gevinst

En rekke selskaper som driver med fornybar energi, inkludert sol, vind og hydrogen, har blitt notert på markedsplassen Euronext Growth.

Nylig har grønne aksjer har vært gjennom en korreksjon, etter at viktige markedsrenter har steget. Renteoppgangen har særlig rammet aksjene hvor potensiell inntjening ligger langt frem i tid, ifølge eksperter.

– Svingningene i markedet har gjort at investorer er blitt mer selektive på hvilke selskaper de investerer i, mener Behncke i DNB.

– Fått penger kastet etter seg

I 2020 ble til sammen 54 selskaper børsnotert i Oslo, det nest høyeste antallet noensinne.

Så langt i 2021 har børsbølgen fortsatt med full styrke.

Les også

Norske meglertopper tjente over 17 millioner kroner hver i fjor

Sissener mener det er flere årsaker til investorenes appetitt på nye selskaper.

– Det ene er at renten er null. Avkastningskravene er lave. Det andre er at du har fått en helt ny gruppering med investorer som kanskje ikke er så bevandret i finansverden og som er ute etter å tjene ti, tyve prosent hver dag, sier Sissener.

Jan P. Sissener er hovedeier og grunnlegger av aksjefondet Sissener Canopus.

Han trekker også frem EUs regelverk for bærekraft, omtalt som «taksonomien». Reguleringen kan få mange investorer over i antatt grønne aksjer.

– Der har det vært mye mer penger som skal inn, enn det har vært investeringsobjekter. Dermed har mange selskaper fått penger kastet etter seg.

Ser høy aktivitet fremover

For øyeblikket fortsetter strømmen av børsnykommere. Ifølge Aase ved Oslo Børs planlegger fire selskaper børsnotering denne uken, og tre neste uke.

Slemdal i Carnegie sier at mange selskaper har siktet seg inn på noteringer rett før eller rett etter påske.

– Det har vært veldig høy aktivitet i første kvartal og ser ut til å bli det i andre kvartal også, forutsatt at markedet holder seg sterkt.

– Det er fortsatt veldig god likviditet blant investorene og stor appetitt på transaksjoner, samtidig som det også er stor konkurranse om oppmerksomheten til de mest toneangivende investorene, sier han.

Publisert: