Verdens nest størst økonomi, Kina, har lenge vært et lokomotiv i en global økonomi der mange andre land har slitt i motbakke.

Men makrotall fra landet tegner et bilde av at den kraftige veksten er i ferd med å avta. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har Kina nå det største handelsunderskuddet på 22 år, et tydelig tegn på at etterspørselen etter kinesiske varer har avtatt.

Svakere vekst

Samtidig har inflasjonen, eller prisveksten i Kina, falt til det laveste nivået på 20 måneder. Også tall fra salget i detaljhandelen viser at forbrukerne i mindre grad enn før bruker penger.

— Tallene på eksporten i Kina er svært svake, og sammen med dårligere vekst enn ventet i detaljhandelen, kan det bety at kinesiske myndigheter må gjøre noe for å få fart i økonomien, sier Alex Ru i det Hongkong-baserte Rickland Capital Management til Bloomberg.

Kina har de siste årene hatt en årlig økonomisk vekst på rundt ti prosent, og regjeringen i landet har slitt for å holde inflasjonen under kontroll.

Nå er det altså det motsatte problemet som ser ut til å uroe analytikerene.

— De må fokusere mer på nedsiderisikoene. De må reagere på disse tallene, og det tror jeg de vil, sier Qu Hongbin i HSBCs Asia-avdeling.

Høy oljepris en del av årsaken

Nyheten førte til bred nedgang på asiatiske børser. CSI-indeksen i Shanghai er ned 0,53 prosent, mens Hangseng-indeksen i Hongkong falt 0,54 prosent.

Flere peker på høye oljepriser som en av årsakene til svakere vekst både i Kina og andre land. Sør-Koreas finansmininister Bahk Jae Wan mener at veksten i verdensøkonomien vil fortsette å være svak så lenge oljeprisen fortsette å være «urovekkende høy».

Oljeprisen falt svakt med 0,5 prosent mandag morgen, men et fat nordsjøolje omsettes fremdeles for 125 dollar fatet.