Reagerer på Solbergs utspill om permitterte: – Det er veldig brutalt

Statsministerens oppfordring til permitterte om å søke nye jobber skaper reaksjoner hos en rekke opposisjonspolitikere. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum krever svar fra regjeringen.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet sier han ønsker å forlenge permitteringsperioden til over sommeren.
 • David Bach
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Onsdagens utspill fra Erna Solberg har fått flere til å tenne på alle plugger.

Mange personer nærmer seg nå permitteringsgrensen på 52 uker, og risikerer å bli oppsagt dersom bedriftene ikke kan hente dem tilbake.

Men til tross for en rekke krav fra opposisjonspartiene og parter i arbeidslivet, vil Solberg enn så lenge ikke forlenge permitteringsordningen.

I stedet ber statsministeren permitterte om å søke nye jobber.

– Det er en utfordring når folk bare blir gående permittert og ikke blir aktivt arbeidssøkende til andre jobber, fordi de faktisk kan stille bakerst i køen i et arbeidsmarked etterpå, fordi de har vært så lenge ute av jobb, sa Solberg til E24 onsdag.

– Alle som er permittert bør også se om det er andre jobber, sa hun.

VIL IKKE FORLENGE: Statsminister Erna Solberg (H) møtte onsdag NHO for å diskutere støtteordningen til bedrifter.
Les også

Erna Solbergs melding til permitterte: – Se etter nye jobber

– Veldig provoserende

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er blant dem som sperret opp øynene da han så uttalelsene.

– Regjeringen og statsministeren sier at de permitterte skal komme seg i aktivitet. Men når statsministeren snakker på vegne av folkets helse så sier hun at de skal holde seg hjemme, og ikke drive daglig virksomhet.

Når samfunnet stenger ned og folk mister jobbene sine, oppfatter Vedum at beskjeden likevel er å komme seg ut og søke jobb igjen. Det henger ikke på greip, mener han:

– Alle ønsker jo at permitterte skal finne ny jobb. Men akkurat nå er det umulig for mange. Og det er 30.000 som er i ferd med å bli skjøvet ut og bli oppsagt de neste ukene og månedene hvis man ikke gjør noe med det.

– De kommuniserer to helt ulike ting, og folk som er helt uskyldige ramler ut. Det er det som er veldig provoserende, for man tar for lett på hvor tøft det er for en del å komme seg ut i arbeidsmarkedet, sier Vedum til E24.

Vedum sier at også han håper at Norge gjennom sommeren skal tilbake til en vanlig situasjon.

– Vi skal jo ha hoteller, restauranter og vi vil jo beholde norsk luftfart. At folk, rett før denne utrolig tøffe runden, skal skyves ut i ledighet. Det er veldig brutalt.

«Bastant holdning»

Han vil nå sende et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialministeren, hvor han ber om avklaring på om det kommer endringer i permitteringsregelverket eller ikke.

«Kan vi tolke uttalelsene fra statsministeren som at det ikke kommer noen endringer i permitteringsregelverket?» skriver Vedum til innsteppende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.

– Vi hadde flere runder om dette før jul, og Jan Tore Sanner svarte da at han var åpen for at regjeringen skulle justere på ordningen. Så jeg håper at den bastante holdningen Erna Solberg viste i går kan justeres, i stedet for å avvise det fullstendig, sier Vedum.

Arbeids- og sosialdepartementet opplyser at de ennå ikke har mottatt spørsmålet, og viser til at kutyme er å besvare spørsmålet i Stortinget før statsråden kommenterer saken i mediene.

Les også

Støre refser Solbergs permitteringsutspill: – Arrogant

REAGERER: Ap-leder Jonas Gahr Støre betegner statsministerens utspill som «arrogant».
Les også

NHO: Hver syvende bedrift frykter fortsatt konkurs

– Hvilke jobber?

Vedum understreker at veldig mange permitterte nå står overfor en stor uforutsigbarhet, som følge av at permitteringsordningen ennå ikke er utvidet.

– Jeg ble oppringt av lederen for SAS-pilotenes fagforening, som sa at han var helt fortvilet over det som skjedde. Mange av hans medlemmer har vært permittert i 12 måneder. Snart skyves de ut i ledighet og mister tryggheten.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har reagert kraftig på Solbergs melding til de permitterte.

– Hvilke jobber mener Solberg de skal søke på? Hoteller er stengt, barene og treningssentre likeså, folk går ikke i butikken, men handler på nett, bakkemannskap har ikke noen fly å få i luften, sa Støre til NTB tidligere torsdag.

Han får støtte fra partifelle og Oslos byrådsleder Raymond Johansen:

«Enig med Jonas. Erna Solberg sier det bare er å «se etter nye jobber» for dem som nå står utenfor arbeidslivet. Skjønner statsministeren egentlig hvilke utfordringer mange vanlige folk og familier opplever?», er noe av det han skriver i et innlegg på Facebook.

IKKE FORNØYD: Byrådsleder Raymond Johansen er blant flere som reagerer på utspillet.

Opprørt LO-leder

Vedum, Støre og Raymond Johansen får atter støtte av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som mener statsministeren tegner et bilde av at permitterte ikke ønsker å komme seg i jobb.

– Jeg ble opprørt da jeg så det. Det Erna Solberg gjør her er å skape et bilde av at folk nærmest bare sitter med hendene i fanget og venter. Det er så langt fra sannheten som du kan komme. Du må være aktiv arbeidssøker for å få dagpenger fra Nav, og det vet statsministeren, sier Gabrielsen, som kaller det en «ovenfra og ned-holdning» fra Solberg.

– Så vil jeg bare minne om at i desember så var det altså 21.000 ledige jobber. Og det var 120.000 registrerte helt ledige hos Nav. Da er det ikke bare å sette seg og søke jobb, slik Erna Solberg gir inntrykk av at det er, sier Gabrielsen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen krever forutsigbarhet, og understreker at situasjonen ikke vil være normal i april.

Ikke friskmeldt

Han sier han har hørt om utlyste stillinger som får over 1.000 søkere.

– Og når vi vet at det er over 30.000 ledige som har vært permittert siden mars-april, så begynner det å nærme seg tidspunktet hvor de risikerer å miste jobben helt, om ikke regjeringen snart handler.

Gabrielsen sier LO lenge har vært kritiske til det han omtaler som lite forutsigbarhet og kort varighet på tiltakene.

– Det bidrar til å skape mye usikkerhet for næringslivet når det gjelder kompensasjonsordningen. Nå er den videreført ut april, og det er bra, men alle skjønner at situasjonen ikke er normal når vi kommer til april.

– Det er jævlig dumt når du løper maraton å gi seg en snau kilometer før mål. Norge er ikke friskmeldt før folk er tilbake i jobb, sier LO-lederen.

Les også

Ruller ut ny runde med kontantstøtte til næringslivet: – Stor forståelse for frustrasjonen

Lysbakken: – Ren provokasjon

Heller ikke SV-leder Audun Lysbakken har latt seg imponere av signalet fra regjeringen og statsministeren.

– Dette er en ren provokasjon mot kriserammede arbeidsfolk. Statsministeren skyver ansvaret over på de permitterte selv, mens det i virkeligheten er hun som har ansvaret for å få i gang mer kraftfulle tiltak mot arbeidsløshet.

Lysbakken viser til at mange av dem som er permitterte nå kommer fra bransjer eller områder hvor det er svært vanskelig å finne ledige jobber.

– Dette er en statsminister som konsekvent somler og handler for sent i møte med arbeidsløsheten. Det er Erna Solberg som bør begynne å se etter ny jobb, sier Lysbakken.

Torsdag sier Erna Solberg til E24 at hun mener det er viktig å være ærlig om at en del permitterte ikke vil ha en jobb å gå tilbake til når alt dette er over.

– I intervjuet med E24 oppfordret jeg permitterte til å bruke tiden godt. Både til å fylle på med etter- og videreutdanning, og å søke nye jobber i permitteringstiden.

– Det er verken brutalt eller arrogant. Vi lever i uforutsigbare tider. Vi gjør det vi kan for å hjelpe bedriftene gjennom denne krisen, men vi har ingen garantier for at de som er permitterte får komme tilbake til akkurat den jobben de hadde tidligere. Derfor mener jeg det er ærlig når jeg oppfordrer dem til å fylle på med kompetanse eller å begynne å søke andre jobber, sier Solberg.

Publisert
 1. Arbeidsliv
 2. Erna Solberg
 3. Politikk
 4. Trygve Slagsvold Vedum
 5. Hans-Christian Gabrielsen
BT anbefaler

«Vi har likt å spille for dere. Takk!»

Johnny Depp (59) valset inn på scenen på Bergenhus festning, til full jubel, når det var gått 34 minutter av konserten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

 2. «Vi har likt å spille for dere. Takk!»

 3. Sjur (21) og kompisene kom tett på skytingen: – Mange tanker raste gjennom hodet

 4. Politiet: – Flere drept og flere skadde

 5. Her er gullkvartetten fra Bergen – sikret Norge VM-triumf

 6. – Et vemodig farvel til Norges mest dysfunksjonelle by