Uttalelsene kom under en tale onsdag, etter at EU lenge har forsøkt å få den økonomiske stormakten Kina til å bidra med penger som kan stabilisere situasjonen i eurosonen.

Denne uken har det vært toppmøte mellom EU-president Herman Van Rompuy, EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og Kinas statsminister Wen Jiabao, og situasjonen i eurosonen har vært et naturlig tema mellom de to partene.

Penger til krisefond

I følge sentralbanksjef Xiaochuan skal Kina være «klare til å bli mer involvert i en løsning på krisen», noe som innebærer å styrke krisefondene European Financial Stability Facility (EFSF) and European Stability Mechanism (ESM).

Å gi disse krisefondene styrkede finansielle muskler har lenge vært en av EU-ledernes største hodepiner, men Kina sitter på store valutareserver som kan bidra til å løse problemene.

— Kina kan bidra til at Europas problemer forsvinner. De har midlene, sier Peter Jolly i den Sydney-baserte National Australia Bank til Bloomberg

Nyheten førte til feststemning på de asiatiske børsene, og alle de toneangivende indeksene steg kraftig torsdag. Slik var situasjonen 07. 30 norsk tid:

  • Nikkei 225-indeksen i Tokyo: Opp 2,30 prosent
  • Hangseng-indeksen i Hongkong: Opp 2,05 prosent
  • CSI 300-indeksen i Shanghai: Opp 0,99 prosent
  • KOSPI-indeksen i Seoul: Opp 1,08 prosent
  • S&P-indeksen i Australia: Opp 0,25 prosent

Flatt på Wall Street

Handelen på Wall Steet lå lenge an til å ende i rødt i går, etter at det ble presentert tall som viste at vekstne i detaljhandelen var svakere enn ventet. Mot slutten av dagen hentet handelen seg noe inn, og resultatet ble like rundt null for alle de toneangivende indeksene på New York-børsen:

Dow Jones-indeksen: Opp 0,03 prosent

Nasdaq-indeksen: Opp 0,02 prosent

S&P 500-indeksen: Ned 0,09 prosent