Den 18. mai lå kursen på 42 dollar. I går lå den på 23,35 dollar. Faktisk tilsvarte Zuckerbergs tap over natten omtrent like mye som Facebook omsatte for i andre kvartal. Markedsanalytikere spår frykt hos investorene og større fall i Facebook-aksjens verdi. Men hva skyldes nedgangen?

Børskostnader?

Da Facebooks første kvartalregnskap etter børsnoteringen ble lagt fram torsdag, viste det seg at selskapet hadde gått på et tap på 157 millioner dollar, det vil si nesten én milliard kroner.

— Den synkende børsverdien skyldes børskostnader, sa Zuckerberg til CNN.

Men markedsanalytikere er av en annen oppfatning.

Omstilling til mobilbruk

Fra å være en utelukkende nettbasert tjeneste, har nå Facebook utviklet seg mot å bli en mobiltjeneste som brukere laster ned som app på I phone eller smartelefon.

Siden «The Facebook» ble laget på gutterom på Harvard for andre universitetstudenter av studenten Mark Zuckerberg, med hjelp fra Andrew McCollum og Eduardo Saverin i 2004.

Nå får gründeren og den tidligere Harvard-studenten kritikk for ikke å holde tritt med det raske mobilmarkedet.

— Problemet er at med mindre skjermer på mobiltelefonene, blir det mindre plass for Facebook å annonsere på enn på nett, mener analytikere.

Avslår kritikken

— Mobiltelefoni er firmaets hovedsatsningsområde, sa Zuckerberg under et møte med investorene sine på torsdag.

Ifølge Zuckerberg er halvparten av de siste nye annonsørene Facebook har fått– fra slutten av juni - annonsører for Facebook på mobil. Til sammen skal disse genere 1 million dollar om dagen i følge hans regnskap.

— Mobilannonser er grunnsteinen i Facebooks fremtidige økonomiske strategi, sa administrerende direktør i Facebook Sheryl Sandberg under møtet.

Bunnrekord

Facebook-gründer Mark Zuckerbergs Facebook-andel var verdt ikke mindre enn 20,3 milliarder dollar den 18.mai. Tilsvarende 122,6 milliarder kroner. Verdien av aksjene hans har falt jevnt og trutt siden børsnotering. I løpet av 10 uker har verdien på Zuckerbergs aksjer falt med 7,4 milliarder dollar, tilsvarende 44,6 milliarder kroner etter dagens valutakurs.

Investorene fjernet ytterligere 1,6 milliarder av Facebooks Incs Verdi på fredag, skriver Reuters. Selskapets aksjeverdi har da falt med til sammen 54 milliarder norske kroner.

Panikk

Antall brukere av Facebook eksploderte i 2006 da tjenesten ble åpnet for alle med en email-adresse. Målingene fra slutten av juni i år viser lavere stigning etter at mobiltjenesten ble opprettet. Investorene begynner å stille spørsmålet om de estimerte verdiene for i år er for høye, skriver CNN.

J.P. Morgan Securities analytikere sier at aksjen kommer til å ligge under press framover, fordi noen av de tidlige investorene vil få adgang til å løse ut sine aksjekjøp, og dermed vil kunne oversvømme markedet med aksjer om panikken fortsetter å vokse.

Transisjonsfase

Facebook investerer nå tungt for å bedre mobilappene og bygge opp en ny plattform hvor det vil være mulig å bygge opp enda flere Facebook-apper. Investeringen triplet forrige kvartal, uten de helt store salgsinntektene, skriver Reuters.

— Facebook er på trappene av en viktig transisjonsfase i sin mobilannonse-virksomhet. Veksten bør gå raskere og bedriften vil nok vokse på sikt, sier analytikere ved J.P. Morgan Securities.

Et av de andre store markedsanalytiker-firmaene mener også at Facebooks foreløpige tap vil rettes opp på lang sikt.

— Det vil ta dem tid å få fastsatt og myntet ut mobilannonsene. De vil også måtte balansere veksten med den faktisk bruken av Facebook. Derfor vil man ikke kunne se den relle verdistigningen før omleggingen er på plass, sier markedsanalytiker hos Sterne Agee, Arvind Bhatia.

Facebook vil ikke tape penger når børsverdien faller. De som eventuelt taper penger er investorene, og de taper først når aksjene selges med tap. Før dette sitter de på et urealisert tap.