Jakten på bonussvar og tilbakebetalte millioner

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Hverdagen blir stadig mer normal, og nå åpner det seg muligheter for å skrote hjemmekontoret. Ikke en dag for tidlig.

Tross åpne butikker, preges økonominyhetene fortsatt av pandemien. For hva skjedde egentlig med all statsstøtten som ble delt ut?

Dette er noe av det jeg vil ta deg gjennom i dag:

  • Omdiskuterte bonusmillioner
  • Lesestoff til helgen og saker verdt å få med seg fra andre medier
  • En forfriskning som hjelper deg med å lade opp til ferie

Hva skjedde når?

Daværende konsernsjef Jacob Schram (t.v.) og daværende finansdirektør Geir Karlsen. Nå er det Karlsen som leder selskapet.

Det er umulig å komme seg utenom Norwegian og pandemistøtte denne uken. Uansett hvem jeg har møtt denne uken så har det blitt et tema.

Staten, nye investorer, samt dommere og rekonstruktører i Norge og Irland bidro alle til at Norwegian overlevde, men ingen sier de fikk vite om millionbonusene til ledelsen.

Etter at E24 avslørte ukjente millionbonuser til toppledelsen i Norwegian i forrige uke, krevde næringsminister Iselin Nybø en full redegjørelse fra flyselskapet.

I fjor la staten inn et bonusforbud som vilkår for å gi flyselskapene lånegarantier som krisehjelp. Brøt Norwegian dette forbudet? Når ble bonusene vedtatt?

I denne saken kan du lese hvorfor Norwegian mener de kunne slippe å fortelle om disse bonusene:

Norwegian mener bonusforbudet forsvant 8. desember i fjor og at det ikke har vært noen formelle krav til å informere hverken staten eller investorene om utbetalingene til toppledelsen underveis.

Returnerte millioner

Johnny Ottesen, administrerende direktør i Voice.

Hvordan gikk det egentlig med bedriftene som fikk kontantstøtte av staten? E24 har gjennomgått årsregnskap for 2020 for bedrifter som har fått kontantstøtte. Tallene er ikke fullstendige enda, men enn så lenge ser det ut som om det har gått bra med mange bedrifter.

Det er ikke et krav at de som fikk penger fra staten skal tilbakebetale om det gikk bra – men noen har gjort det.

Bedrifter med overskudd innen bilsalg, klessalg, bryggeri og salg av interiør har alle valgt å tilbakebetale pengene de fikk i starten av pandemien.

Voice Norge har frivillig tilbakebetalt 20,9 millioner støttekroner.

Finansdepartementet foreslår nå at det blir større åpenhet rundt hvem det er som mottok støttekronene.

Norwegian-bonusene og avsløringene rundt kontantstøtte til bedrifter er også tema i denne podkastepisoden fra Bergens Tidende:

Ei naken rumpe lokkar ingen til bygda

Gigantsammenslåing

Vipps-sjef Rune Garborg.

Vipps slår seg sammen med danske MobilePay og finske Pivo for å lage en felles digital lommebok. Sjefen blir norske Rune Garborg.

Det nye målet er å være aktøren som bedriftene også mener etablerer de beste og enkleste løsningene for dem. Under dette inngår blant annet at man har betalingsløsninger for utsatt betaling, og sterke løsninger på hjemkjøring.

Første steg er Norden, og sammenslåingen vil åpne for mobilbetaling på tvers av landegrensene.

Den nye felles lommeboken vil samlet ha 11 millioner brukere.

  • Dokusommer har inntatt NRK, og deriblant dokumentaren om Oscar Pistorius (bedre kjent som «Blade Runner») og hva som skjedde både før og etter han skjøt kjæresten Reeva Steenkamp i 2013.
  • Er det ok å betale elever for gode karakterer? Diskusjonen preget nyhetsuken etter at Kira Amalie Berg Ottesen fortalte at Nydalen videregående skole ga pengepremie til enkelte elever.
  • Hva skjedde egentlig da en mor tok med sine barn i døden i desember 2019? «Flyktningkvinnene i Norge er de mest fremmede av alle fremmede. Et liv på utsiden har sin pris. Noen ganger er prisen selve livet», skriver VG-kommentator Shazia Majid.

Hva burde du få med deg i helgen?

Du får mulighet til å bli bedre kjent med Hadia Tajik: Hva er Ap-politikerens favorittis? Hva ville hun brukt 100.000 kroner på? Og hva er det de færreste vet om Tajik? Svarene får du i Sommerpraten på E24.

Hvordan bygger man selvtillit på jobben? Yrja Oftedahl gir deg svaret.

Yrja Oftedahl svarer deg på E24.

Er du, som meg, en av dem som la ferien til sommerens slutt? Da har jeg et tips som gjør det litt enklere å holde ut på hjemmekontoret i solen, mens feriebildene dominerer sosiale medier:

Lag deg selv en mocktail! En herlig, frisk, alkoholfri drink som gir deg en smakebit av ferie og luksus.

Personlig er jeg glad i å mikse oppkuttede sitrusfrukter, sitronsaft, isbiter, god juice og mineralvann i en mugge. Sist gang brukte jeg mineralvann med ferskensmak – med hell.

Min kollega Hans Jørgens favoritt er en alkoholfri GT med frosne bringebær.

Takk for at du tittet innom i varmen. God helg!

Har du noen tanker om Overblikk? Noe du savner? Noe du vil ha mer av? Send meg gjerne dine tanker til sofie@e24.no eller til overblikk@e24.no.

Publisert: