Kameraovervåkning blir stadig vanligere, og har de siste årene spredd seg fra offentlige bygninger og banker, til mindre bedrifter, hus og hytter, fuglekasser og hundebur.

Utviklingen har også sørget for at det har blitt enklere å følge med på videobildene.

Men uten tilstrekkelig sikring, kan også andre slippe til.

Blogger fant sikkerhetshull

Aftenposten.no har fått tilgang til en liste med flere hundre nettadresser. Bak hver enkelt nettadresse ligger levende videobilder fra en håndfull ulike typer overvåkningskameraer.

Disse selges også i Norge.

De fleste kameraene i listen bærer preg av å befinne seg i USA, hvis man ser på klokkeslettet på bildet. Men mange er også tilsynelatende på samme tidssone som Norge.

En blogger som kaller seg «Someluser» la ut fremgangsmåten for dette den 10. januar i år.

Denne bloggeren, og muligens andre, samlet så sammen listen over nettadresser, som har spredd seg på Internett.

Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken, eller på våre facebook-sider.

Ikke overrasket

Det gikk ikke mer enn to dager før kameraprodusenten ble oppmerksom på det, ifølge dem selv.

Den første meldingen selskapet la ut er datert 7. februar:

— Et nylig hackerangrep avslørte en svakhet i flere av Trednets IP-kameraer. Vårt sikkerhetsteam har forstått det slik at levende bilder fra enkelte av våre kameraer er tilgjengelig på nett.

Selskapet la også ut programvareoppdateringer for de berørte kameraene, som kundene kan laste ned.

Men nå, mer enn tre uker etter at oppdateringene ble lagt ut, gir de fleste nettadressene i listen fortsatt tilgang til en livevideo.

Det er nok først i det øyeblikket man ser bilder fra sitt eget soverom ute på nettet, at man faktisk gjør noe

Dermed kan det se ut som at de fleste enten ikke har fått med seg dette, eller at de ikke bryr seg om at de kan overvåkes av hvem som helst.

Stein A. J. Møllerhaug, som er forfatter og ekspert på informasjonssikkerhet, er ikke overrasket.

— Her kan man jo se hvor ivrige kundene har vært til å oppgradere programvaren. Det er nok først i det øyeblikket man ser bilder fra sitt eget soverom ute på nettet, at man faktisk gjør noe, sier han.

«Hvis det virker, så ikke gjør noe med det»

Han har selv hatt et kamera som ga ham mulighet til å følge med hjemmet fra kontoret.

— Det er jo en nyttig funksjon. Jeg brukte noe lignende for å følge med på hvordan bikkja oppførte seg når jeg dro hjemmefra. Men min løsning var kryptert. Alt sånt utstyr kan gjøres sikkert, sier Møllerhaug.

- Er vi flinke til å sikre datautstyr?

— Nei. Hovedtyngden av brukerne vil installere utstyret ved å trykke seg gjennom veiledningen, «enter», «enter», «enter», godta lisensvilkårene, «enter» et par ganger til, og vips. Å tro at de gjør noe særlig mer enn det som må til for å få produktet til å fungere er i beste fall naivt. «Hvis det virker, så ikke gjør noe med det». Det er sånn folk tenker, sier han.

Han mener vi først blir flinke til å tenke sikkerhet etter at det har skjedd noe.

Sjefen beklager

Toppsjef Pei Huang la for to uker siden ut følgende beskjed på selskapets nettsider:

- Trednet har fått kjennskap til at hackere kan få uautorisert tilgang til videostrømmen i Trendnets IP-kameraer for enkelte modeller solgt mellom april 2010 og februar 2012. Trendnet tok umiddelbart grep for å eliminere denne trusselen. Trendnet disponerte umiddelbart alle ressurser til å sjekke realiteten og omfanget av hackingen, skriver sjefen.

Det fremgår også en rekke tiltak selskapet har satt i verk for å bli kvitt problemet.

— Trendnet har, i god tro, iverksatt alle mulige tiltak for å rette opp i denne situasjonen og kommunisere med våre kunder. Vi beklager denne hendelsen dypt, og vi vil arbeide hardt for å gjenvinne din tillit, skriver han.

Lite utbredt i Norge

Bedriften RealNetwork i Tromsø er blant de som importerer Trendnet-utstyr til Norge.

— Vi har solgt kun ett av de kameraene. Han vi solgte det til, kjenner vi, så det har vi ryddet opp. Vi har ikke hatt noe særlig med forespørsler om denne typen kameraer i Norge, sier Henning Forgaard.

Han minner om at andre som har kjøpt Trendnet-kameraer bør oppgradere programvaren for å tette sikkerhetshullet.

— I utgangspunktet må kunden gjøre det selv. Hvis han ikke gjør det selv, kan han kontakte Trendnet for å få hjelp, sier Forgaard.

I tillegg selges utstyr fra Trendnet blant annet hos Deal.no og Pixmania.com. Det er også grunn til å anta at det kan være noe privat import av slikt utstyr.

Slik ser deler av listen Aftenposten fikk tilsendt, med nettadresser, om tilgangen fortsatt er åpen og kort beskrivelse av hva som filmes.