«Det koster å være kar» lyder et godt norsk uttrykk. Det er en påstand Michelle Bachmann, John Huntsman, Rick Santorum og Newt Gingrich kan nikke anerkjennende til.

Felles for de fire er at de forsøkte å bli nominert som det Republikanske partiets presidentkandidat, men tapte – og nå skylder sine støttespillere millioner av dollar.

Selv flere måneder etter at presidentkandidatdrømmen gikk i knas har de ikke gjort opp for moroen, skriver Aftenposten.no.

Skylder 29,3 millioner

På høydepunktet i hennes karriere som presidentkandidat brukte Michelle Bachmann i august i fjor et stort antall golfbiler for å frakte sine tilhengere rundt omkring på Iowa State University.

Mannen som eier golfbilene venter fortsatt på sjekken sin, og han er en av mange. Bachmann skylder leverandører på kryss og tvers i Amerika over 5,6 millioner kroner, skriver nyhetsnettstedet Politico.com.

Bachmanns valgkamp er ikke av verstingene: Rich Santorum, som overrasket mange og holdt ut racet om presidentkandidatvervet lengre enn mange hadde trodd, skylder 10,2 millioner kroner.

Newt Gingrich, som nektet å gi opp før nesten alle slag var tapt, skylder 29,3 millioner kroner til sine støttespillere.

Det viser tall fra nylig frigitte kampanje-regnskap som Politico.com har gjennomgått.

For Jon Huntsman, som trakk seg fra valgkampen i januar i år, gikk det så langt at hans leverandører forberedte søksmål for å få tilbake pengene sine. Det endte med at Huntsman personlig lånte 9,3 millioner kroner til sin egen valgkamp. Det holdt bare til å slette noe av gjelden. Forstatt skylder han 1,4 millioner kroner.

Langt mellom liv og lære

I likehet med mange kandidater som ikke har gjort opp for seg, var Michelle Bachmann blant dem som latterliggjorde opphopningen av amerikansk statsgjeld.

— Dessverre har vi ikke reformert skatt-og-bruk-politikken som vi fordømte igjennom Ronald Regan for noen tiår tilbake. Vi har bare erstattet det med en ny, snikende ordning som kalles lån og bruk, sa Bachmann under en tale for amerikansk presse i juli 2011.

Men, som kjent er det langt mellom liv og lære.

Eier av Turf Cars, Cal Cambell, forteller til Politico.com at Bachmann og hennes team bare etterlot seg golfbilene med nøklene i.

— Da vi skulle hente bilene, var de fullstendig ødelagt. En av de tingene du ikke bør gjøre hvis du ønsker å bli valgt som president, er å reise rundt å strupe små bedrifter, sier Cambell.

Det gikk så langt at Cambell brakte saken inn for retten i Iowa, og fikk medhold i at Bachmann måtte betale 18.000 kroner for tort og svie. Campbell regner imidlertid ikke å se noe til disse pengene.

— De vil ikke engang snakke til oss, de kommer ikke til å foreta seg noe som helst. Jeg likte Bachmann godt, men nå har jeg et annet syn, sier Cambell.

- Kunne gått til julebonus

Mens presidentkandidatene haler ut sine kampanjer før de henger kroken på døra, så sitter bedriftene som har finansiert det hele igjen med spørsmål om hvor økonomisk forsvarlige presidentkandidatene egentlig er.

Politico.com har intervjuet noen av dem som sitter igjen med regningen for kandidatenes forbruk.

— Jeg vet at jeg aldri får igjen pengene, sier Tom Kingsbury.

Gingrich-kampanjen skylder han om lag 12.000 kroner for bruk av lyd- og lysutstyr under et valgkampsarrangement. Kingsbury har gitt opp håpet om å se de pengene igjen.

— De burde ha mer respekt for eiere av små bedrifter. Disse pengene betyr mye for våre ansatte. Det er penger som kunne gått til en julebonus, sier han.

- Fløt på mine penger

Kingsbury ser seg selv som en moderat republikaner, som i grunnen støttet Hermann Cains kandidatur. Men han ble mektig irritert da han hørte at Newt Gingrich aktet å være med å kjempe om presidentkandidaturet helt til det republikanske landsmøtet i august.

— Han fløt rundt på mine 12.000 kroner, sier Kingsbury og sammenligner det med å høre at en venn som skylder deg penger, tar med andre venner på middag.

— Hvorfor tar du ikke med meg på middag, spør Kingsbury.

Gingrich opprettholdt ikke løftet om å holde valgkampen helt til august. I mai trakk han seg etter en rekke nederlag, men gjeldsbyrden rakk å bli stor. Blant dem han skylder penger, er flyselskapet Moby Dick Airways, som savner seks millioner kroner, og firmaet Patriot Group vil ta betalt over 330000 for sikkerhetstjenester.

— Du har folk som er veldig forståelsesfulle, og så har du folk som er frustrerte. Vi ville selvfølgelig foretrekke å ikke ha pådratt oss gjeld, og hvis vi kunne ha fjernet den over natten, så skulle vi gjort det. Men realistisk sett så vil dette ta år, sier Gingrichs talsmann, R.C Hammond.

Ting tar tid

Og det har bidragsytere til Bill og Hillary Clinton, Dennis Kucinich, Pat Buchanan, Al Sharpton og Rudy Giuliani, smertelig erfart. Disse har per dags dato ikke gjort opp for seg.

Hillary Clintons valgkamp for å bli demokratenes presidentkandidat var ferdig i 2008, skylder fremdeles konsultenfirmaet Penn, Schoen og Berland, 600000 kroner.

Valgkampen til Giuliani fra 2008 skylder ennå ni millioner kroner – og dette er foruten de seks millionene valgkampen skylder Giuliani personlig.