Stordalens hotell-konkurs: Hotellrådgiver tror flere kan ryke ved månedsskiftet

Petter Stordalen har for første gang måttet slå et av sine hoteller konkurs. Hotellrådgiver Tore Rodahl tror at flere må følge etter.

FØRSTE KONKURS: Petter Stordalen har tapt over 400 millioner på hotellene i Stavanger-regionen på fem år. Onsdag måtte han slå et hotell konkurs for første gang noensinne.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Onsdag kom nyheten om at Petter Stordalen har slått Comfort Hotel i Stavanger konkurs. Hotellet med 90 rom, som ligger midt i sentrum, er det aller første som har måttet gå i hotellkongens portefølje.

– Det er oppsiktsvekkende, og det må ha sittet langt inne, sier hotellanalytiker Tore Rodahl fra Hotelintel Consulting som samarbeider med Wiederstrøm Hotel Consulting over telefon til E24.

De siste årene har Petter Stordalen tapt flere hundre millioner på sine hoteller i Stavanger.

– Vi har holdt på i over 25 år og har rundt 200 hoteller i hele Norden. Likevel har dette aldri skjedd før. Det viser hvilken ekstrem situasjon vi står i for tiden. Dette er helt uvanlig for oss, sa konsernsjef Torgeir Silseth i Nordic Choice onsdag.

Les også

Petter Stordalen kan havne i rettssak etter hotellkonkurs

Regnskapene til Comfort Hotel Stavanger viser at hotellet har gått med rundt 12 millioner kroner i minus de siste fem årene. I 2019 ble resultatet 5,3 millioner kroner i minus.

Rodahl peker på at de utsatte terminene for moms og arbeidsgiveravgift forfaller i månedsskiftet januar og februar, og at det kan føre til at flere hoteller ryker.

– Da vil trolig flere kaste inn håndkleet, med mindre regjeringen støtter opp med flere krisepakker. Men det vil igjen kun utsette konkursene hvis ikke hotellene ikke klarer å oppnå lønnsom drift, sier Rodahl.

Tore Rodahl, rådgiver i Hotelintel Consulting, mener hotellmarkedet ikke vil være friskmeldt tidligst før i 2023.
Petter Stordalen slår sitt aller første hotell konkurs

Et naturlig førstevalg

Rodahl mener at Nordic Choice-kjeden ellers har mer enn god nok romdekning i Stavanger, og at det er naturlig at Comfort Hotel, som er et mindre hotell, blir det første som går.

Han mener at hotellene i Stavanger generelt har slitt mer enn andre og lenge har prøvd å jobbe seg opp igjen etter den store oljenedturen.

– En fellesnevner for hotellene i storbyer som Oslo og Stavanger er at de er avhengig av yrkesrelatert trafikk, samt kurs og konferanser. De har med andre ord slitt ekstra under coronapandemien, sier Rodahl.

Rodahl trekker også frem at fjerde kvartal, som vanligvis er høysesong for kurs og konferanser, ble avrundet med en avlyst julebordsesong. Dette kan ha gjort det ekstra vanskelig for hoteller i storbyene.

– Og første kvartal har et ganske likt trafikkmønster som fjerde kvartal. Driften blir tilsvarende utfordrende uten tilgang på de mest innbringende markedssegmentene, sier han.

Pandemien har rammet hele reiselivsnæringen kraftig. I fjor sto tre av fire hotellrom tomme i flere måneder.

Slik var belegget ved norske hoteller i fjor:

Hotellbelegg 

– Tungt skritt

I hotellbransjen var det 34 konkurser i fjor, viser tall fra Bisnode. Det er fire mer enn året før.

– Det er nok et tungt skritt å ta for Stordalen-konsernet, sier kredittøkonom Per Einar Ruud til E24.

Han kjenner ikke spesifikt til Nordic Choice-hotellet som har gått konkurs, men påpeker at når hotellet er del av en større kjede har konsernet større muligheter til å bruke midler på selskapene i konsernet.

– Man hadde derfor trodd av det først og fremst var de små privateide som ville slite mest, sier Ruud.

Petter Stordalen om coronakrisen: – Vår bransje er i ferd med å gå under

Tror på friskmeldt marked i 2023

Rodahl spår at sommersesongen 2021 vil bli den samme som i 2020, ettersom utenlandstrafikken ikke vil nå samme høyder som tidligere år.

– Det blir nok den samme feriedugnaden igjen, med feriedestinasjoner som Bergen, Røros og Lofoten som figurerer på mange nordmenns «bucket list».

– Det er en veldig usikker tid fremover. Et friskmeldt marked på samme nivå som 2019, blir det nok ikke, tidligst, før i 2023. Det er et realistisk anslag, sier han.

I over ti år har Petter Stordalen forberedt seg på en krise – bare ikke denne

– Hvordan vil du si at det går med Stordalens Choice spesifikt?

– Det er litt vanskelig å forutsi. Det som er utfordringen er jo at selv om du har et hotell åpent og kutter ned på bemanning, har du de samme faste kostnadene. En stor hotellkjede som Nordic Choice som de siste årene har giret investeringene og har en aggressiv vekststrategi, vil jo få utfordringer jo lenger denne krisen varer, sier Rodahl.

– Er de i en annen situasjon enn for eksempel Thon og Scandic?

– Scandic er i en litt annen situasjon fordi de er et rent driftsselskap, de eier ingen av hotellene. Thon og Nordic Choice har den samme modellen – de er både huseier og driver av flere av hotellene. De er dermed eksponert på begge fronter. Scandic er mer fleksible – de er børsnoterte og har mulighet til å hente inn kapital, sier han.

Petter Stordalen har ikke ønsket å kommentere saken.

Stordalen har sikret ny milliardhjelp
Publisert: