Det er ifølge skatteetaten flere av de innleide pilotene og kabinansatte som ikke skatter til Norge, selv om de er norske statsborgere, bosatt i Norge og jobber ut fra norske flyplasser. De er ansatt i utenlandskregistrerte vikarselskaper og risikerer nå straffeskatt og fengselsstraff for å ha oppgitt feil skattemessig bosted, skriver Dagens Næringsliv tirsdag.

Følg Aftenposten Økonomi på Facebook!

— Vi undersøker konkrete saker på personer som ikke skatter til Norge, men som vitterlig bor her, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst til avisen.

Han forteller at de ser på mange slike saker nå og at sakene er høyt prioritert.

- Dette er alvorlig. Skattefundamentet undergraves, og det er spesielt alvorlig hvis det skjer bevisst fra flyselskapenes side, sier Kristiansen.

Granskningen er ukjent for Norwegian, som legger til grunn at innleide arbeidstakere betaler skatt til riktig land. Ryanair har ikke besvart avisens henvendelse om saken.

Ingen konkrete i Norwegian eller Ryanair

Tirsdag ettermiddag la Skatteetaten ut følgende presisering av saken i Dagens Næringsliv:

«I DN 21. august etterlates et inntrykk av at vi har konkrete skattesaker på piloter og kabinpersonell i Norwegian og Ryanair. Skatt øst ønsker å presisere at undersøkelsene foretas generelt i bransjen og ikke er spesielt rettet mot ansatte i disse selskapene. Utenlandsforhold er et prioritert område i Skatt øst og vi ser blant annet på om piloter og kabinpersonell er korrekt behandlet med hensyn til skattemessig bosted.»