— God ettermiddag, dommere. Jeg heter Rasmus, og jeg er utrolig glad over å få være her og få privilegiet å servere disse kaffene til dere.

Torsdag i forrige uke: I kjelleren på kaffebaren Stockfleths i Prinsens gate står Rasmus Helgebostad og snakker til fire herrer som sitter foran ham. Han snakker om hvordan han har kommet dit han er nå. At etter ni år som barista og like mange år som deltager i det norske baristamesterskapet, er han endelig blitt norgesmester. Endelig får han lov til å representere Norge i barista-VM.

Fem dager senere, altså i dag, skal Rasmus holde sin presentasjon foran dommerne under barista-VM i Wien. Denne kvelden er det generalprøve før han reiser mot den østerrikske hovedstaden.

— Og om dere venter litt, kommer jeg straks tilbake med cappuccinoene deres, sier Rasmus.

Norsk idé

Første barista-VM ble arrangert i Monte Carlo i 2000. Norske Robert Thoresen, mannen som i dag driver Oslo-kaffebarene Java og Mocca, vant. Kanskje ikke så rart, med tanke på at det var i Norge man i 1998 kom opp med ideen om å konkurrere i å lage kaffe. At man skulle kunne holde en presentasjon hvor man serverer espresso, cappuccino og en egenkomponert espressobasert drikk til dommere, som så skulle gi poeng for smak, utseende og teknikk.

De første årene dominerte Norge og Danmark, og vant seks av syv VM. Men siden den gang har ikke plasseringene vært like gode. Land som England og USA har tatt over tronen. I fjor fikk man også tidenes første verdensmester fra et kaffeproduserende land, da El Salvadors deltager vant. Norge havnet på 13. plass av 53 deltagere.

X-faktoren

— Jeg tror ikke jeg hadde vunnet om jeg hadde deltatt i år, sier Tim Wendelboe.

I 2004 ble han Norges andre og hittil siste verdensmester. I dag driver han kaffebar og -brenneri på Grünerløkka og er høyt respektert innen verdens kaffemiljø.

— Formatet er det samme nå som da jeg vant, men nivået er mye høyere. De beste har vært gjennom en forberedelsesprosess som gjerne har tatt over ett år. Alt ned til hver minste detalj må tenkes gjennom og terpes på i det uendelige.

Detaljer og trening betyr likevel ikke alt.

— Har du ikke talent for kaffe, vinner du aldri. Men i og med at det er så mange baristaer som er gode, og drikkene som serveres av de aller beste er på et så jevnt høyt nivå, må det virkelig sprudle av deltageren på scenen. De må ha x-faktoren i tillegg til å servere eksepsjonelt god kaffe, sier Wendelboe.

Hentet topptrenere

— Takk, dommere. Tid! sier Rasmus og rekker hånden i været for å markere at han er ferdig med presentasjonen.

Etter å ha hørt reaksjonene fra herrene foran seg, er Rasmus fornøyd.

— Det føles bra, men det er veldig nytt alt sammen. Vi gjorde de siste finjusteringene på signaturdrikken rett før presentasjonen. Da halverte vi mengden lakrisrot, og etter tilbakemeldingene vi fikk, kan det nok være at vi kutter mengden igjen.

Grunnen til at han sier ”vi” er at det er flere enn ham som er med på laget. De siste ukene har den tidligere danske mesteren Morten Vestenaa og mannen som i år kom på annenplass i det amerikanske baristamesterskapet, Charles Babinski, fungert som trenere for Rasmus. De har kommet til Oslo for å hjelpe Rasmus slik at han kan prestere maksimalt under VM, på samme måte som toppidrettsutøvere også henter inn topptrenere.

I tillegg får Rasmus hjelp fra blant annet grafiske designere, kaffebrennere, melkesponsor og sølvtøysponsor. Alt for å sikre at detaljene blir best mulig.

Til tross for at han er trygg på at han har det meste på stell, er Rasmus usikker på om han har x-faktoren Tim Wendelboe snakker om. Om han har det lille ekstra som skal til for å vinne.

- Det er sjelden man vinner første gang man er med i et VM. Dersom jeg kommer til en finale, altså blant de seks beste, vil det være å overprestere. Men om jeg kommer blant de ti beste, vil jeg være utrolig fornøyd.

Flere saker om kaffe-Oslo:

— Den siste tiden hvor jeg har jobbet med Morten og Charles har vært en veldig fruktbar greie som har gjort at jeg er mer engasjert nå enn jeg har vært på lenge. Det er så jeg allerede får lyst til å være med i VM igjen neste år, uansett hvordan det går i år.

Rasmus Helgebostad holder sin presentasjon i ettermiddag klokken 16.10. Konkurransen direkteoverføres på worldbaristachampionship.com.