Shell vil bygge norsk havvind med BKK og Lyse
Oljekjempen Shell kaster seg inn i kampen om å få bygge havvind i Norge, og følger dermed etter konkurrentene BP og Equinor.

Shell går sammen med de norske kraftselskapene BKK og Lyse om å søke på konsesjoner for havvind på norsk sokkel, ifølge en pressemelding.
De ønsker å søke på begge de to områdene norske myndigheter har åpnet for utbygging, Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord, ifølge en melding.
– Sammen kan vi tilby det beste fra globale til lokale ressurser i et felles prosjekt, og blir en svært solid søker til disse havvind-konsesjonene, sier administrerende direktør Marianne J. Olsnes i Norske Shell.
Tidligere i uken kom det melding om at BP går sammen med Statkraft og Aker Offshore Wind om å søke.
Fra før er det også kjent at Equinor, tyske RWE og Norsk Hydro vil søke om felles konsesjon. Equinor varslet for øvrig denne uken at selskapet vil satse nær 200 milliarder kroner på fornybar energi frem til 2026.
Danske Ørsted er blant verdens største havvindutviklere, og har også meldt seg på i kampen om norsk havvind, i et samarbeid med Fred. Olsen og Hafslund E-CO.
– Konkurransen om å få bygge norsk havvind kommer til å bli veldig hard, det er åpenbart, sier analytiker Anders Holte i Kepler Chevreux til E24.
Ørsted satser i Norge med Fred. Olsen og Hafslund: – Potensialet for havvind i Norge er enormtGodt i gang
Shell, BKK og Lyse opplyser at de nylig undertegnet en samarbeidsavtale, og er godt i gang med å forberede søknadene om havvind.
De mener at Sørlige Nordsjø II på grensen til dansk sokkel er et ideelt område for havvindanlegg tilknyttet Europa. De vil også søke om å få bygge flytende havvind på Utsira Nord, hvor det er svært dypt.
– Vi ser på Norge som et interessant område både for å sikre Europa nok fornybar elektrisk kraft og for å utvikle flytende havvind-løsninger som kan bli kommersielle, sier Hessel de Jong, leder for Shells europeiske havvindvirksomhet.
Det er usikkert hvem som skal levere flytende havvindteknologi til et eventuelt prosjekt i området Utsira Nord.
– Vi har ikke bundet oss opp til en bestemt leverandør av teknologi. Våre prosjekter vil gi store muligheter for den norske leverandørindustrien, sier konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse.
– Kan utfylle hverandre perfekt
Toppsjef i BKK, Jannicke Hilland, sier kombinasjonen av vannkraft fra Vestlandet og havvind fra Nordsjøen kan utfylle hverandre perfekt i kraftmarkedet.
– Når det blåser kraftig i Nordsjøen kan vi spare vann i magasinene, og motsatt kan vi produsere mye fra vannkraft når det er vindstille på havet, sier hun.
Hilland sier de tre selskapene bidrar med ulik erfaring inn i samarbeidet.
– Shell kan energisystemet i havet, og BKK og Lyse kan energisystemet på land. Det er det som gjør dette konsortiet så sterkt. Vi er veldig glade for at Shell nå ønsker å satse på havvind på norsk sokkel, sier hun.
Hilland sier BKK også føler et ansvar for å skape grønne arbeidsplasser. Det tror hun satsingen på havvind kan bidra til.
– Vi står i en enorm omstilling nå, og en viktig oppgave for oss er å bidra til at vi har et velfungerende energisystem. Havvind vil være en viktig del av det, sier hun.
– Helt fantastiske
Anders Holte i Kepler Chevreux mener at oljeselskaper med mye produksjon på norsk sokkel er i en litt annen posisjon enn de andre deltakerne i den kommende havvindrunden.
– Et selskap som Ørsted er først og med for å tjene penger. Men for Shell som har en betydelig produksjon og betydelig utslipp i Norge er nok ikke dette først og fremst for å tjene penger, men mer for å få kompensert for utslippene, sier Holte.
Han trekker frem at det blåser godt på norsk sokkel, og at det kan være én av årsakene til at så mange store selskaper er interessert i norsk havvind.
– Havvindressursene på norsk sokkel er helt fantastiske. Det er en kapasitetsfaktor på 50–60 prosent, mens snittet for alle havvindparkene i Storbritannia er på 34 prosent, sier Holte.
– Så Norge er en svært attraktiv region, og det er også ekstremt lav risiko i å satse på havvind i en av verdens rikeste stater, sier han.
Ser lyst ut for både olje og havvind
Analytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities drar paralleller til USAs skiferoljeboom når hun skal beskrive utviklingen innen havvind.
– Vi er i en havvind-boom. På en tilsvarende måte som skiferolje i USA har brakt med seg en boom i økonomien lokalt, ser vi også en lignende effekt innen havvind. Dette er ekstremt positivt, sier Wiggen til E24.
– Samtidig selger store oljeselskaper seg ned fra olje i Nordsjøen, men til gode priser. Og disse eiendelene blir også kjøpt av andre, mindre aktører. Og med en oljepris på 75 dollar fatet så ser det for tiden svært lyst ut både for olje og havvind i Nordsjøen, sier hun.
Hun peker på at alle de store europeiske oljeselskapene har sagt at de satser for fullt på energiomstilling og på å diversifisere energiproduksjonen sin. Det har også Equinor tjent gode penger på, blant annet ved å selge eiendeler til BP.
– Men dette bidrar selvsagt også til at prisen på disse eiendelene stiger, sier hun.
– Så lenge andre store oljeselskaper også går inn i havvind vil dette gjøre at Equinors strategi ser bra ut. Men over tid vil høyere priser på eiendelene gjøre at denne effekten avtar, som vi så innen amerikansk skiferolje, men forhåpentligvis med en mindre dramatisk effekt, sier Wiggen.
Equinor tjener ni milliarder kroner på havvindsalget: – En veldig god dagNå har veilederen kommet
Regjeringen kom i forrige uke med en veileder for hvordan søknadsprosessen for norsk havvind skal foregå.
Totalt skal det kunne bygges ut 3.000 megawatt bunnfast havvind i området Sørlige Nordsjø II og 1.500 megawatt flytende havvind fordelt på tre anlegg i området Utsira Nord.
Regjeringen vil subsidiere flytende havvind i Utsira Nord gjennom Enova. I Sørlige Nordsjø II skal prosjektene imidlertid bygges ut uten subsidier.
Områdene for norsk havvind skal tildeles gjennom en kvalitativ konkurranse eller auksjon. Konkurransene skal avgjøres i løpet av 6–12 måneder.
Selskapene må først prekvalifiseres for å kunne søke, og må sende inn melding som er et tidlig varsel om et eventuelt prosjekt, hva det vil koste og hva som må utredes.
Vil satse nær 200 milliarder på fornybar energiBP vil bygge norsk havvind med Statkraft og Aker-selskap