25-åring tar doktorgrad

Jobin K. Varughese tar doktorgraden på hjernenervesvulst. At han blir en av tidenes yngste med doktorgrad i medisin, skyldes at han ikke liker å pugge.

Publisert:

ENERGISK: - Desto mer man prøver å drive med samtidig, desto mer klarer man å finne tid til, mener Jobin Varughese. Som i tillegg til å forberede doktordisputens også driver med blant annet improvisasjonsteater ved Studentteateret Immaturus, her sammen med Ida Storehaug. Foto: TOR HØVIK

— Jeg har villet bli lege hele livet, forteller Jobin K. Varughese (25).

— Min far var ferdig utdannet lege da jeg var syv år. Det virket som han drev med ganske kule ting. Folk kom og spurte om hjelp, og han kunne svare. Han skapte en atmosfære jeg likte, sier Varughese.

Jobin K. Varugheses foreldre er fra India. Hans far kom til Bergen på slutten av 70-tallet, og mor få år etter. Jobin ble født i Bergen i 1986, og har vokst opp på Nattland, Slettebakken og Skjold. Han gikk på Bergen Internasjonale skole på Slettebakken, før han gikk på International Baccalaureate-linjen på Bergen Katedralskole. 18 år gammel begynte han i 2004 på legestudiet.

Pugging skapte tvil

— Etter det første året tvilte jeg for første gang på om jeg hadde valgt rett. Det første året er lagt opp veldig teoretisk, og jeg liker ikke å pugge. Fra videregående er jeg vant til å diskutere ting, og det savnet jeg veldig. Hele fenomenet debatt fascinerer meg. Men du diskuterer jo ikke med en foreleser som forklarer hvor hjertet er plassert! Jeg tenkte at forskning var en måte å få diskusjonene tilbake i livet mitt. Dermed søkte jeg Forskerlinjen, forklarer han.

Forskerlinjen gir ett års ekstra studietid, muligheter for ekstra stipend og muligheter til å velge blant en rekke forskningsprosjekter. Leder for Forskerlinjen ved Universitetet i Bergen er svært fornøyd når linjen nå bidrar til å få ned gjennomsnittsalderen på doktorgradskandidater.

— Jobin Varughese har vært en iherdig student, som har lykkes på alle måter. Han har brukt både sin studietid og tiden som stipendiat på en veldig god måte, fremholder leder Kjell Øvrebø.

- Kan man være for ung til å ta doktorgrad?

— Det tror jeg ikke, fordi en doktorgrad er også en utdannelse som gjøres under veiledning. Avleggelse av en doktorgrad er en svenneprøve, og man har fått en grunnutdannelse til å gå videre med forskning.

Varughese valgte et prosjekt innen nevrokirurgi.

— Jeg er fascinert av hjernen. Prosjektet virket også aktuelt fordi det var en studie som hadde med statistikk å gjøre, og jeg er glad i matte og dataprogrammering også.

Frisbee og teater

— Forskningen utviklet seg til mye mer enn jeg forventet, og har gitt mange overraskelser. I tillegg til selve forskningen er jeg veldig glad i å undervise, og forklare, sier Varughese, som kom til den lokale finalen i Forsker Grand Prix i fjor.

— Forskning gir også muligheter til å reise på en rekke kongresser. Vennekartet mitt har eksplodert etter at jeg begynte med forskning. Jeg kan love at forskning er spennende!

Varughese nøyer seg ikke med medisinstudier og forskning. Han driver også med organisert frisbee på laget BSI Ultimate som har førsteplass Ultimateserien, og i tillegg sysler han med både klatring og improvisasjonsteater i Studentteateret Immaturus.

— Det er utrolig gøy! I improvisasjonsteater har vi ikke manus, og skaper en historie for publikum, sier Jobin Varughese.

— Hvis man driver med flere ting får man energi av det, mener han.

— Dessuten er det kjekt å få smakt på flere sider av livet enn bare det rent akademiske.

GUTTEDRØMMEN: Jobin Varughese har ønsket å bli lege så lenge han kan huske. Her har han lånt pappas stetoskop. - Dette bildet er ganske representativt, sier han. Foto: PRIVAT

Publisert: