Les også:

— Det er ikke bare Dominique Strauss-Kahns sjanser som kandidat, eller sosialistpartiets fremtid som er rammet, sier den politiske kommentatoren Cristophe Barbier.

— Det slår også ut mot hele Frankrikes rykte. Strauss-Kahn hadde Frankrikes fulle støtte som generalsekretær i Det internasjonale pengefondet (IMF). Nå blir Frankrike stilt til latter over hele kloden.

Storfavoritt mot Sarkozy

Hjemme i Frankrike lå sosialisten Strauss-Kahn først og fremst klart an til å ta over etter president Nicolas Sarkozy neste år.

Nå sitter han i en celle på politistasjonen i Harlem i New York og vil i løpet av dagen bli stilt for en domstol.

Han er siktet for seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse, sier politiet i New York.

Offeret, stuepike på hotell Sofitel i New York, er innlagt på Roosevelt-sykehuset med lettere skader.

— Dette er en bombe i det franske presidentvalget, skriver ukemagasinet Le Nouvel Observateur. Nå blir alt endret. Selv om Strauss-Kahn, som sier han er uskyldig, skulle bli frigitt kan han neppe gjøre annet enn å trekke seg som kandidat.

Reaksjoner

— Franskmenn har vist stor forståelse tidligere med utenomekteskapelig sex og president-elskerinner. Men da har det vært frivillige forhold. Tvang og overgrep er en helt annen ting, kommenterer TV-stasjonen BFM.

Nasjonal Fronts nye leder Marine Le Pen er ikke engang sjokkert.

— Jeg kan ikke si jeg datt av stolen. «Alle» har visst at Strauss-Kahn har et kvinneproblem. Det er patologisk. Nå er han definitivt diskreditert, sier hun i en kommentar.

Hun er selv kandidat i presidentvalget, og ville ifølge meningsmålingene ha frontet Dominique Strauss-Kahn i annen valgomgang.

Flere sexskandaler

Sosialistlederne kvier seg for å si noe som helst. For dem er dette en tsunami. De har mistet sitt aller beste kort mot Sarkozy. Så sterkt at noen, anonymt, antyder at dette kan være en felle, organisert av Sarkozys folk.

— Dette ligner ikke Dominique, sier sosialisten Jean-Marie Le Guen.

Men ingen har glemt hva som skjedde i 2008. Da satte IMF sin sjef under etterforskning for forholdet til sin medarbeider Piroska Nagy. Man spøker ikke med slike ting i USA.

Strauss-Kahn ble til slutt renvasket, men med en blamasje, og har siden måttet holde seg på matten. Hans kone, den tidligere journalisten Anne Sinclair, tilga sin mann.

Har hyret stjerneadvokat

Det internasjonale pengefondet er lakonisk.

— Generaldirektør Strauss-Kahn har engasjert en advokat og IMF har ingen kommentar, men fungerer som vanlig, er hittil eneste reaksjon fra IMF.

Det dreier seg om stjerneadvokat Benjamin Brafman, som blant annet reddet Jay-Z fra alvorlige anklager om slag og skader mot en av sine produsenter.

Han er imidlertid mest kjent for å forsvare kjeltringer, og en IMF-topp hører ikke med til hans vanlige klientell.

I USA må man erklære seg skyldig eller ikke skyldig allerede ved første rettsmøte, i ettermiddag. Strauss-Kahn har via advokaten erklært seg ikke skyldig, og vil trolig bli løslatt mot kausjon.

Men han får trolig forbud mot å forlate USA, og kan dermed ikke delta i viktige møter i Berlin og Brussel.

Merkel avlyser møte

Et møte mellom Tysklands statsminister Angela Merkel og den arresterte IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn har nå blitt avlyst, skriver NTB. Strauss-Kahn skulle diskutere eurosonens gjeldskrise med Merkel.

— Møtet er avlyst, sier en høytstående tjenestemann i Berlin og legger til at IMF ikke sender noen erstatning for Strauss-Kahn.